Φονικές συγκρούσεις στους δρόμους της Βιρτζίνια

Απο τον στις Αύγουστος 13, 2017

Είναι το αποκορύφωμα των βίαιων συγκρούσεων στην πόλη Σάρλοτσβιλ, στη Βιρτζίνια.

Ο οδηγός του οχήματος το κατευθύνει με ταχύτητα πάνω σε διαδηλωτές, τραυματίζοντας θανάσιμα μία 32χρονη γυναίκα και σοβαρά δεκάδες άλλους.

Στα χέρια των αρχών βρίσκεται ένας 20χρονος από το Οχάιο, που θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού.

Η κατάσταση στο Σάρλοτσβιλ βρισκόταν επί ώρες εκτός ελέγχου, καθώς ομάδες ακροδεξιών συγκρούονταν με αριστερούς διαδηλωτές.

Όλα ξεκίνησαν από την απόφαση του δήμου να απομακρύνει άγαλμα του Στρατηγού Λι, που ήταν υπέρμαχος της δουλείας.

Το κίνημα «Ενώστε τη Δεξιά» είχε προγραμματίσει συλλαλητήριο, το Σάββατο, για να διαμαρτυρηθεί. Αριστερές οργανώσεις συνέρρευσαν στην πόλη για να πραγματοποιήσουν αντι- συλλαλητήριο.

Η κατάσταση μύριζε «μπαρούτι» από την Παρασκευή, όταν άρχισαν να καταφτάνουν στην πόλη οι πρώτοι διαδηλωτές.

Σύντομα, ξεκίνησαν συγκρούσεις, με τις δύο πλευρές να εμπλέκονται σε «πόλεμο χαρακωμάτων», με οδοφράγματα, πέτρες, ρόπαλα και σπρέι, αναδεικνύοντας τις βαθιές διαιρέσεις που υποβόσκουν στην αμερικανική κοινωνία και έχουν γίνει πιο έντονες μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Τέρι Μακόλιφ, που ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών, κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απαγόρευσε το συλλαλητήριο και μετά την είδηση για νεκρούς δήλωσε:

«Έχω ένα μήνυμα για όλους αυτούς που υποστηρίζουν την λευκή υπεροχή και τους Ναζί μπου ήρθαν στο Charlottesville σήμ ερα. Το μήνυμα μας είναι απλό. Γυρίστε σπίτια σας. Δεν σας θέλουμε σε αυτή την σπουδαία πολιτεία. Ντροπή σας. Κάνετε ότι είστε πατριώτες, αλλά είστε οτιδήποτε άλλο παρά πατριώτες.»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:gr.euronews.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply