Τι μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για τις εκλογές στην Ελλάδα

Απο τον στις Μάιος 6, 2012

Όλα τα βλέμματα στην Αθήνα

Σε πέντε χώρες έχουν στηθεί σήμερα, Κυριακή, κάλπες και όπως είναι φυσικό τα ξένα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν λεπτό προς λεπτό όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων και των ανταποκρίσεων είναι η χώρα μας, λόγω της κρισιμότητας της αναμέτρησης.

Ο πρωτοφανής αριθμός των αναποφάσιστων καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη αποτελέσματος στις σημερινές εκλογές, μεταδίδει μεταξύ άλλων το Reuters, ενώ το Γαλλικό Πρακτορείο υπογραμμίζει την κατάρρευση του δικομματισμού μετά από 30 χρόνια διακυβέρνησης, υπεύθυνου για την οικονομική κρίση της χώρας.

Σειρά δημοσιευμάτων για τις εκλογές στην Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα ο γερμανικός Tύπος. Οι Γερμανοί αναλυτές κάνουν λόγο για τη σημαντικότερη εκλογική διαδικασία της Μεταπολίτευσης.

Ο Guardian σε άρθρο του με τίτλο «Ο αντιμνημονιακός ηγέτης Αλέξης Τσίπρας απειλεί τον ελληνικό συνασπισμό» (σ.σ. εννοεί κυβερνητικό συνασπισμό) σημειώνει ότι στα γκάλοπ πριν από την απαγόρευση ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον διπλασίαζε το ποσοστό του 2009, ενώ επικαλούμενος πηγές από την Ελλάδα αναφέρει ότι στα μυστικά γκάλοπ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 15% ή και παραπάνω.

«Μπορεί οι σημερινές εκλογές να ανησυχούν τράπεζες και αγορές, για τη δημοκρατία όμως είναι ευλογία. Είναι η πρώτη φορά που ζητείται η γνώμη των πολιτών μετά από δυο χρόνια κρίσης και λιτότητας που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Οι εκλογές αυτές δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα» το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, η οποία σημειώνει επίσης:

«Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι τα δυο παλιά πελατειακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, μπορούν βάσει των δημοσκοπήσεων να υπολογίζουν με μια αριθμητική πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Δεν θα το άξιζαν όμως. Γιατί ήταν τα κόμματα που μετέβαλαν τον πολιτικό και ηθικό κορσέ της χώρας σε τέτοιο βαθμό, που η οικονομική κατάρρευση ήταν το λογικό επακόλουθο. Είναι τα κόμματα που μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει σε απολογισμό των πράξεών τους. Γι΄ αυτό και οι ψηφοφόροι θα τους τιμωρήσουν, θα χάσουν τεράστιο αριθμό ψήφων. Εάν παρόλα αυτά σταθεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση, αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν να επιλέξουν μεταξύ πανούκλας και χολέρας».

«Εκλογές ορόσημο στην Ελλάδα» σημειώνει η Bild στην ηλεκτρονική της διεύθυνση. «Μετά τα πακέτα διάσωσης δισεκατομμυρίων, αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας, βαθιά ύφεση και αύξηση της ανεργίας, οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα το νέο τους κοινοβούλιο. Η έκβαση θεωρείται αβέβαιη» τονίζει.

Στην άνοδο των αντιμνημονιακών δυνάμεων αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel υπό τον τίτλο: «Εντός κοινοβουλίου, εκτός ευρώ».

«Ελλάδα: η ‘ψήφος οργής’ είναι θέμα της ακροδεξιάς» είναι ο τίτλος της Le Monde.

«Κάλπες στην Ελλάδα: Οι ψηφοφόροι έτοιμοι να καταψηφίσουν τα μέτρα λιτότητας των δύο μεγάλων κομμάτων» ο τίτλος των Financial Times.

Ακόμα και η Google, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης έχει αφιερώσει την πρώτη της σελίδα στις εκλογές στη χώρα μας, δημοσιεύοντας ένα σκίτσο στο οποίο εμφανίζεται μία κάλπη και δίπλα της η ελληνική σημαία.

Τα ΜΜΕ του Βελγίου

Με χαρακτηριστικό τίτλο του πρώτου θέματος «Η Γαλλία και η Ελλάδα σείουν τα θεμέλια της Ευρώπης» η εφημερίδα L’Echo τονίζει ότι οι γαλλικές και οι ελληνικές κάλπες θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1231194505

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply