Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το Μπόμπολα στα Μελίσσια

0
614

Το σχετικό δελτίο τύπου:

 • Και δημόσιος χώρος υγείας και φιλοξενία στους πρόσφυγες και μετανάστες
 • Η αλληλεγγύη να νικήσει το φόβο που μετατρέπεται σε μίσος
 • Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες της αριστεράς
 • Καταρρέει το ακροδεξιό αφήγημα της Ν.Δ. στο μεταναστευτικό
 • Όχι στους πολέμους που γεννούν την προσφυγιά

 

Αυτά ήταν τα μηνύματα που κυριάρχησαν στην εκδήλωση – συζήτηση που οργάνωσαν η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας και η ΟΜ Πεντέλης του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Ανθρωπιά και Αλληλεγγύη ή Υποκρισία και Ρατσισμός;», με αφορμή την πιθανή εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στο κτίριο του Νοσοκομείου Α. Φλέμιγκ – Μπόμπολα.

 

Εκδήλωση απάντησης

 • στα απόνερα των ρατσιστικών ανακοινώσεων της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης, των δηλώσεων του τύπου ‘’κανείς μετανάστης στο νοσοκομείο Μπόμπολα‘’ της Δημάρχου Πεντέλης, τις τοποθετήσεις συμπαράστασης ακραίων, λαϊκιστικών και ακροδεξιών συνιστωσών όπως του κ. Βελόπουλου, τις συγκεντρώσεις του τύπου «Το Φλέμινγκ ανήκει στους Έλληνες» και άλλα παρόμοια.
 • στο χάος διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και την έλλειψη σχεδιασμού που έχει η κυβέρνηση, αλλά και το γεγονός πως θερίζει θύελλες με τον ρατσιστικό σπόρο που έσπειρε. 

 

Με την παρουσία και συμμετοχή πλήθους πολιτών μεταξύ των οποίων και των βουλευτών Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Κώστα Ζαχαριάδη και Γιώργου Κατρούγκαλου καθώς και αρκετών εκπρόσωπων της Αυτοδιοίκησης και συλλόγων της περιοχής, οι : 

Κώστας Αρβανίτης Ευρωβουλευτής 

Γιάννης Μουζάλας Βουλευτής και πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ανδρέας Ξανθός Βουλευτής και πρώην Υπουργός Υγείας

Γιάννης Ραγκούσης Βουλευτής και πρώην Υπουργός Εσωτερικών 

 

 • αναφέρθηκαν επί μακρόν και αναλυτικά σε όλες τις πτυχές του θέματος τόσο από πλευράς των εφαρμοζόμενων Ευρωπαϊκών και Εθνικών πολιτικών στους τομείς της μετανάστευσης, της Δημόσιας Υγείας και της Προστασίας των πολιτών, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, εθνικότητα, προέλευση.

 

 • καταδίκασαν τις απαράδεκτες δηλώσεις και κινήσεις που αναπτύσσονται και του κλίματος του υφέρποντος ρατσισμού και πρότειναν λύσεις προκειμένου το πρόβλημα που υφίσταται την περίοδο αυτή να ελαχιστοποιηθεί.

 

 • αναφέρθηκαν επίσης αναλυτικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ομαλή διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, διασφαλίζοντας παρά τις δυσκολίες την τοποθέτηση, υγεία, διατροφή, περίθαλψη κλπ, με όρους ουσιαστικής πολιτικής και κοινωνικής ευαισθησίας και καθημερινής προσπάθειας, για ελαχιστοποίηση των υπαρκτών προβλημάτων.

 

 • τόνισαν με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη και υποχρέωση για ανθρώπινη, ατομική και συλλογική αλληλεγγύη σε μετανάστες και πρόσφυγες, ιδιαίτερα την οργανωμένη δημόσια και θεσμική ευθύνη της Πολιτείας και των φορέων της. 

 

 • τέλος αναφέρθηκαν στην ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δειχτεί στην διαχείριση του ευαίσθητου αυτού θέματος, που, αν και εφόσον υλοποιηθεί, πρέπει να είναι για ελάχιστο χρονικό διάστημα, έως ότου βρεθεί άλλος κατάλληλος μονιμότερος χώρος στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα αναφέρθηκαν και στην διεκδίκηση που πρέπει να αναπτυχθεί, για να αποτραπεί κάθε διαδικασία που μπορεί να οδηγεί σε κατάργηση του Δημόσιου νοσοκομείου (αλλά και του Δημοσίου συστήματος Υγείας συνολικά) που, σήμερα, μετά τις απαράδεκτες θέσεις του Προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αλλά και προηγούμενες ενέργειες επί υπουργίας του κ. Άδωνη Γεωργιάδη που οδήγησαν στο κλείσιμο του νοσοκομείου και το προσωπικό σε διαθεσιμότητα, σηματοδοτούνται βάσιμοι κίνδυνοι.

 

Ακολούθησε παρέμβαση από το Σωματείο εργαζομένων του ‘’Αμαλία Φλέμιγκ’’ που είχε προσκληθεί και το οποίο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υπογραφή της Υπουργικής απόφασης έγκρισης του ήδη υπογεγραμμένου από το ΔΣ οργανογράμματος του Νοσοκομείου, στην παραμονή του σε χρήση Δημόσιας Υγείας. Για τον σκοπό αυτό επέμεινε στο αίτημα ανάκλησης της απόφασης παραχώρησης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλώνοντας την αυτονόητη συμμετοχή και στήριξη των εργαζομένων στην ομαλή ένταξη των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε κάθε κατάλληλο χώρο.

 

Επίσης παρεμβάσεις έγιναν από μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από ανένταχτους πολίτες, που πρότειναν λύσεις προκειμένου να διασφαλίζονται και οι δυο αυτές προϋποθέσεις.

 

Μετα την ιδιαίτερα δημιουργική συζήτηση, η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως:

 • ανταποκρίνεται θετικά στον δημόσιο διάλογο ως μέσον διαμόρφωσης των προτάσεων της, χωρίς να υποκύπτει σε ακραίες, αντιμεταναστευτικές και ρατσιστικές κραυγές, 
 • θεωρεί ταυτόχρονα ότι η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη στα παιδιά που φτάνουν στην χώρα μας ως χώρα πρώτης υποδοχής, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, είναι για την αριστερά αξία και αρχή αδιαπραγμάτευτη.

διεκδικεί:

 

 • Την άμεση ανάκληση της (ΑΔΑ: ΩΚ9Η465Θ1Ω-Ξ1Ν, Αρ. Πρωτ: 40027/ Δ2 4851) του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Βρούτση, την παραμονή του χώρου είτε στην κυριότητα του ΕΦΚΑ, είτε του Υπ. Υγείας και την χρήση του ως Δημόσιου χώρου Υγείας.
 • Στην περίπτωση που μεταφερθούν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, η διαμονή πρέπει να είναι περιορισμένου και προσδιορισμένου χρονικού διαστήματος, έως ότου εξευρεθεί νέος χώρος και διασφαλιστεί η ετοιμότητα λειτουργίας του για παροχή υπηρεσιών υγείας, με παράλληλη λήψη των αναγκαίων μέτρων ομαλής φιλοξενίας.

 

 

Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ

   Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης

Facebook Comments