Άρτεμις Χαϊμαντά: “όνομα βαρύ σαν ιστορία”

0
203

XAIMANTA ARTEMIS FOTOGRAFIAΆρτεμις Χαϊμαντά – Η θυγατέρα του αείμνηστου Δημάρχου Αμαρουσίου Σώτου Χαϊμαντά υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο συνδυασμό «Μαρούσι-Καθαρή Γραμμή»

Γυναίκα δυναμική.

Της αρέσουν οι πράξεις.

Δεν της αρέσουν τα λόγια που όπως συχνά λέει χτίζουν πόλεις αλλά χωρίς θεμέλια.

Η ίδια είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων.

Με θεμελιακή αρχή το… λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν.

Το αποδεικνύει στην καθημερινότητά της.

Σε όσα λέει με τους φίλους και τις φίλες της.

Σε όλα μοιράζεται με συμπολίτες της που τη βλέπουν καθημερινά και της χαιρετούν.

Ο σεβασμός που εκείνη εκπέμπει έχει να κάνει με τη συνέπεια που τη διακρίνει και κυρίως με την στάση ζωής της.

Έχει όνομα βαρύ σαν ιστορία.

Κόρη του εμβληματικού ιατρού Σώτου Χαϊμαντά ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος Αμαρουσίου.

Η καλομεγαλωμένη Άρτεμις από μικρή έμαθε τη σημασία του να αγωνίζεσαι και να υπερασπίζεσαι αυτά που πιστεύεις.

Και τη σημασία του να βοηθάς.

Και να το κάνεις ως ανάγκη έκφρασης.

Ως ανάγκη να θυμίζεις στον εαυτό σου την αξία του να είσαι άνθρωπος.

 «Αν μιλάμε για πραγματικές αρετές σε έναν άνθρωπο, αυτές ξέρετε ποιες είναι; Η αγάπη, η προσφορά και η δοτικότητα. Φτάσαμε στις μέρες μας δυστυχώς να όλα αυτά να είναι δευτερευούσης σημασίας.  Δεν είναι έτσι. Δεν πρέπει να είναι έτσι.

Η αγάπη, η συγκίνηση, το να διατηρείς τις ευαίσθητες χορδές σου είναι ευλογία εμένα αυτή είναι η πάγια άποψή μου. Δε μπορώ ακόμη να δεχτώ ότι θα δω δίπλα μου σε μια γωνιά της πόλης έναν άνθρωπο ανήμπορο να ζητιανεύει για μια μπουκιά ψωμί. Δε μπορώ να δεχτώ ότι ζωάκια ταλαιπωρούνται και είναι αδέσποτα αφημένα στη μοίρα τους αφού κανείς δεν τα φροντίζει. Στενοχωριέμαι. Δε λέω ότι ήρθα να αλλάξω τον κόσμο. Έχω όμως μέσα μου θαρρώ περίσσεμα ενέργειας και αγάπης και θέλω να προσφέρω.image1 (1)

Αυτή την αρχή μου τη δίδαξε ο πατέρας μου και είμαι τόσο περήφανη για εκείνον. Αυτή είναι η προίκα που μου άφησε. Για μένα ανεκτίμητης αξίας. Λόγια που ακόμη με συνοδεύουν στην καθημερινότητα μου. Ο πατέρας μου ήταν ένας αξιόλογος άνθρωπος κατά γενική ομολογία. Γιατρός της αγάπης, της προφοράς. Παρών σε όλα. Κοντά στους ανθρώπους. Το θεωρούσε χρέος του. Δεν το έκανε επειδή έπρεπε, αλλά επειδή έτσι ένιωθε. Πως να μην πάρεις σημαντικά μαθήματα ζωής από έναν τέτοιο άνθρωπο; Λογικό να με επηρεάσει, να με καθορίσει για να είμαι ακριβής. Δώρισε ακόμη και την περιουσία του για το Μαρούσι που τόσο αγάπησε και τόσα πολλά πρόσφερε σε αυτό κατά γενική ομολογία όλων. Η προσφορά αυτή στην οποία αναφέρομαι μετρά τέσσερις γενιές πίσω. Ο προπάππους μου Δημήτριος Χαϊμαντάς προσέφερε στο Δήμο το λεγόμενο κληροδότημα Χαϊμαντά. Πρόκειται για τη διαθήκη του, στην οποία άφησε στο Δήμο ακίνητη και ρευστή περιουσία. Η διαθήκη αυτή έφτασε μέχρι και την εποχή που έφυγε ο πατέρας μου οπότε καταλαβαίνετε ότι έχει τεράστια ιστορική και συναισθηματική αξία. Δυστυχώς μεγάλο μέρος αυτής της διαθήκης δεν αξιοποιήθηκε από καμία διοίκηση. Και αυτό είναι λυπηρό. Η τελευταία του επιθυμία πριν φύγει ήταν να γίνει αξιοποίηση αυτού που άφησε πίσω. Ο ίδιος και η ιστορική οικογένεια των Χαϊμαντάδων. Και για μένα αυτό είναι προτεραιότητα. Αυτό θέλω να γίνει επιτέλους πραγματικότητα. Να αξιοποιηθεί σωστά το κληροδότημα Χαϊμαντά. Στη μνήμη των προγόνων μου και του πατέρα μου, που αγάπησαν το Μαρούσι, το πόνεσαν και το απέδειξαν με τις πράξεις τους. Επιπλέον κίνητρο για να κατέλθω στις φετινές εκλογές ήταν η εκτίμησή μου στο πρόσωπο του Πάνου Βραχνού. Η ευαισθησία του για τον άνθρωπο και η έντονα κοινωνική του δραστηριότητα όλα αυτά τα χρόνια της πορείας του ως γιατρός, η εν γένει προσωπικότητά του αλλά και η δράση και πορεία του στην τοπική Αυτοδιοίκηση με πρωτοβουλίες σημαντικές είναι γεγονότα αδιαμφισβήτητα. Το πρόγραμμα και το όραμα του συνδυασμού «Μαρούσι – Καθαρή Γραμμή» με εκφράζει, με εμπνέει και θέλω να στηρίξω με τη συμμετοχή μου στο συνδυασμό, με όλες μου τις δυνάμεις, τον κ. Πάνο Βραχνό. Αγαπάει και είναι στο πλευρό ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Από την άλλη λατρεύει τα παιδιά και τους νέους όπως και εγώ. Πιστεύω στα νέα παιδιά.  Νομοτελειακά εκτιμώ ότι είναι το παρόν και το μέλλον μας. Πρέπει να τα στηρίξουμε. Να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στο πως θα γίνει η περαιτέρω εκπαίδευση τους με προγράμματα δωρεάν από το Δήμο απόλυτα εναρμονισμένα με τη σύγχρονη εποχή και ακολουθώντας τις επιταγές της σύγχρονης τεχνολογίας».

 

Leave a reply