Η αποκομιδή των απορριμμάτων στο επίκεντρο των σημερινών πρωινών εργασιών της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Απο τον στις Νοέμβριος 2, 2018

 

xyta_fylis_-1

Το θέμα της μετάβασης από την αποκομιδή των απορριμμάτων στη διαχείριση πόρων, βρέθηκε στο επίκεντρο των σημερινών πρωινών εργασιών της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που πραγματοποιείται στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των συμμετεχόντων προέκυψε το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα, με εξαίρεση μεμονωμένα παραδείγματα, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε σχέση με την ορθή διαχείρισή των απορριμμάτων.

Για το λόγο αυτό θεωρήθηκε ότι «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι η βιώσιμη αποκομιδή απορριμμάτων».

Όπως επισημάνθηκε σήμερα, περίπου το 80 % των αποβλήτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Το ποσοστό στην περίπτωση της Αττικής, φθάνει στο 90%, με συνέπεια να ανακυκλώνεται περίπου το 10 % των απορριμμάτων.

Έλληνες και Γερμανοί ειδήμονες στο θέμα των αποβλήτων αναφέρθηκαν στην προοπτική της αντιμετώπισης των απορριμμάτων ως «πολύτιμων επαναχρησιμοποιήσιμων πόρων». Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται να υλοποιηθεί ένα σύστημα κυκλικής οικονομίας μέσω του οποίου θα υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων με αποδοτική χρήση πόρων και δραστική μείωση του τελικού προϊόντος που θα φθάσει για Υγειονομική Ταφή.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply