Ηλεκτρονικές συσκευές για τις Πανελλήνιες αλλά και τις εκλογές από μικρούς …εφευρέτες: 11 Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

0
716

AFISA11Λογισμικά που αποτρέπουν τυχόν κακόβουλες επιθέσεις στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, τρισδιάστατες απεικονίσεις μνημείων όπως ο Λευκός Πύργος, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με αστροναύτες στο διάστημα, οδηγός-ρομπότ για άτομα με προβλήματα όρασης , ηλεκτρονικός βοηθός υπενθύμισης για τη λήψη φαρμάκων, εφαρμογές άμεσου κινδύνου για ηλικιωμένους, βιονικός καρπός , έξυπνος αναλυτής ποιότητας αέρα,ένα σχολείο αειφορίας, internet of things στην Καλαμαριά, μια mobile εφαρμογή όπου οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα υπολογίζουν τα μόριά τους, ηλεκτρικό ποδήλατο και antivirus προγράμματα, είναι μια μεγάλη πρώτη…εικόνα της πρώτης ημέρας του 11ου Μαθητικού Συνεδρίου Πληροφορικής που ξεκινά στις 16 Απριλίου.

Στη διάρκεια της Πρώτης Ημέρας του Συνεδρίου θα υπάρχει παρέμβαση-ομιλία με skype του βραβευμένου (2007) με το βραβείο Τούρινγκ Ιωσήφ Σηφάκη.

………………………….

Σύντομο βιογραφικό: Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1946, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ με υποτροφία του γαλλικού κράτους,[1] περίοδο κατά την οποία απέκτησε την γαλλική υπηκοότητα.

Είναι διδάκτορας πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ. Έχει διατελέσει καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL) και επιστημονικός διευθυντής του δικτύου Artist2 (European Network of Excellence for research on Embedded Systems). Εργάζεται επίσης στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών στο εργαστήριο VERIMAG, του οποίου είναι ιδρυτής και το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο στον τομέα της σχεδίασης κρίσιμων συστημάτων.[2]

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ανέπτυξε σε συνεργασία με την βιομηχανία, και ιδιαίτερα την Airbus, την τεχνολογία fly-by-wire που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε επιβατικά αεροπλάνα (Airbus320) για τον αυτόματο έλεγχο πτήσεων.

Εργασίες

Ο Σηφάκης είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του στον τομέα της σχεδίασης και επαλήθευσης συστημάτων και θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές του Model-Checking που είναι η κύρια βιομηχανική μέθοδος επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων και σήμερα χρησιμοποιείται από εταιρείες όπως η Intel, η Microsoft και η Google. Για την συμβολή του στην θεωρία και την εφαρμογή μεθόδων επαλήθευσης, το 2007 τού απονεμήθηκε το Βραβείο Τούρινγκ από κοινού με τον Έντμουντ Κλαρκ και τον Έρνεστ Άλλεν Έμερσον για τις εργασίες τους στον έλεγχο μοντέλων, μία μέθοδο τυπικής επαλήθευσης υλικού ή λογισμικού υπολογιστών. Σήμερα τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στην μελέτη μεθόδων κατασκευής ενσωματωμένων συστημάτων υψηλής ασφάλειας και πιστότητας.

Facebook Comments