Πελώριο παγόβουνο απειλεί χωριό στη Γροιλανδία!

Απο τον στις Ιούλιος 16, 2018

Χωρίς τίτλοΤεράστιο παγόβουνο βάρους 11 εκατομμυρίων τόνων έχει αποκοπεί και έχει φτάσει κοντά σε ένα μικροσκοπικό χωριουδάκι στις δυτικές ακτές της Γροιλανδίας, εγείροντας φόβους ότι μπορεί να πλημμυρίσει τον οικισμό προκαλώντας τσουνάμι αν σπάσει.

Οι σχεδόν 170 κάτοικοι του χωριού εγκατέλειψαν προσωρινά τις εστίες τους και βρήκαν καταφύγιο σε μια πλαγιά μακριά από τον οικισμό.

Τον περασμένο Ιούνιο Αμερικανοί επιστήμονες στη Γροιλανδία μελέτησαν τον τρόπο που αποσπώνται οι παγετώνες καθώς και τις επιπτώσεις στη στάθμη της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χόλαντ, καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης:«Αυτό που είδαμε να συμβαίνει στη Γροιλανδία είναι ένα φυσικό γεγονός. Εμείς οι επιστήμονες πραγματικά δεν κατανοούμε τη διαδικασία με την οποία συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι σαν να προβλέπουμε σεισμούς. Είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία στη φύση που αφορά στην αποκοπή των παγόβουνων και το λιώσιμο των πάγων».

Αμερικανοί επιστήμονες σε αποστολή στη Γροιλανδία είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν τη στιγμή της αποκόλλησης ενός κομματιού του παγετώνα Χέλχεϊμ μήκους 6 χιλιομέτρων.

ΠΗΓΗ:  gr.euronews.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply