H ΕΕ πρέπει να ξεπεράσει φόβους και διχόνοια για την προστασία της Σένγκεν

0
10
Η ΕΕ πρέπει να ξεπεράσει τους φόβους που την παραλύουν και τη διχόνοια και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, υπογράμμισαν πολλοί ευρωβουλευτές στη συζήτηση της Τρίτης στην ολομέλεια με την ολλανδική προεδρία και την Επιτροπή. Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζώνης του Σένγκεν, σημείωσαν πολλοί ομιλητές. 

Ορισμένοι ευρωβουλευτές απηύθυναν έκκληση για μηδενική ανοχή στις ρατσιστικές και βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων, και άλλοι τόνισαν την ανάγκη σεβασμού της αρχής της μη επαναπροώθησης. Στη συζήτηση αναφέρθηκε και το ζήτημα της χρηματοδότησης του μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

 

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς, μιλώντας εξ ονόματος της προεδρίας του Συμβουλίου δήλωσε ότι οι ροές των μεταναστών «πρέπει να μειωθούν» και επεσήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν, ιδίως όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και τα hotspots. Εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που εισέρχονται στην Ευρώπη.

Παρακολουθήστε το βίντεο με τη δήλωση του Μπερτ Κέντερς

 

Ο Έλληνας Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναγνώρισε ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα σχετικά με τα κράτη «πρώτης γραμμής» αλλά και όλα τα υπόλοιπα και σημείωσε ότι η λίστα με τις εκκρεμότητες είναι μακριά: μετεγκατάσταση, hotspots, επιστροφές. Αναφερόμενος στο Σένγκεν δήλωσε ότι «η Επιτροπή προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα (…), αλλά αυτό δεν αφορά το τέλος του Σένγκεν ούτε τον αποκλεισμό κάποιου κράτους μέλους». Σχετικά με τις επιθέσεις στην Κολωνία, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με τις απόψεις ότι όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη στην Ευρώπη.

Παρακολουθήστε το βίντεο με τη δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου

 

Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία) δήλωσε ότι: «δεν υπάρχει έλλειψη ιδεών, αλλά μία στάσιμη κατάσταση και ένα αδιέξοδο στο Συμβούλιο, αλλά και στο Κοινοβούλιο (…) ένα χάσμα που πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ζώνη Σένγκεν». Τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται να επιτηρήσει σωστά τα σύνορά της, να στηρίξει τις αρχές της και να επιτρέψει στον FRONTEX να έχει πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν. «Περιμένουμε από όσους φιλοξενούνται και προστατεύονται στις χώρες της ΕΕ, να σεβαστούν τους πολιτισμούς και τους νόμους των χωρών αυτών», πρόσθεσε.

Παρακολουθήστε το βίντεο με τη δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ

 

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα (Ιταλία) υποστήριξε ότι «υπάρχει ένας ιός που μολύνει την Ευρώπη, ο ιός του φόβου», ο οποίος εμποδίζει την ΕΕ να λάβει τις σωστές αποφάσεις και απειλεί να την καταστρέψει. Ο κ. Πιτέλα προειδοποίησε ότι οι εισερχόμενες μεταναστευτικές ροές θα αυξηθούν την άνοιξη και υπογράμμισε την ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση των παιδιών μεταναστών

Παρακολουθήστε το βίντεο με τη δήλωση του Τζιάνι Πιτέλα

 

Ο επικεφαλής των ΕΣΜ, Σιαντ Καμάλ (Ηνωμένο Βασίλειο), δήλωσε τα εξής: «Δεν έχουμε στη διάθεσή μας μήνες ή χρόνια για να ξαναγράψουμε τους κανόνες της ΕΕ, έχουμε μόνο μια με δυο εβδομάδες. Εάν τα κράτη μέλη δεν μπορούν να διαχειριστούν τα σύνορά τους (…), τότε μην εκπλαγείτε εάν οι υπόλοιποι θελήσουν να σας βγάλουν από το παιχνίδι.» Προσέθεσε ότι δεν χρειάζεται να ξαναγραφτούν οι κανόνες για το Σένγκεν, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να λειτουργήσουν καλύτερα.

Παρακολουθήστε το βίντεο με τη δήλωση του Σιαντ Καμάλ

 

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφσταντ (Βέλγιο) κάλεσε την προεδρία της ΕΕ να αναλάβει δράση, σύμφωνα με το άρθρο 78 της Συνθήκης [άσυλο και διεθνής προστασία], να αναλάβει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, και να δημιουργήσει μια δύναμη ταχείας αντίδρασης. «Η Ευρώπη πρέπει να πράξει το καθήκον της», είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρακολουθήστε το βίντεο με τη δήλωση του Γκι Φερχόφσταντ

 

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρ. Ενωτ. Αριστερά) υπογράμμισε ότι η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης απαιτεί περισσότερη συνεργασία «και όχι μία Ευρώπη  a la carte» που στηρίζει κάποιες πολιτικές αλλά θέτει υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Επεσήμανε ότι μόνο 400 από τους 160.000 πρόσφυγες που έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα και την Ιταλία έχουν μετεγκατασταθεί μέχρι στιγμής

Παρακολουθήστε το βίντεο με τη δήλωση του Δημήτριου Παπαδημούλη

 

Η Ρεμπέκα Χαρμς (Πράσινοι, Γερμανία) συμφώνησε ότι απαιτείται καλύτερη διαχείριση των συνόρων, τόνισε ωστόσο ότι χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

 

«Η ευρωπαϊκή διαχείριση της μετανάστευσης είναι μια πλήρης αποτυχία (…) και δείχνει το αντίθετο της αλληλεγγύης», δήλωσε η Λάουρα Φεράρα (ΕΕΑΔ, Iταλία). «Εξετάζουμε τις συνέπειες, χωρίς να αναζητούμε τις αιτίες», πρόσθεσε, επικρίνοντας τους ηγέτες της ΕΕ για μεταφορά των ευθυνών στην Τουρκία.

 

«Ξυπνήστε! Η Σένγκεν είναι μια αποτυχία και η ΕΕ ένα φιάσκο. Κλείστε τα σύνορα και προστατεύστε τους Ολλανδούς», δήλωσε η Βίκυ Μάγιερ (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ολλανδία) απευθυνόμενη στον κ. Κέντερς.

Παρακολουθήστε το βίντεο με τη δήλωση της Λάουρα Φεράρα και της Βίκυ Μάγιερ

 

 

 

Σύνδεσμοι:

 

Παρακολουθήστε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη (κάντε κλικ στις 02/02/2016)

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/el/plenary/video?date=03-02-2016

 

EbS+

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=3&institution=0&date=02/03/2016

 

Leave a reply