«Πρέπει να διαλέξουν τα κόμματα: ή εκλογές άμεσα ή ουδέτερη κυβέρνηση, η οποία να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο», λέει ο Ιταλός πρόεδρος

0
29

Italian President Sergio Mattarella adresses the media at the end of his meeting with the Italian parties at the Quirinal Palace during the third round of formal political consultations following the general elections, in Rome, Italy, 07 May 2018. Italian President Sergio Mattarella is holding a round of formal political consultations following the 04 March general election in order to make a decision on to whom to give a mandate to form a new government. ANSA/ANGELO CARCONI

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα, μετά την ολοκλήρωση των σημερινών επαφών του με τα κόμματα.

«Πρέπει να διαλέξουν τα κόμματα: ή εκλογές τον Ιούλιο ή το Φθινόπωρο ή ουδέτερη κυβέρνηση η οποία να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο», είπε ο Ιταλός πρόεδρος. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι όλες οι προσπάθειες που έγιναν έως τώρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τις πολιτικές δυνάμεις απέτυχαν.

Ο Ιταλός πρόεδρος κατέστησε σαφές, επίσης, ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι έχει εξαντλήσει τον ρόλο και την αποστολή της. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές τον Ιούλιο, ο Ματταρέλλα τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην προσέλευση των ψηφοφόρων και ότι αν στηθούν κάλπες το Φθινόπωρο, η χώρα μπορεί να μείνει χωρίς δημόσιο προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, άφησε να εννοηθεί καθαρά ότι ο ίδιος προτιμά την συγκρότηση μιας ουδέτερης κυβέρνησης (ουσιαστικά δικής του επιλογής), αλλά πρόσθεσε ότι η καθοριστική απόφαση ανήκει στα κόμματα και στο κοινοβούλιο.

Ο Ιταλός πρόεδρος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε σαφή ανάληψη ευθύνης και υπενθύμισε, τέλος, ότι αν δεν συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση, η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί όπως της πρέπει στην κρίσιμη ευρωπαϊκή σύνοδο, στα τέλη Ιουνίου.

Τα πολιτικά κόμματα, τώρα, θα πρέπει να διαλέξουν ποια οδό θέλουν να ακολουθήσουν και αν επιθυμούν να στηρίξουν, για περιορισμένο διάστημα, μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

ΑΠΕ

ΦΩΤΟ:www.ansa.it

Leave a reply