Με δύο ελληνικές ομάδες στην 4η θέση παγκοσμίως έληξε η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2018

Απο τον στις Νοέμβριος 20, 2018

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο Παγκόσμιος Τελικός της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής World Robot Olympiad 2018, με τις ελληνικές ομάδες να στέκονται επάξια, για ακόμη μία χρονιά, στις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Ο φετινός Τελικός φιλοξενήθηκε στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2018. Οι 12 ομάδες της ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής είχαν νωρίτερα αναδειχθεί από τον Εθνικό Τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2018, ο οποίος διοργανώθηκε την 1η Ιουλίου 2018 από τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

Τέταρτες στον κόσμο αναδείχθηκαν η ομάδα Autonomous robotic aquaponics (κατηγορία Open Γυμνασίου) και η ομάδα Rest in PC’s (κατηγορία Open Λυκείου), συνεχίζοντας επάξια τη δυνατή παράδοση που έχει η χώρα μας στη συγκεκριμένη κατηγορία (χάλκινο μετάλλιο το 2017 και πολυάριθμες ολυμπιακές διακρίσεις τα τελευταία 10 χρόνια).

Η κατηγορία Open έχει εκθεσιακό χαρακτήρα ζητώντας από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση, με βάση το θέμα Food Matters. Οι δύο ολυμπιονίκες ομάδες, όπως και οι άλλες δύο ομάδες της Open (Robotakia i-Aquaponics στην Open Δημοτικού και RoboGarden στην πιλοτική κατηγορία WeDo Challenge Open) είχαν να επιδείξουν υλοποιήσιμα projects με επίκεντρο την υδροπονία και τις έξυπνες καλλιέργειες, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να εφαρμοστούν στην πραγματική οικονομία, αλλάζοντας τα δεδομένα στη χώρα μας.

Στην πιο απαιτητική και ανταγωνιστική κατηγορία της World Robot Olympiad, την κατηγορία Regular, οι πέντε ελληνικές ομάδες (LEVEL UP και Teamwork Happiness στο Δημοτικό, Πυθαγόρας και Teamwork Prime στο Γυμνάσιο, ET-Team στο Λύκειο) μας εκπροσώπησαν επάξια, ενώ τρεις από αυτές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τις παραδοσιακές χώρες-γίγαντες της κατηγορίας, όπως την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Κίνα. Τα τελικά αποτελέσματα όπου φαίνεται η εξαιρετική κατάταξη των ομάδων θα έχουν αναρτηθεί μέχρι και τη Δευτέρα το βράδυ στη σελίδα wro2018.org.

Εξαιρετικά νέα έχουμε και από την κατηγορία του ρομποτικού ποδοσφαίρου (WRO Football), με την ομάδα bitbot από την Καλαμάτα που συμμετείχε επί δεύτερη συνεχή χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο, να φτάνει αήττητη στις 8 καλύτερες ομάδες της τελικής παγκόσμιας κατάταξης, όπου ηττήθηκε από τον τελικό νικητή της κατηγορίας, μετά από απίστευτη ατυχία στο τελευταίο λεπτό (κόλλημα και των 2 ρομποτικών παικτών) που μετέτρεψε το προβάδισμα 3-1 της bitbot σε 3-4, με το τελευταίο γκολ να μπαίνει και ο διαιτητής να σφυρίζει το τέλος του ματς.

 

Επιπλέον, η φετινή World Robot Olympiad ανέδειξε και λιλιπούτειους νικητές για την Ελλάδα: Με την 1η θέση τιμήθηκε η ομάδα RoboEinsteins, η οποία συνόδευσε την ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή συμμετέχοντας στην πιλοτική κατηγορία WeDo Challenge (Regular) για μικρές τάξεις δημοτικού. Η Ελλάδα ήταν μία από τις λίγες χώρες που μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της World Robot Olympiad και να στείλουν ομάδες στη συγκεκριμένη πιλοτική κατηγορία. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο! Η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα προετοιμάζεται για τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας εδώ και 5 χρόνια, συμμετέχοντας στην κατηγορία δημοτικού του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (http://wrohellas.gr/πανελλήνιος-διαγωνισμός-εκπαιδ-2019/) του WRO Hellas.

Ο Πρόεδρος του WRO Hellas κ. Ιωάννης Σομαλακίδης, ο οποίος συνόδευσε την ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή στην Ταϊλάνδη και παρακολούθησε από κοντά τις προσπάθειες των παιδιών δήλωσε: «Με μεγάλη συγκίνηση μεταφέρω το έντονο αίσθημα υπερηφάνειας που επικράτησε για τις ελληνικές ομάδες στον Παγκόσμιο Τελικό της World Robot Olympiad 2018, επί τρεις συνεχείς συναρπαστικές ημέρες. Γνωρίζουμε πόσο σκληρά είχαν προετοιμαστεί οι ομάδες μας για αυτό το τριήμερο και θα θέλαμε να αφιερώσουμε τις κατακτήσεις τους, αλλά κυρίως την προσπάθειά τους, σε όλους όσοι πιστεύουν ότι η χώρα μας μπορεί να συγκλίνει με τις τεχνολογικά προηγμένες χώρες, σε όλους όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν στην Ελλάδα εκπαιδευτικοί και μαθητές που μπορούν να συμπαρασύρουν το επίπεδο της εκπαίδευσης σε υψηλά επίπεδα, σε όλους όσοι πιστεύουν ότι η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών βρίσκεται υπεράνω των διάφορων τεχνικών διαχωρισμών (όπως πχ. του είδους του hardware που χρησιμοποιείται για ένα ρομποτικό project) και φυσικά σε όλους τους γονείς, οι οποίοι βοηθούν και στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας μας στα μεγαλύτερα παγκόσμια φόρουμ».

 

Οι ομάδες της ελληνικής Ολυμπιακής Αποστολής 2018:

Όνομα ομάδας

Σχολείο/σχολή

Κατηγορία

Προπονητής

Μαθητής 1

Μαθητής 2

Μαθητής 3

Level Up

ROBOTONIO

Regular Δημοτικού

Κασμίρης Τάσος

Βλασόπουλος Βλάσης

Απέργης Σπύρος

Teamwork Happiness

49ο Δημοτικό Πατρών

Regular Δημοτικού

Βοβός Ανέστης

Ραβασοπούλου Σταματία

Βοβού Ερμιόνη

Βοβού Κλειώ

Robotakia i-Aquaponics

Robotakia

OPEN Δημοτικού

Νέλλας Κωνσταντίνος

Νέλλας Αριστοτέλης

Λογοθέτη Αιμιλία

Συνανίδης Ερρίκος

Πυθαγόρας

Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης

Regular Γυμνασίου

Τριανταφύλλου Γιώτα

Σύρης Αναστάσιος

Γεωργίου Λεωνίδας

Teamwork Prime

Γυμνάσιο Καστριτσίου & Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών

Regular Γυμνασίου

Σχοινάς Βασίλειος

Νταλαπέρα Αγγελική

Γεωργιάδης Γεώργιος

Σχοινάς Μπονάτσος Χρήστος Παναγιώτης

Autonomus

Σύλλογος Πανοράματος Γαλατσίου

OPEN Γυμνασίου

Μαρκόπουλος Γιώργος

Παντελίδης Νικος

Χατζηδιαμαντής Γιάννης

Ρουσόπουλος Βασίλης

bitbot

bitLab

Football

Φίλος Λεωνίδας

Γιαννόπουλος Νίκος

Μπάκας Γεώργιος

Πλεματιάς Ξενοφών

E-T team

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΟΜΑΔΑ

Regular Λυκείου

Τούρλος Ιωάννης

Κουγιουμτζή Ελένη

Μπλαβέρης Σπυρίδων

Δήλερη Ειρήνη Μαρία

Rest in PC’s

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce

OPEN Λυκείου

Κατσοχρήστος Φώτης

Μιχαήλ Γκουβέλης

Κυριάκος Στρατάκος

Γιώργος Σαζακλής

Hyperion Robotics

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Advanced Robotics Challenge

Χατζησάββας Αντώνιος

Χασχατζή Ακριβή

Χασχατζής Χρήστος

Φράγκος Γεώργιος

RoboEinsteins

3o Δημοτικό Ηρακλείου Αττικής

Regular WeDo (πιλοτική κατηγορία)

Οικονομάκης Μανόλης

Κεραμιδά Άρτεμις

Λεονταράκη Παρασκευή

Τσότρας Ηρακλής

RoboGarden

1ο Δημοτικό Ραφήνας

OPEN WeDo (πιλοτική κατηγορία)

Ζώρζου Ζαχαρούλα

Κούτρη Κατερίνα

Κούτρη Δήμητρα

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply