Ο μαγευτικός κόσμος της Αρκτικής κινδυνεύει!

Απο τον στις Φεβρουάριος 19, 2014

1 (1)

Η Αρκτική είναι ταυτόχρονα μαγευτική, κρύα, ακαταμάχητη, γοητευτική και τρομακτική στο μεγαλείο της.

2

Εδώ ακριβώς μπορεί κανείς να αισθανθεί την ασημαντότητά του, να νιώσει ένα απειροελάχιστο ανυπεράσπιστο σωματίδιο μέσα στο σύμπαν. Να συνειδητοποιήσει ακόμη το πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η ανθρώπινη ζωή, αλλά και να παρατηρήσει την εκπληκτική ομορφιά του κόσμου και τη μαγεία της φύσης.

3

Για όλα αυτά, η σύγχρονη Αρκτική συνιστά ένα από τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα στη Γη. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα της είναι παγκόσμιας εμβέλειας, και επηρεάζουν το κλίμα ολόκληρου του πλανήτη.

4

Η Αρκτική εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας. Το πάχος των πάγων που την καλύπτουν μειώνεται κάθε χρόνο.

5

Σήμερα, αυτή η συναρπαστική περιοχή του πλανήτη μας χρειάζεται προστασία από τις καταστροφικές επιπτώσεις της ανάπτυξης του πολιτισμού.

6

Μελέτες δείχνουν ότι η θερμοκρασία στην περιοχή της Αρκτικής αυξάνεται δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο.

7

Η κλιματική αλλαγή απειλεί με εξαφάνιση πολλά ζώα της Αρκτικής. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι πολικές αρκούδες, αυτά τα σαρκοφάγα θηλαστικά που μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 3 μέτρα μήκος και τον ένα τόνο βάρος

8

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το δέρμα της λευκής πολικής αρκούδας κάτω από τη λευκή γούνα είναι στην πραγματικότητα μαύρο. Από τη γούνα της λείπει μια χρωστική ουσία, που έχει ως αποτέλεσμα, να αφήνει να περνούν μόνο οι υπεριώδεις ακτίνες γεγονός που δημιουργεί μονωτικές ιδιότητες.

9

Κανείς δεν ξέρει καλύτερα τα προβλήματα της Αρκτικής από τον φωτογράφο Σεργκέι Ανίσιμοφ από το Γιαμάλ, ο οποίος δημιούργησε έξι άλμπουμ φωτογραφιών στη χερσόνησο Γιαμάλ, στον μακρινό ρωσικό Βορρά, και στην Αρκτική.

10

Οι δημιουργικές ευκαιρίες για φωτογράφηση εδώ είναι απεριόριστες. Ο καλλιτέχνης μπορεί να αποτυπώσει για πάντα την παγωμένη ομορφιά με όλες τις ιδιομορφίες της, αποδεικνύοντας την αρχέγονη υπεροχή της φύσης, εκεί όπου εξακολουθεί να είναι παρθένα και απαραβίαστη.

11

Αναμφίβολα, το πιο πολύτιμο εύρημα για τον φωτογράφο είναι στιγμιότυπα από τη ζωή των ζώων. Η Αρκτική κατοικείται από πολλά μοναδικά είδη πανίδας. Εκτός από τις πολικές αρκούδες, εδώ ζουν επίσης ο βους ο μοσχοφόρος, οι άγριοι τάρανδοι, και πρόβατα με μεγάλα κέρατα.

12

Στις θάλασσες της Αρκτικής ζουν φώκιες. Αυτά τα θηλαστικά μπορούν να κλάψουν, παρόλο που αντίθετα από τον άνθρωπο δεν διαθέτουν δακρυϊκούς αδένες. Επιπλέον, μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες μέχρι -80 βαθμούς Κελσίου.

13

Οι θαλάσσιοι ίπποι μπορεί να ζυγίζουν περισσότερο και από τις πολικές αρκούδες, φτάνοντας ακόμη και τον 1.5 τόνο. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι οι τεράστιοι χαυλιόδοντες τους οποίους χρησιμοποιούν στη μάχη και για να βγουν από το νερό ανάμεσα από τους παγετώνες.

14

Αν σταθείτε τυχεροί, μπορεί και να πάρετε μια γεύση από ορισμένα κήτη: φάλαινες, ναρβάλ, όρκες, και μπελούγκες (άσπρες φάλαινες). Οι φάλαινες είναι τα μεγαλύτερα και δυνατότερα θηλαστικά, φθάνουν και τα 33 μέτρα, και το βάρος τους, τους 150 τόνους.

15

Στο πολικό καλοκαίρι, εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά φωλιάζουν στην τούνδρα της Αρκτικής. Ψάχνοντας για ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης μπορεί να κάνουν ταξίδι πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων.

http://rbth.gr/

One Comment

  1. Pingback: Tek Kelime ile Muhteşem! | Kopanakinews's Weblog

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply