Κώστας Γκαβογιάννης: Το χρέος του Δημάρχου προς τους πολίτες που δεν τον ψήφισαν

0
765
Ο εκλογικός νόμος με τον οποίον διεξήχθησαν οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν εξασφάλιζε την κυβερνησιμότητα στους Δήμους, το βασικότερο κύτταρο του κράτους μας. Σωστά η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον άλλαξε, ώστε να μπορεί να παραμείνει λειτουργική και αποτελεσματική η Αυτοδιοίκηση. Το τίμημα όμως μπορεί να είναι ακριβό σε περιπτώσεις αυταρχικών Δημάρχων.
Η αλήθεια είναι ότι οι νέοι Δήμαρχοι έχουν πολλή περισσότερη εξουσία από τους προκατόχους τους, είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον το να μην υπερψηφιστεί μια πρόταση της παράταξης του Δημάρχου. Ακόμα και αν αποχωρήσουν μαζικά Δημοτικοί Σύμβουλοι από την κυβερνώσα παράταξη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επικρατήσει η θέληση του Δημάρχου. Στο παρελθόν είχε μεγάλη σημασία η αποχώρηση ενός Δημοτικού Συμβούλου από μία παράταξη, αφού άλλαζε τις ισορροπίες και μπορούσε να αναγκάσει τον Δήμαρχο να κυβερνήσει με μειοψηφία. Πλέον, δεν απαιτείται οποιαδήποτε συναίνεση από τον Δήμαρχο σε περίπτωση μειοψηφίας, ακόμα και αν αποχωρήσουν οι περισσότεροι από τους συμβούλους του.
Ο ρόλος του Δημοτικού Συμβούλου για την επόμενη τετραετία, μέχρι να ξαναλλάξει ο νόμος είναι σαφώς υποβαθμισμένος και απόλυτος άρχοντας είναι μόνο ο Δήμαρχος.
Τι σημαίνει αυτό για τον Δήμο και τους πολίτες; Είναι πολύ εύκολο και πολύ επικίνδυνο κάποιος Δήμαρχος –ειδικά αν έχει δείξει παρόμοια σημάδια στο παρελθόν– να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον εαυτό του και να παραμερίσει το συμφέρον των πολιτών. Είναι πολύ εύκολο να εξυπηρετήσει συμφέροντα δικά του ή συνεργατών του χωρίς να μπορεί να τον σταματήσει κάποιο θεσμικό όργανο. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουμε λίγες διαδικασίες με τις οποίες θα μπορούσαμε θεσμικά να τον ελέγξουμε ή να τον περιορίσουμε. Από μόνοι μας είναι πολύ λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε.
Είναι λοιπόν στο χέρι των πολιτών να παρακολουθούν τα κοινά, να ενισχύουν τη φωνή της σωστής αντιπολίτευσης και να μας στηρίζουν στο πολύ δύσκολο έργο που έχουμε ως Δημοτικοί Σύμβουλοι. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ανάγκη για κυβερνησιμότητα να γίνει εργαλείο στα χέρια αυταρχικών ή ανίκανων Δημάρχων.
Κώστας Γκαβογιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής συνδυασμού “Καρδίτσα από την Αρχή”

Leave a reply