Γ.Μαθόπουλος: «Ο τύπος με το ποτιστήρι»

0
117

received_1077965215603764

Επιμέλεια Γιώργου Μαθόπουλου

…και πέρα από την πόλη μου των κήπων…

Αφήνω κατά μέρος ξανά το όνομά μου και τα υποκοριστικά που εσείς του δώσατε και όσα στη συνέχεια θα του δώσετε. Θα το πω στο τέλος, όπως το υποσχέθηκα την προηγούμενη φορά που μιλήσαμε.  

Η αλήθεια είναι πως δεν το κατάλαβα καλά, αλλά θέλω να σας το πω. Ήταν όραμα ή μήπως έγινε πραγματικά. Τσιμπιέμαι και πάλι τίποτα. Μάλλον παχύδερμο ον θα είμαι.

Ήταν λέει ένας τύπος πολύ δυνατός με τραχιά φωνή, εκεί ψηλά στην κορυφή και κράταγε το λιθάρι να μη κυλίσει στην κατηφοριά, εκεί που κατρακύλαγα μαζί με άλλα όντα σαν και εμένα. Μας το φώναζε ο δυνατός και εμείς τα όντα τον ακούγαμε να λέει. Θα το αφήσω το λιθάρι, να σας πλακώσει και εμείς τα όντα τρέχαμε, χωρίς να τολμάμε να κοιτάξουμε πίσω μας. Μας τρόμαζε πολύ το λέω. Αφού όλοι ψάχναμε θάμνους να κρυφτούμε, να κάνουμε την ανάγκη μας που η τρομάρα, μας την προκαλούσε.     

Ξαφνικά μια δεύτερη φωνή ακούστηκε. Όντα μην τρέχετε μας είπε. Γυρίστε και κοιτάξτε να δείτε ποιος σας απειλεί. Μονομιάς τα όντα σταματήσαμε. Γυρίσαμε και κοιτάξαμε και τι να δούμε. Έναν άλλο τύπο δίπλα από αυτόν το δυνατό με την τραχιά φωνή, να κρατά στα δύο του χέρια ένα μεγάλο ποτιστήρι. Σαν αυτό που ο κηπουρός, ποτίζει τις ανεμώνες της πόλης μου των κήπων.     

Κοιτάξτε όντα. Το λιθάρι που φοβάστε, είναι άμμος. Μαζευτείτε, ελάτε κοντά να το δείτε. Ακούστε όντα, συνέχισε να λέει ο τύπος με το ποτιστήρι. Αυτό το λιθάρι που φοβάστε είναι από άμμο. Ο δυνατός ο τύπος με την τραχιά φωνή που το κρατάει, σας ξεγέλασε. Κοιτάξτε λέει ο τύπος με το ποτιστήρι και άρχισε να αδειάζει νερό πάνω στο λιθάρι. Έκπληκτα όλα τα όντα που μαζευτήκαμε γύρο από το λιθάρι και τους δύο τύπους, είδαμε το λιθάρι να λιώνει να γίνεται άμμος.

Ακούστε όντα μας λέει ο τύπος με το ποτιστήρι. Η δύναμη δεν είναι στο λιθάρι και ούτε σε όποιον το κρατάει. Η δύναμη είναι στον νου και στην πολιτική. Εκεί να την ψάξετε. Αυτό το λιθάρι χτίστηκε με άμμο, χωρίς κανένα υλικό πολιτικής, γιατί εσείς το επιτρέψατε να γίνει έτσι. Η πολιτική συνέχισε ο τύπος με το ποτιστήρι, είναι γνώση, αντίληψη, πραγματικότητα. Δεν είναι άνευρη και αδιασταύρωτη πληροφορία, που κάποιος σας την έδωσε και εσείς την πιστέψατε χωρίς να την ερευνήσετε. Ξαφνικά όλα τα όντα, αρχίσαμε να χειροκροτούμε τα λόγια του τύπου με το ποτιστήρι. Ακούστε όντα, συνέχισε να μας λέει, αφού μας έγνεψε να σταματήσουμε να χειροκροτούμε. Θα σας το πω και κρατήστε το. Εδώ ψηλά για να ανεβείς δεν θέλει δύναμη τραχιάς φωνής. Δεν θέλει μήνυμα διαδικτυακό, δεν θέλει χειροκρότημα. Κοιτάξτε το λιθάρι όντα. Με λίγο νερό, έγινε λακκούβα. Αυτό προσφέρουν τα διαδίκτυα και οι χειροκροτητές.   

Κοιταχτείτε όντα. Μαζευτείτε εδώ και φτιάξτε το τραπέζι της δημοκρατίας, εσείς που σας τρόμαξε το λιθάρι της άμμου. Ένα τραπέζι ανοιχτό που δεν κλείνει, που έχει πάντα θέσει σε κάθε επόμενο να καθίσει. Εσείς είστε τα υλικά να φτιάξετε το δημοκρατικό τραπέζι, αρκεί κανείς από εσάς, να μη δει το μικρό του μπόι, μεγαλύτερο από το μπόι του τραπεζιού σας.       

Ταράχτηκα πολύ με όλα τούτα είναι αλήθεια. Όμως δεν θα σας πω τι νομίζω πως ήταν, ούτε θα σας πω ακόμα, ποιο είναι το όνομά μου. Θα ξαναμιλήσουμε.       

Facebook Comments