Ηλεκτρονικός διάλογος για το κάπνισμα από το Δήμο Αγίου Στεφάνου

Απο τον στις Μάρτιος 12, 2010
agiosstefanos

Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, ο αριθμός των καπνιστών στην χώρα μας εξακολουθεί να είναι υψηλός – περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού – ενώ, πέρα από τα χρόνια προβλήματα υγείας, κάθε χρόνο σημειώνονται 650.000 θάνατοι στην  Ευρώπη εξαιτίας του καπνίσματος. Σχεδόν το 50% των ανθρώπων που πεθαίνουν είναι μεταξύ 35 και 69 ετών, ηλικία πολύ μικρότερη από το μέσο όρο του προσδόκιμου ζωής.

 Όσο αυξάνεται η ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ζητούν ολοένα περισσότερο να προστατευτούν από τους κινδύνους των ασθενειών, της αναπηρίας και του θανάτου που συνδέονται με την έκθεση στον καπνό.

Σε μια προσπάθεια  υποστήριξης του έργου των αρμόδιων φορέων της χώρας μας (Υπουργείο Υγείας), ο Δήμος Αγίου Στεφάνου εγκαινιάζει την ιστοσελίδα (http://www.agstefanos.gr/kapnisma/) σαν ένα βήμα διαλόγου σχετικά με το θέμα του καπνίσματος.

Η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου demos@work.Το Demos@Work είναι έργο ηλεκτρονικής συμμετοχής συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της κοινοπραξίας: Gfi, Gov2u, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Κοινοβούλιο της Καταλονίας, Κοινοβούλιο της Λιθουανίας και Scytl. Οι πρώτες πιλοτικές εφαρμογές θα λάβουν χώρα στην Καταλονία και τη Λιθουανία σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Κοινοβούλια.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκαν διαδραστικές πλατφόρμες διαλόγου πολιτών και αρχών σε θέματα της αντιμετώπισης του καπνίσματος. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα εξυπηρετεί τον ενεργό και ανοικτό διάλογο σε ζητήματα υγείας μεταξύ εκλεγμένων αντιπροσώπων, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολιτών.

Tο Demos@Work είναι μια καινοτόμος Web 2.0 πλατφόρμα που θα προωθήσει την αντιπροσωπευτική και διαφανή διακυβέρνηση με τη χορήγηση δημόσιας πρόσβασης στα πρακτικά χάραξης πολιτικής μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών.                      

 

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.agstefanos.gr/kapnisma/

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply