Πρόγραμμα 4ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Δήμου Κηφισιάς

Απο τον στις Νοέμβριος 30, 2018

46506140_1136471699845212_258667785540861952_nΤο Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» Δήμου Κηφισιάς διοργανώνει  για 4η χρονιά το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Δήμου Κηφισιάς. Ένας ξεχωριστός θεσμός που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στην Αίθουσα του Δημαρχείου Κηφισιάς «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος» (Διονύσου & Μυρσίνης, Κηφισιά), με ώρα έναρξης προβολών 17:30.

Φέτος το φεστιβάλ θα κινηθεί σε δύο θεματικές κατηγορίες. Την πρώτη μέρα, Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, θα προβληθούν τέσσερα ντοκιμαντέρ σχετικά με μεγάλες προσωπικότητες της Ελλάδας από το χώρο της ιατρικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου και του αθλητισμού. Τη δεύτερη μέρα, Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, συνεχίζεται η θεματική ενότητα της πρώτης ημέρας με ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ αφιέρωμα στους μεγάλους Έλληνες ευεργέτες και τη σκυτάλη παίρνουν ντοκιμαντέρ σχετικά με το περιβάλλον και την προσπάθεια ευαισθητοποίησης μας για αυτό το κρίσιμο ζήτημα, που αφορά όλους μας.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών είναι:

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

17:30

Δημήτρης Καταλειφός: Ιχνηλάτης του εφήμερου (54’) του Μιχάλη Λυκούδη

Πώς γεννιέται ένας ρόλος κι από ποια μονοπάτια θα φτάσει στη σκηνή του θεάτρου; Κι όταν σβήνουν τα φώτα, σε ποιες ανθρώπινες συνήθειες φωλιάζουν οι ρόλοι; Ένα πορτρέτο του Δημήτρη Καταλειφού και της πορείας του στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση. Οι επιλογές, οι στόχοι, η πειθαρχία, οι προσδοκίες, η αφοσίωση, οι αναμνήσεις. Μιλούν γι’ αυτόν ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης και οι ηθοποιοί Λουκία Μιχαλοπούλου και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

18:45

Αυτοί που τόλμησαν: Διονύσιος Ίκκος (52’) του Σταύρου Ψυλλάκη

Ο Διονύσιος Ίκκος είναι μια από τις σημαντικότερες, μορφές του ιατρικού κόσμου στη Ελλάδα αλλά και διεθνώς στον τομέα του. Ο «υφηγητής από τη Σουηδία», με λίγους εκλεκτούς συναδέλφους του, θεμελίωσαν την ενδοκρινολογία στη χώρα μας και άλλαξαν ριζικά τον τρόπο της ιατρικής σκέψης και πρακτικής στη μεταπολεμική Ελλάδα.

 

20:00

Συμπόσιο (21’) του Ιάσονα Ταβλά

Το τραπέζι κάτω από τη χαρουπιά στο σπίτι του Νίκου Κούνδουρου στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης αποτελεί κάθε βράδυ σημείο αναφοράς των φίλων του. Ένας άμβωνας κατάθεσης των εσώψυχων όλων των «πιστών», μια ευκαιρία συνάντησης με τον «θεό». Όλα έχουν ένα λόγο που συμβαίνουν στον κόσμο του Νίκου, ακόμη και το θρόισμα του απογευματινού θαλασσινού αέρα ανάμεσα στα καλάμια του κήπου…

20:30

Θρύλοι των γηπέδων: Τάκης Λουκανίδης (47’) του Λεωνίδα Πανονίδη

Το ντοκιμαντέρ για τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Τάκη Λουκανίδη ανασυνθέτει τις όψεις της θυελλώδους ζωής του, από τον απαγχονισμό του πατέρα του στην Κατοχή και το ορφανοτροφείο μέχρι τα μεγάλα γήπεδα και την καταξίωση.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

17:30

Έλληνες Εθνικοί Ευεργέτες (60’) της Λίλας Παπαδημητρίου

Με το παρόν πόνημα προβάλλεται το παράδειγμα όλων εκείνων που έμειναν αθάνατοι στις μνήμες του ελληνισμού, μέσα από την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο και σε όλους εκείνους που μετέτρεψαν το φιλότιμο και την φιλοπατρία σε δημιουργία, δράση και προσφορά προς την πατρίδα τον άνθρωπο και τον πολιτισμό.

 

19:00

Άλιμα (30’) των Λουκά Κουμπούρη και Νικόλα Παπαδημητρίου

Στη διάρκεια των αιώνων, οι κοινότητες γύρω από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου έχουν δημιουργήσει φυσικά ιχθυοτροφεία, τα ιβάρια, για να παγιδεύουν τα ψάρια στο δρόμο τους προς τη θάλασσα. Το ψάρεμα στα ιβάρια λέγεται άλιμα. Η ταινία παρατηρεί την καθημερινότητα των ψαράδων στο ιβάρι του Κόμματος.

 

19:45

Θάλαττα (50’) της Τριανταφυλλιάς Δημοπούλου

Από την αρχαιότητα η θάλασσα ήταν ένα σύμβολο ελευθερίας για τον άνθρωπο και ταυτόχρονα ένα χωράφι που ποτέ κανείς δεν έσπειρε, μα οι πάντες θέλησαν να θερίσουν. Μια ανεξάρτητη ομάδα αυτοχρηματοδοτούμενων φοιτητών Βιολογίας ΑΠΘ αποφασίζουν να αναλάβουν δράση και να θέσουν δημόσια το ζήτημα, ξεκινώντας ένα ταξίδι στις ελληνικές θάλασσες, σε γνωστές ή και άγνωστες περιοχές της, για να συγκεντρώσουν μαρτυρίες και απόψεις από ψαράδες, επιστήμονες και ειδικούς στον τομέα της αλιείας.

 

20:45

Μέχρι την τελευταία σταγόνα: Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη (59’)

του Γιώργου Αυγερόπουλου

Μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι και το Βερολίνο επανάκτησαν τον δημόσιο έλεγχο του νερού τους, απορρίπτοντας ως αποτυχημένο το ιδιωτικό μοντέλο διαχείρισης που δοκίμασαν για δεκαετίες. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει μέσω της Τρόικας τις χρεωμένες χώρες να ιδιωτικοποιήσουν τα δικά τους δημόσια συστήματα ύδρευσης. Μεταξύ των εταιρικών και δημοσίων συμφερόντων, των λόμπι και της πολιτικής της ΕΕ, της λιτότητας και της δημοκρατίας, το Μέχρι την τελευταία σταγόνα αποκαλύπτει τον άγνωστο πόλεμο του νερού στην Ευρώπη.

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply