Βουβωνοκήλη και Υδροκήλη στα Παιδιά

Απο τον στις Ιανουάριος 16, 2010

Επιστημονικό άρθρο της κας Αλεξάνδρας Οικονομοπούλου, Γιατρός Παιδοχειρουργικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης  

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ

boyboynokiliΤι είναι;        

Η βουβωνοκήλη είναι μια πάθηση που εμφανίζεται συνήθως σαν μια μικρή διόγκωση στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο.

  

Πότε εμφανίζεται;

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την γέννηση του παιδιού. Συχνότερα όμως εμφανίζεται στην ηλικία των 2 μηνών περίπου και στον 1ο χρόνο της ζωής, όταν το παιδί αρχίζει να περπατά. Είναι συχνότερη στα αγόρια και στα πρόωρα νεογέννητα.

Πώς παρουσιάζεται;

Συνήθως οι μητέρες είναι οι πρώτες που παρατηρούν στο παιδί τους διογκώσεις της βουβωνικής χώρας, καθώς τους αλλάζουν πάνα ή τους κάνουν μπάνιο. Οι κήλες αυτές μπορεί στη αρχή να μην πονάνε και όσο μεγαλώνουν σε μέγεθος να ενοχλούν το παιδί και να γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτές, συνηθέστερα όταν το παιδί κλαίει ή βήχει. Πιθανόν όμως εξ αρχής να είναι επώδυνες.

Πού οφείλεται;

Η βουβωνοκήλη των παιδιών είναι κατά κανόνα συγγενούς αιτιολογίας και  οφείλεται σε ένα μικρό άνοιγμα του περιτοναίου (ελυτροπεριτοναϊκός πόρος) στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα, που επιτρέπει σε κάποια ενδοκοιλιακά όργανα να προβάλλουν μέσα από αυτό και να δημιουργούν εξογκώματα στη βουβωνική χώρα.

Πως δημιουργείται;

Όταν ο ελυτροπεριτοναϊκός πόρος δεν αποφράσσεται αυτόματα μέχρι τους πρώτους μήνες της ζωής (30% του ανδρικού πληθυσμού) και ο αυχένας του κηλικού σάκου είναι ευρύς, τότε με κάθε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (βήχας, κλάμα, ανύψωση βάρους) μπορεί από το άνοιγμα να διέλθει ενδοπεριτοναϊκό σπλάχνο (τμήμα του εντέρου ή επιπλόου  στα αγόρια και επιπλόου ή ωοθήκης στα κορίτσια) και να καταλάβει χώρο του σάκου στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο. Τελικά μόνο 4% των παιδιών θα εκδηλώσουν βουβωνοκήλη.

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία των βουβωνοκηλών είναι αποκλειστικά χειρουργική και απαιτεί γενική αναισθησία και νοσηλεία μίας ημέρας.

Πότε πρέπει να χειρουργείται και γιατί;

Η βουβωνοκήλη πρέπει να διορθώνεται αμέσως μετά τη διάγνωσή της, γιατί υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος περίσφιξης του εντέρου ή στραγγαλισμός αυτού. Το έντερο συνήθως παγιδεύεται και παθαίνει ισχαιμικές αλλοιώσεις, που μπορεί να φτάσουν μέχρι τη διάτρηση ή τη νέκρωση αυτού, αλλά να προκληθούν και άλλες επιπλοκές όπως η ισχαιμία του όρχεως και η περιτονίτιδα. Τα συμπτώματα αρχίζουν αιφνίδια και το άλγος είναι οξύ. Στη βουβωνική χώρα ψηλαφάται σκληρή, επώδυνη και ακίνητη μάζα, ενώ δεν μπορεί να αναταχθεί (επανέλθει) εύκολα το περιεχόμενο στην κοιλιά.

ΥΔΡΟΚΗΛΗ

Τι είναι;

Είναι αποτέλεσμα συλλογής υγρού μέσα στον ίδιο ελυτροειδή χιτώνα που περιβάλλει τον όρχι (σάκος ελυτροπεριτοναϊκής απόφυσης).

 

Πότε εμφανίζεται;

Εμφανίζεται στο 80% των τελειόμηνων αρρένων νεογνών στη γέννηση,  είναι συνήθως αμφοτερόπλευρη και υποχωρεί από μόνη της μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής (βρεφική υδροκήλη). Η υδροκήλη που εμφανίζεται μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής συνήθως δεν εξαφανίζεται αυτόματα. Συχνά είναι υπό τάση και ετερόπλευρη.  Αν η κήλη επικοινωνεί με την κοιλιά, τότε με την πίεση το υγρό μπορεί να προχωρήσει προς την κοιλιά και να μειωθεί η υδροκήλη (επικοινωνούσα υδροκήλη). Η επικοινωνούσα υδροκήλη έχει την ίδια ακριβώς ανατομία με τη βουβωνοκήλη, με μόνη διαφορά το πιο λεπτό στόμιο του σάκου. Γι αυτό ακριβώς το λόγο στα νεογνά που ο σάκος παρουσιάζει ελαστικότητα, η υδροκήλη είναι μια δυνητική βουβωνοκήλη.

 Πώς παρουσιάζεται;

Η υδροκήλη εμφανίζεται σαν ανώδυνη, μαλακή, χωρίς τάση, συλλογή υγρού στο όσχεο. Οι όρχεις είναι συνήθως ψηλαφητοί στο όσχεο.

Ποιά είναι η θεραπεία;

 Η υδροκήλη δεν δημιουργεί προβλήματα και εξαφανίζεται μέχρι την ηλικία του 1 έτους. Σπάνια, η επιμένουσα μεγάλη υδροκήλη ή η υδροκήλη υπό τάση χρειάζεται χειρουργική διόρθωση. Οι περισσότερες υδροκήλες απορροφώνται μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, και  συνεπώς δεν χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης .

Πότε πρέπει να χειρουργούνται;

Υδροκήλες υπό τάση πέρα των 6 μηνών, επικοινωνούσες υδροκήλες σε νήπια πέραν των 18 μηνών ή σε μεγαλύτερα παιδιά, άλλες μορφές υδροκήλης όπως κοιλιοσχεϊκές υδροκήλες, κύστεις σπερματικού τόνου και ιδιοπαθείς υδροκήλες πρέπει να χειρουργούνται.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply