Νέο »κανόνι» στην αγορά – Αίτημα προσωρινής πτώχευσης για τη μεγάλη αλυσίδα ζαχαροπλαστείων «Αγαπητός»

Απο τον στις Ιανουάριος 6, 2013

 Η «Αγαπητός Γαστρονομία ΑΕ» κατέθεσε αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 107 του Πτωχευτικού Κώδικα
– Ζητά «κούρεμα» και περίοδο χάριτος από τις τράπεζες, προμηθευτές και Δημόσιο.
– Στα 10,6 εκ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη
– Αγωνία για τους εργαζόμενους και για το μέλλον τωνζαχαροπλαστείων που έχουν γράψει ιστορία
– Neoset, SATO, LAK, Alter, Μπάμπης Βωβός, ΑΓΝΟ «φιγουράρουν» στη λίστα της «πτώχευσης»
– 24 μεγάλες εταιρίες στο άρθρο 99 μέσα στο 2012 – Διαβάστε όλη τη λίστα

Η κρίση σαρώνει, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη… Ακόμη και μεγάλες εταιρίες με τεράστιους τζίρους, μακροχρόνια ιστορία και μεγάλη φήμη καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι!

Το νέο κανόνι στην αγορά είναι γεγονός και αφορά τη πασίγνωστη αλυσίδα ζαχαροπλαστείων με την επωνυμία “Αγαπητός Γαστρονομία ΑΕ”. Σύμφωνα με την εφημερίδα το “ΕΘΝΟΣ”,  η εταιρία κατέθεσε αίτηση προσωρινής πτώχευσης. Ειδικότερα κατέθεσε αίτηση στο Πρωτοδικείο για να περιληφθεί σε σχέδιο Πτώχευσης και Υποβολής σχεδίου Ανασυγκρότησης στο πλαίσιο του άρθρου 107 του Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 3588/2007). Αυτό το άρθρο διαφέρει από το γνωστό άρθρο 99.

Η “Αγαπητός Γαστρονομία ΑΕ” όπως είναι η επωνυμία της εταιρίας που απασχολεί πάνω από 100 εργαζόμενους βρίσκεται τώρα σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από την αναγκαστική εκτέλεση αποφάσεων για απαιτήσεις σε βάρος της. Στις 14 Δεκεμβρίου ήταν να συζητηθεί η αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 107 ωστόσο η συζήτηση στο Πρωτοδικείο αναβλήθηκε για τις 8 Μαρτίου.

Τι ζητάει η Αγαπητός Γαστρονομία ΑΕ;

Η Αγαπητός έχοντας πια φτάσει σε οριστική οικονομική αδυναμία, έχοντας εξαντλήσει τα ίδια κεφάλαιά της και και μπροστά στον κίνδυνο αναγκαστικής εκποίησης παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων, ζήτησε την προστασία του Δικαστηρίου τη ρύθμιση των υποχρεώσεών της προς τις τράπεζες, Δημόσιο και προμηθευτές ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει ένα σχέδιο αναδιοργώνωσης που θα την καταστήσει βιώσιμη και θα κρατήσει στην αγορά.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία ζητάει από τις τράπεζες “κούρεμα” των χρεών κατά 30% και περίοδο χάριτος 18 μηνών, από τις εταιρείες leasing αναδιάρθρωση των μισθωμάτων για 8 χρόνια και περίοδο χάριτος 18 μηνών. Τέλος από προμηθευτές και πιστωτές ζητά ζητά να γίνει δεκτή μείωση των απαιτήσεών τους κατά 50%. 

Η εταιρία βρέθηκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης όταν επιχειρούσε ένα σημαντικό επενδυτικό άνοιγμα. Τα τελευταία 4 χρόνια είδε τις πωλήσεις να σημειώνουν τεράστια πτώση. Ενδεικτικά, οι πωλήσεις από 6,6 εκατ. Ευρώ το 2008 έπεσαν στα 2,96 εκατ. ευρώ το 2012 με ζημιές στις 540.000 ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 10,6 εκ. ευρώ ενώ 5 καταστήματα της αλυσίδας που ήταν ζημιογόνα έχουν κλείσει και “πάγωσε” η ανάπτυξη άλλων 5 στην επαρχία.

 

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=184037&catid=13

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply