Ενεργειακή Αναβάθμιση του Οδοφωτισμού του Δήμου Κηφισιάς

0
76

0ebb08347e874d3c57152a0bc62f5d4a37996b6d.668.395.cb8332c567f8d36f71199d828c5801f025a1b0bf

Η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Κηφισιάς:
Ενεργειακή Αναβάθμιση του Οδοφωτισμού του Δήμου Κηφισιάς με εξοικονόμηση 626.482 Ευρώ τον χρόνο. – Αντικατάσταση λαμπτήρων και βραχιόνων με συστήματα εξοικονόμησης
Ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων χρόνων εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Τεχνικών Υπηρεσιών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Σταύρος Ζαπάντης.
Ένα έργο προϋπολογισμού 5.500.000 Ευρώ.
Για την χρηματοδότηση της επένδυσης ο Δήμος θα συντάξει προνομιακό δεκαετές δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.
Ο Δήμος μας έχει 9.120 συμβατικά φωτιστικά σώματα οδοφωτισμού.
Για αυτά τα φώτα ξοδεύει 938.845 Ευρώ τον χρόνο για τους λογαριασμούς ρεύματος του οδοφωτισμού.
Εφόσον επιτευχθεί η αντικατάσταση με Σύγχρονα Φωτιστικά Σώματα η δαπάνη θα πέσει στα 312.362 Ευρώ τον χρόνο.
Άρα θα υπάρχει εξοικονόμηση 626.482 Ευρώ τον χρόνο. Η εξοικονόμηση αυτή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν συνυπολογίσουμε ότι αυτήν την στιγμή ο Δήμος ξοδεύει περίπου 200.000 τον χρόνο για συντήρηση, ποσό που θα μειωθεί πολύ με τα καινούργια φωτιστικά σώματα.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι με τα καινούργια φωτιστικά σώματα θα υπάρξει πολύ μεγάλη αύξηση στην φωτεινότητα, άρα οι δρόμοι θα γίνουν ασφαλέστεροι.

Το Ενεργειακό Αποτύπωμα του Δήμου μας αυτήν την στιγμή είναι 6.258.966 kWh/το Έτος. Μέτα την αναβάθμιση η κατανάλωση θα περιοριστεί σε μόνον 2.082.413 kWh/το Έτος. Η Εξοικονόμηση θα είναι 4.176.267 kWh/το Έτος.

Το Περιβαλλοντικό ‘Όφελος θα είναι επίσης εντυπωσιακό. Με το συμβατικό σύστημα είχαμε 6.190 τόνους Εκλυόμενους Ρύπους Δυοξιδίου του Άνθρακα (CO2). Με το νέο σύστημα ο αριθμός αυτός μειώνεται σε 2.059 τόνους. Όφελος 4.130 τόνους λιγότεροι Εκλυόμενοι Ρύποι Δυοξιδίου του Άνθρακα (CO2).

Εκτός των φωτιστικών σωμάτων ο Δήμος θα εγκαταστήσει πιλοτικά σε μέρος του συστήματος οδοφωτισμού και Ασύρματο Σύστημα Τηλεδιαχείρισης με ασύρματους ελεγκτές τύπου NEMA Socket. Κατόπιν τούτου θα έχουμε Αυτόματες Ενδείξεις Εντοπισμού Βλαβών, θα μπορεί να Αυξομειώνεται η Ένταση των φωτιστικών σωμάτων ανάλογα με το πόσο σκοτεινή είναι μια νύχτα και άλλα πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα.

+Χ+ζ+Χ+κ+Υ+Χ+β+Σ+γ+Ω +Σ+ζ+Σ+Τ+Σ+α+ε+β+μ+Ω +Φ+Ω+ε+θ+ν+β+γ+θ+ξ +ο+σ+ν+β+μ+ε+θ+ξ-1

Leave a reply

Ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού των ΟΤΑ

0
75
Ç ëåùöüñïò Âáò. Óïößáò óôïëéóìÝíç  ãéá ôéò ãéïñôÝò ôùí ×ñéóôïõãÝííùí, åíþ ðßóù äéáêñßíåôáé ï Ðáñèåíþíáò  . ÓÜââáôï 25 Äåêåìâñßïõ 2004.

Πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημοτικού οδοφωτισμού υλοποιεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την τεχνική υποστήριξη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Για το πρόγραμμα θα διατεθούν συνολικά 200 εκατ. ευρώ (από 100 εκατ. ευρώ το ΤΠΔ και η ΕΤΕπ), ενώ καλύπτεται το 100% του κόστους της επένδυσης.

Όπως αναφέρθηκε σε ημερίδα στο ΤΠΔ, οι ΟΤΑ θα έχουν μεγάλο οικονομικό όφελος λόγω της σημαντικής μείωσης του λειτουργικού κόστους τους, αφού μέσω της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος θα αποπληρώνεται η επένδυση.

Το πρώτο ανεπίσημο πιλοτικό πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη στον δήμο Έδεσσας, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει πιλοτικά στους δήμους Νέας Ιωνίας, Θάσου και Θερμαϊκού.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «η παρέμβαση στον οδοφωτισμό είναι ένα δείγμα της διαρκούς προσπάθειας της κυβέρνησης υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακόμη κι εκεί που η τακτική χρηματοδότηση δεν αρκεί για να ανταποκριθεί στις ανάγκες, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε εναλλακτικούς, έμμεσους τρόπους πρόσθετης οικονομικής υποστήριξης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προανήγγειλε την τροποποίηση επί το αυστηρότερο του νέου κανονισμού ενεργειακής απόδοσης κτηρίων σε εναρμόνιση με τις απαιτήσεις που θέτει η ΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΤΠΔ Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης ανέφερε ότι ο οδοφωτισμός ευθύνεται για το 36% του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ (το υπόλοιπο κόστος αφορά αντλιοστάσια 43% και κτίρια 21%), ενώ εκτίμησε ότι η αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας τύπου LED θα συμβάλει σε εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60%.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Βασίλης Τσολακίδης σημείωσε ότι στην ΕΕ καταναλώνουμε το 16% της ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό (ιδιωτικό και δημόσιο) που για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον ίδιο υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος των ΟΤΑ για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ στο φωτισμό των δρόμων. Εάν οι δήμοι, πρόσθεσε, εφαρμόσουν προγράμματα μείωσης στην κατανάλωση ενέργειας, η εξοικονόμηση θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 120-150 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο τον οδοφωτισμό.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Leave a reply