Πρόεδρος Π.Ε.Δ.Α. & Δήμαρχος Μαρκόπουλου συμφωνούν ότι …διαφωνούν με την σύγκληση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ πριν το Σ/Ν

Απο τον στις Απρίλιος 16, 2018

ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ & ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ (3)Οι αυτοδιοικητικές εξελίξεις με επίκεντρο το αναμενόμενο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της  αυτοδιοίκησης, κυριάρχησαν  στην συζήτηση που είχαν στο Δημαρχείο Μαρκόπουλου Μεσογαίας, ο Δήμαρχος της πόλης, Σωτήρης Μεθενίτης και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α, Γιώργος Ιωακειμίδης.

Η συνάντηση των δύο Δημάρχων έγινε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα και στην συζήτηση που έγινε συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Χρήστος Δρίτσας και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Θεοφάνης Ν. Σταμπέλος.

Ο Δήμαρχος Σωτήρης Μεθενίτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Α.  για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη του Δήμου και βρίσκονται σε εξέλιξη με τον κ. Γ. Ιωακειμίδη να δηλώνει εντυπωσιασμένος από την περιήγηση του στην πόλη και την προσπάθεια που καταβάλλεται από τη Δημοτική Αρχή να υποστηριχθεί στον επιτρεπτό βαθμό, ο παραδοσιακός χαρακτήρας της περιοχής.

Στις δηλώσεις τους,  οι δύο Δήμαρχοι, εμφάνισαν κοινές θέσεις αναφορικά με την σύγκληση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που γίνεται πριν ακόμη γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο του επικείμενου νομοσχεδίου. Αμφότεροι δήλωσαν αντίθετοι προς την επιλογή της ΚΕΔΕ προτάσσοντας την κοινή άποψη ότι  «ο διάλογος πρέπει να είναι εξαντλητικός και με επάρκεια χρόνου από τη στιγμή που θα γνωστοποιηθεί το νομοσχέδιο.»

Οι δηλώσεις των δύο αυτοδιοικητικών (απομαγνητοφωνημένες)

Σωτήρης Μεθενίτης,

Δήμαρχος Μαρκόπουλου Μεσογαίας 

 «Βασικό αντικείμενο στην συζήτηση μας ήταν οι αυτοδιοικητικές εξελίξεις εν όψει των Συνεδρίων της εβδομάδας που μας έρχεται.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι δυστυχώς η αυτοδιοίκηση σε επίπεδο ΚΕΔΕ δεν είναι σωστά και ολοκληρωμένα προετοιμασμένη.

Δεν έχει δώσει τις εισηγήσεις της στην αυτοδιοίκηση έγκαιρα και ούτε έχει αναπτύξει αυτό το διάλογο με το υπουργείο στο βαθμό που θα έπρεπε, ώστε να έχουμε τις αναγκαίες θέσεις και παρεμβάσεις στο Συνέδριο.

Εύχομαι, αυτό να γίνει έστω την τελευταία στιγμή αλλά η πραγματικότητα είναι οδυνηρή.

Πάμε σ΄ ένα Συνέδριο χωρίς να έχουμε συγκεκριμένο κείμενο εργασίας.

Έπρεπε πρώτα να περιμένουμε το Ν/Σ και μετά να πάμε σε Συνέδριο. Για μια ακόμη φορά θ΄ακούσουμε γενικές θέσεις και απόψεις.

Σε αυτό το ζήτημα ήταν ενδιαφέρουσες οι απόψεις που ανταλλάξαμε με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Α. χωρίς να συμφωνούμε σε όλα τα ζητήματα. Πιστεύω όμως ότι και δύο από την κουβέντα που κάναμε βγήκαμε σοφότεροι και θα ΄χουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις στο Συνέδριο.» 

Γιώργος Ιωακειμίδης

Πρόεδρος Π.Ε.Δ.Α, Δήμαρχος Νίκαιας/Ρέντη 

«Ήταν μια καλή ευκαιρία η σημερινή για να γνωρίσω περισσότερο το  Δήμο Μαρκόπουλου Μεσογαίας και το Δήμαρχο του Σωτήρη Μεθενίτη. Είναι πολύ σημαντικό για μένα ως πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. να κουβεντιάζω για το παρόν και το μέλλον των Δήμων.

Φυσικά, η συζήτηση μας περιστράφηκε στο Συνέδριο που θα έχουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες και ανταλλάξαμε απόψεις. Νομίζω ότι η Π.Ε.Δ.Α. έχει πολλή δουλειά να κάνει προσπαθώντας να ενοποιήσει απόψεις και να μπορέσει να πιέσει για ένα καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο.

Ελπίζουμε ότι ο κ. υπουργός θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο και οφείλει να το κάνει γιατί κατά την άποψη μας δεν έχει συζητηθεί το θέμα επαρκώς.

Και φυσικά, αν δεν έχεις νομοσχέδιο στη διάθεση σου, το θέμα δεν κουβεντιάζεται, ούτε με τον τρόπο που υποτίθεται  ότι έθεσε απόψεις το υπουργείο Εσωτερικών, ούτε όπως υποτίθεται ότι έθεσε απόψεις η ΚΕΔΕ.

Ο διάλογος πρέπει να είναι μπροστά μας και αφού πάρουμε στα χέρια μας το νομοσχέδιο.

Αν δεν γίνει αυτό, τότε είναι μεγάλη απώλεια για την αυτοδιοίκηση, να ψηφιστεί ένα Ν/Σ ερήμην όλων ημών.

Ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να σωθεί «η παρτίδα» και να μη χαθεί για μια ακόμη φορά άλλη μία ευκαιρία για την τοπική αυτοδιοίκηση…»

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply