Δήμος Μαραθώνας, η μετά Καλλικράτη εποχή και ο ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ

Απο τον στις Μάιος 27, 2010

AddThis Social Bookmark Button

Άρθρο του Κυριάκου Γκίγκα

Αν κάποιος σήμερα ρωτήσει για ποίο πράγμα είναι γνωστός ο Δήμος Μαραθώνα, εύλογα θα απαντήσει κάποιος ότι ο Μαραθώνας έγινε γνωστός για την ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών. Έτσι, πήρε την ονομασία από τον τοπικό ήρωα Μάραθο.

Ένα δεύτερο πράγμα που θα έρθει σε κάποιον στο μυαλό του, προφανώς είναι η τεχνητή Λίμνη του Μαραθώνα. Είναι μία τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε με σκοπό τη συγκέντρωση νερού για την ύδρευση της Αθήνας. Σχηματίσθηκε από την ανέγερση του Φράγματος του Μαραθώνα στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα. Φυσικά οι πανέμορφες παραλίες της ευρύτερης περιοχής και ο περίφημος κάμπος του Μαραθώνα. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στηρίζεται στην αγροτική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση όπως και οι γειτονικές Κοινότητες Γραμματικoύ και Βαρνάβα.

Σε λίγους μήνες η υπόθεση ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ Γραμματικού θα έρθει στα χέρια του μελλοντικού Δημάρχου Μαραθώνα. Θα κληθεί να διαχειριστεί εκείνος το θέμα του ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ παίρνοντας αποφάσεις καθοριστικές για την ευρύτερη περιοχή. Προεκλογικά, όπως συνηθίζεται, ο εκάστοτε υποψήφιος Δήμαρχος θα μας δίνει πολλές δεσμεύσεις, είναι εύλογο να ακουστεί ότι αν θα γίνει το έργο θα περάσουν πρώτα πάνω από το πτώμα του τα μηχανήματα και οι εργολάβοι. Δυστυχώς , μετεκλογικά θα ακούσουμε τη γνωστή φράση, μα δεν ευθύνομαι εγώ, ο τότε Πρόεδρος του Γραμματικού κατά τη περίοδο 2006-2010 ευθύνεται.

Επειδή η παραπάνω επιχειρηματολογία είναι πολύ πιθανή να ακουστεί στο μέλλον, καλό θα ήταν να ρωτήσουμε το σημερινό Δήμαρχο του Μαραθώνα με πιο τρόπο αποτρέπει να γίνει αυτό το οικολογικό έγκλημα ? Κάνει ανακύκλωση στο βαθμό που θα έπρεπε να γίνεται ? Ή επειδή του επιτρέπει ο ΕΣΔΚΝΑ να εναποθέτει τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Φυλής σαν Δήμος έχει ήσυχη την « οικολογική του συνείδηση» ?

Υπάρχουν πάνω από 1000 οικογένειες, σύμφωνα με την Εθνική στατιστική Υπηρεσία και την Απογραφή Γεωργίας και Κτηνοτροφίας μόνο στο Μαραθώνα, που τα εισοδήματα τους στηρίζονται αποκλειστικά στην αγροτική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Όταν αυτοί οι άνθρωποι θα βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά από την λειτουργία του ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ στο Δήμο τους. Ποίες εξηγήσεις θα δίνει ο μελλοντικός Δήμαρχος ???????? Δεν θα ήταν καλό να απευθυνθούμε στο σημερινό Δήμαρχο του Μαραθώνα και να ρωτήσουμε ποιες κινήσεις μέχρι σήμερα έκανε από πλευράς του για να αποτρέψει το οικολογικό έγκλημα ?? Ή επαναπαύεται σήμερα στις όποιες κινήσεις του Κοινοτάρχη Γραμματικού και σαν Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας του??

Θα έπρεπε ο σημερινός Δήμαρχος του Μαραθώνα να επιβλέπει το Κοινοτάρχη Γραμματικού. Γίνεται κάτι τέτοιο ??

Η γνωμοδότηση του Πανεπιστημίου Θράκης αναφέρει για την ΟΕΔΑ Γραμματικού, λόγω των σοβαρών παραλείψεων και ατελειών για μια μόλυνση σε έκταση των 10 χιλιομέτρων. Ο φόβος για μόλυνση του Κάμπου του Μαραθώνα είναι μεγάλος και της τροφικής αλυσίδας επίσης.

Οι παραγωγοί του Μαραθώνα σε λίγα χρόνια θα είναι τρομοκρατημένοι και θα δυσκολεύονται να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Ποιος θα αγοράζει Ελαιόλαδο Μαραθώνα και οπωροκηπευτικά ?? Ποιος θα προστατέψει αυτούς τους ανθρώπους ?? Ή θα τα παράγουν στο Μαραθώνα και θα τα βαφτίζουν με άλλο τόπο προέλευσης για να τα διοχετεύουν στη συνέχεια στην αγορά και επέκταση στο πιάτο μας ?

Μια οικονομοτεχνική μελέτη από Γεωπόνο για την ακριβή αποτύπωση του μελλοντικού προβλήματος του ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ Γραμματικού είναι απαραίτητη στην ευρύτερη περιοχή από το σημερινό Δήμαρχο Μαραθώνα.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply