«Ατραπός Κηφισιάς»: ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

0
582

 

Του Γιώργου Μαθόπουλου

Η Ατραπός Κηφισιάς, (σύντομη ονομασία του καταστατικού της τίτλου), Κοινωνική Οικονομία, Ποιότητα Ζωής, Αλληλεγγύη, είναι Σύλλογος-Σωματείο με νομική μορφή και ανθρωποκεντρικό σκοπό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε τον Μάη του 2015 με έδρα την Κηφισιά. Διεκδικώντας τη ζωή σε ανοιχτούς ορίζοντες στις ιδέες, στο δίκαιο, στην ποιότητα της δημοκρατίας, στην ποιότητα του περιβάλλοντος, της διατροφής και της υγείας, στις τέχνες, στον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα. Αρνούμενη το μίζερο και αρνητικό στις επιλογές της καθημερινότητας, φιλοδοξεί να είναι χρήσιμη στον άνθρωπο, συντάσσοντας με συνεργατισμό και αλληλεγγύη το περιεχόμενο αξιοποίησης της ιδέας, της δράσης και απασχόλησης, στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Είναι μια κεντρική ιδέα, που απευθύνεται σε κάθε άτομο, σε κάθε κοινωνικό φορέα, σε κάθε κρατική υπηρεσία. 

Από την ίδρυσή μας αποχτήσαμε σταδιακά, ικανή δικτύωση με αντίστοιχες δομές που λειτουργούν στη χώρα και ικανό εύρος στα προϊόντα παραγωγής, ώστε οι απόψεις και τα επιχειρήματα βασίζονται και στην εμπειρία. 

Γνωρίζουμε ότι τίποτα παραγωγικό δεν μπορεί να αναπτυχθεί από τα κάτω όπως το προσδοκούμε, αν δεν εντάσσεται σε αυστηρούς κανόνες συλλογικότητας, όπου οι αποφάσεις στηρίζονται στον ειλικρινή εποικοδομητικό διάλογο και στη δημιουργία καθαρού πλαισίου, της παραγωγικής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δραστηριότητας. Αυτή η γνώση, παραμένει οδηγός στις επιλογές μας.

Από την ίδρυσή μας το 2015 μέχρι σήμερα, καθόλου αμελητέα δεν είναι η δράση μας, σε μια σειρά θεμάτων που απασχόλησαν την κοινωνία και την πολιτεία μας. Αρκεί να θυμηθούμε τη μεγάλη έξαρση φτωχοποίησης της Ελληνικής οικογένειας από το 2010, όταν βρεθήκαμε στο κοινωνικό πεδίο άτυπα, χωρίς τη νομική μορφή που διαθέτουμε σήμερα, όπου εκεί χρειάστηκε να σταθούμε στο πλευρό εκατοντάδων οικογενειών και μεμονωμένων ατόμων, πάνω σε θέματα τροφής, ιατροφαρμακευτικής ανάγκης, κατασχέσεως ακινήτων, διακοπής ηλεκτρικών παροχών και πολλά ακόμα θέματα της οικογενειακής καθημερινότητας. Να θυμηθούμε μόνο την πρώτη περίοδο εισόδου προσφύγων στη χώρα, όπου με μια μεγάλη καμπάνια στην πόλη και με ανταπόκριση των συμπολιτών μας, διαθέσαμε δύο φορτηγά σε τρόφιμα και ρουχισμό για τους πρόσφυγες και εκατοντάδες άλλες δράσεις καθημερινής στήριξης σε συμπολίτες μας. 

Υπό τη νομική μας πλέον μορφή, είναι γνωστή στους συμπολίτες μας, η πετυχημένη εκδήλωση για το προσφυγικό που διοργανώσαμε στο Δήμο Κηφισιάς, με την αιγίδα της ΕΡΤ, προβολή ντοκιμαντέρ της Φλώρας Πρισιμιτζή με τίτλο «ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑΩ». Ανταποκριθήκαμε με ότι μέσα και δυνάμεις διαθέταμε στη δύσκολη εκείνη έξαρση κοινωνικής φτωχοποίησης, που από το 2015 άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, αν και ακόμα σήμερα δεν έχει εξαλειφθεί, αφού η λίστα τροφής της Ατραπού Κηφισιάς έχει ωφελούμενους συμπολίτες, περισσότερες από εξήντα οικογένειες και μεμονωμένα άτομα, μειωμένη κατά περίπου 60%. Ακόμα στις μεγάλες κοινωνικές καταστροφές, όπως ήταν οι πλημμύρες στη Μάντρα της Αττικής και η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, μας βρήκαν στην πρώτη γραμμή υποστήριξης με κάθε τρόπο και μέσο, συνεργαζόμενοι με το δίκτυο δομών μέσω της «Αλληλεγγύη για Όλους», αλλά και με την Περιφέρεια της Αττικής.

Από τις εκδηλώσεις στο Δήμο μας, ξεχωρίζουν εκείνες με θέματα την Αυτοδιοίκηση, το Κυκλοφοριακό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μια εκδήλωση για την ποιότητα των παρεμβάσεων της οποίας, έγινε μνεία από τον Πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Επιπλέον η συνεργασία μας με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς στη διεκδίκηση δύο προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μας έδωσαν εμπειρία για το μέλλον.  

Στην πορεία προς το μέλλον το κοινωνικό εργαλείο στα χέρια όλων, όπως επιμένουμε να είναι η «Ατραπός Κηφισιάς», έχει θέση το κάθε κοινωνικά ευαίσθητο άτομο. Έχουν θέση όσες και όσοι μπορούν να ενισχύσουν τους κοινωνικά ευγενείς σκοπούς μας, με το δικό τους χωριστό τρόπο, σε θέματα κοινωνικής οικονομίας, ποιότητας ζωής, κοινωνικής αλληλεγγύης, κλιματικής αλλαγής, διατροφικών προϊόντων, πολιτισμού, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες, το κοινωνικό ενδιαφέρον και τις δυνατότητές μας. 

Η «Ατραπός Κηφισιάς» φιλοδοξεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις θέσεων εργασίας σε πνεύμα συλλογικότητας και κοινωνικής αλληλεγγύης και επιδιώκει συνεργασίες με αντίστοιχες κοινωνικές δομές και με μονάδες παραγωγής πρωτογενών προϊόντων που ήδη διαβιούν ή αναπτύσσονται στη χώρα.     

Facebook Comments