Παραίτηση Μάριου Λουκάτου από την Ένωση Γονέων Διονύσου

Απο τον στις Ιούνιος 19, 2013

Διόνυσος 18/6/2013

Προς : ΔΣ Ένωσης Γονέων Διονύσου

Κοιν: Εκπροσώπους-Μέλη της Ένωσης
Σύλλογο Γονέων Δημοτικού Άνοιξης
Συλλόγους Γονέων Σχολείων Διονύσου

Θέμα: Παραίτηση Μέλους ΔΣ

Αγαπητοί γονείς,
Συμμετέχω στην Ένωση Γονέων Διονύσου ως εκπρόσωπος του Δημοτικού Σχολείου Άνοιξης. Στις φετινές εκλογές για την ανάδειξη των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, έθεσα υποψηφιότητα και εκλέχθηκα μέλος του ΔΣ.
Μαζί με άλλα 2 μέλη του ΔΣ, ως είχαμε δικαίωμα εκ του άρθρου 15 του καταστατικού, υποβάλαμε γραπτό αίτημα με κάποια θέματα Ημερησίας Διάταξης που κρίναμε ως επείγοντα προς συζήτηση, προκειμένου να συγκληθεί έκτακτο ΔΣ και να ληφθούν αποφάσεις επ’αυτών. Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε έκτακτο ΔΣ εντός της νόμιμης προθεσμίας -παρατύπως από το Προεδρείο-, ενώ τα θέματα που είχαμε υποβάλει, δε συμπεριλήφθηκαν ούτε στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του ΔΣ από το Προεδρείο (Πρόεδρο/Γραμματέα).
Σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 11 του καταστατικού, ως εκπρόσωπος της Ένωσης υπέβαλα μαζί με άλλους 14 εκπροσώπους, ως είχαμε δικαίωμα, γραπτή αίτηση με ημερομηνία 28/5, με διάφορα θέματα Ημερησίας Διάταξης για σύγκληση έκτακτης ΓΣ. Η συνεδρίαση έγινε αποδεκτή από το ΔΣ, το οποίο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 9/6, εντός της προθεσμίας των 15 ημερών που προβλέπει το καταστατικό από την ημερομηνία κατάθεσης του αιτήματος. Όμως ξαφνικά και εντελώς αυθαίρετα, λίγες μέρες πριν την 9η/6, εστάλη πρόσκληση από την Πρόεδρο για ΕΓΣ στις 16/6, η οποία επικαλείτο ανύπαρκτη απόφαση ΔΣ για μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής της ΕΓΣ την 16/6 (εκπρόθεσμα), ενώ εγώ και οι εκπρόσωποι που υπογράφαμε το αίτημα για ΕΓΣ, δεν είχαμε συμφωνήσει στην αλλαγή της ημερομηνίας.
Επειδή οι παραπάνω λόγοι, παραβιάζουν καταφανώς την ισότιμη συμμετοχή μου ως μέλος του ΔΣ στο συγκεκριμένο όργανο,
Επειδή μέλη του ΔΣ καταθέτουν σε θεσμικά όργανα -όπως οι Σχολικές Επιτροπές- θέσεις και απόψεις, επικαλούμενοι ότι αποτελούν αποφάσεις του ΔΣ της Ένωσης, οι οποίες, όπως διατυπώνονται, ουδέποτε πάρθηκαν.
Επειδή η τήρηση του καταστατικού σ’ ένα Σωματείο, αφενός διασφαλίζει την αξιοπιστία και την νομιμότητα του φορέα έναντι των μελών του και παντός τρίτου, αφετέρου την ισοτιμία και ισονομία μεταξύ των μελών που το απαρτίζουν.
Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί προς υπογραφή κανένα Πρακτικό από το Προεδρείο για τις 5 συνεδριάσεις ΔΣ που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αυθαίρετη ερμηνεία που δίνουν τα μέλη σε αποφάσεις του ΔΣ.
Επειδή το ΔΣ είναι ο θεματοφύλακας της πιστής εφαρμογής του καταστατικού και της νομιμότητας των διαδικασιών χωρίς διακρίσεις κατά περίπτωση, πλην όμως με τις προαναφερόμενες ενέργειες είχαμε σαφή παραβίασή του από το ίδιο το Προεδρείο, με την ανοχή της πλειοψηφίας του ΔΣ.
Επειδή έως σήμερα έχουν ήδη συζητηθεί θέματα σε φορείς του Δήμου που αφορούν τα σχολεία και έχουν παρθεί αποφάσεις επ’αυτών, για τα οποία όμως εμείς ως ΔΣ σταθήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων και των απαιτήσεων, αφού δεν σταθήκαμε ικανοί να γίνουμε μέρος της λύσης των προβλημάτων, όπως :
α. Η συζήτηση για τα όρια των σχολικών μονάδων στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, όπου η Πρόεδρος του ΔΣ και ο εκπρόσωπο μας ψήφισαν “λευκό”, καθώς δεν είχαμε διαμορφωμένη άποψη ως Ένωση και ελήφθη η απόφαση από το Δήμο χωρίς την ενεργή συμμετοχή μας.
β. Το θέμα των καλοκαιρινών τμημάτων απασχόλησης των παιδιών μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, το οποίο αποτελεί μεγάλο ζήτημα και ανάγκη των εργαζόμενων γονέων και για το οποίο δεν συζητήσαμε, ώστε να διαμορφώσουμε ως Ένωση πρόταση και αίτημα προς το Δήμο για την εξυπηρέτηση των γονέων, ενώ αντίθετα το Προεδρείο της Ένωσης έκανε ότι μπορούσε για να εμποδίσει συλλόγους γονέων να οργανώσουν τέτοια προγράμματα.
Επειδή θεωρώ μέχρι σήμερα τη δράση του ΔΣ της Ένωσης αντιπαραγωγική και εμένα προσωπικά, είτε με τη συμμετοχή είτε με την ανοχή μου, συνυπεύθυνο για τη απουσία δράσεων και επειδή θεωρώ ότι τον ελάχιστο προσωπικό χρόνο που μπορώ να διαθέσω, μπορώ να τον αξιοποιήσω στους συλλόγους γονέων των παιδιών μου αποδοτικότερα και επωφελέστερα.
Για τους παραπάνω λόγους υποβάλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ και παραμένω εκπρόσωπος των γονέων του Δημοτικού Άνοιξης που με εξέλεξαν. Παραμένω στη διάθεση οποιουδήποτε συλλόγου ή φορέα ή της Ένωσης για συμμετοχή μου σε οποιαδήποτε δράση σχεδιαστεί.

Με εκτίμηση
Μάριος Λουκάτος
Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Άνοιξης
Μέλος Ένωσης Γονέων, Εκπρόσωπος Δημοτικού Άνοιξης

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply