Κ. Σκρέκας: Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με τα ψέματα καταστρέφει και τη ΔΕΗ

Απο τον στις Μάιος 16, 2018

skrekas_vouli_bΜε αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας,  Κώστας Σκρέκας και συνυπογράφουν 51 βουλευτές για τα χρέη των ΕΛΤΑ προς την ΔΕΗ, αλλά και τη μελέτη του συμβούλου που χαρακτηρίζει τη ΔΕΗ ως μη βιώσιμη,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί με αναλήθειες, αναβλητικότητα και λαϊκισμό να εξαπατήσει τον Ελληνικό λαό αποκρύπτοντας τα πραγματικά προβλήματα.

Η ΔΕΗ για να επιβιώσει θα πρέπει να βελτιώσει τα λειτουργικά της κέρδη, διαφορετικά το 2022 το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της θα περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό που δεν θα είναι ικανή να ανταποκριθεί ούτε στο μισό της  μισθοδοσίας των εργαζομένων της.

Έχουμε επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για την δεινή οικονομική θέση της ΔΕΗ, και ζητάμε την άμεση κατάθεση της μελέτης  McKinsey για να ενημερωθεί η Ελληνική Βουλή και ο Ελληνικός λαός.

Την ίδια ώρα καταναλωτές χάνουν την «έκπτωση συνέπειας» (15%) επειδή τα  ΕΛΤΑ καθυστερούν να αποδώσουν τα εισπραχθέντα στη ΔΕΗ.»image_skrekas_

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Προς:

Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με τα ψέματα καταστρέφει και τη ΔΕΗ

Τους χειρότερους φόβους για το μέλλον της ΔΕΗ επιβεβαιώνει η μελέτη της McKinsey, του συμβούλου που προσέλαβε η ίδια η εταιρεία για την εκπόνηση του πενταετούς επιχειρηματικού της πλάνου (Business Plan).

Σύμφωνα με δημοσίευμα έγκυρης Κυριακάτικης εφημερίδας η ΔΕΗ, σύμφωνα με την McKinsey, είναι μια μη βιώσιμη επιχείρηση που για να επιβιώσει πρέπει  στα επόμενα 5 χρόνια να βελτιώσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά 500 εκατ. ευρώ, να προχωρήσει σε ένα  πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και να αναπροσαρμόσει την τιμολογιακή της πολιτική προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων που παρέχει σήμερα καθώς και την αύξηση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών. Αν δεν γίνουν τα παραπάνω η McKinsey εκτιμά ότι το 2022 το λειτουργικό περιθώριο της ΔΕΗ θα περιοριστεί στα 330 εκατομμύρια ευρώ όταν σήμερα μόνο η μισθοδοσία των εργαζομένων είναι 821 εκατομμύρια ευρώ.

Η Νέα Δημοκρατία είχε επανειλημμένα κρούσει των κώδωνα του κινδύνου εδώ και τρία χρόνια για την δεινή οικονομική θέση  στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ, ύστερα από τις ανερμάτιστες επιπόλαιες και άκρως λαϊκίστικες αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και τον κίνδυνο να αυξηθούν οι τιμές του ηλεκτρισμού.

Ειδικότερα σε συνέχεια της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, πριν δύο εβδομάδες, είχε τονιστεί ότι η πραγματική εικόνα της εταιρείας, έδειχνε λειτουργικές ζημιές που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ ενώ το λειτουργικό περιθώριο κέρδους (EBITDΑ προ ΥΚΩ και προβλέψεων για επισφάλειες) της εταιρείας, είναι μόλις 522 εκατομμύρια ευρώ, όταν για τη μισθοδοσία μόνο του προσωπικού, απαιτούνται σχεδόν τα διπλάσια.

Κι όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που τα ΕΛΤΑ χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ από εισπράξεις καταναλωτών που δεν έχουν αποδώσει. Συγκεκριμένα οι καταναλωτές διαμαρτύρονται ότι παρότι εξόφλησαν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των ΕΛΤΑ, δεν έλαβαν “έκπτωση συνέπειας” (15%) που χορηγείται σε περίπτωση έγκαιρης εξόφλησης. Το πρόβλημα αυτό εντείνεται όταν εξαιτίας της καθυστέρησης της απόδοσης των εισπραχθέντων από τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΗ προχωρά στη διακοπή της ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών.

 

Σοβαρά ερωτηματικά επίσης προκύπτουν και για τη λειτουργία της ΡΑΕ η οποία αφού το 2016 έδωσε άδεια προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στα ΕΛΤΑ, όφειλε να ελέγχει σε ετήσια τουλάχιστον βάση την οικονομική κατάστασή τους και να αντιληφθεί εγκαίρως την δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί με αναλήθειες, αναβλητικότητα και λαϊκισμό να εξαπατήσει τον Ελληνικό λαό αποκρύπτοντας τα πραγματικά προβλήματα. Τα προβλήματα όμως δεν εξαφανίζονται, αλλά αντίθετα γιγαντώνονται και πνίγουν την κυβέρνηση και την Ελλάδα.

Ερωτάται ο Υπουργός:

 1. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να διασώσει τη ΔΕΗ, αφού σύμφωνα με την McKinsey σε τρία χρόνια από σήμερα η ΔΕΗ δε θα μπορεί να πληρώνει ούτε 30% των εργαζομένων που απασχολεί σήμερα;
 2. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε τα ΕΛΤΑ να πληρώσουν άμεσα τις οφειλές τους στη ΔΕΗ;
 3. Πόσοι είναι οι καταναλωτές που ενώ πλήρωσαν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς ηλεκτρικού μέσω ΕΛΤΑ, δεν έλαβαν την έκπτωση 15%  έγκυρης  πληρωμής, και πως θα τους αποδοθεί η έκπτωση χωρίς να ταλαιπωρηθούν στα γκισέ της ΔΕΗ χάνοντας ώρες από τις δουλειές τους;
 4. Για ποιο λόγο η ΡΑΕ δεν αντιλήφθηκε ως όφειλε, εκ του εποπτικού ρόλου της, εδώ και 2 χρόνια τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΕΛΤΑ;
 5. Ζητείται να κατατεθεί η Μελέτη της συμβουλευτικής εταιρίας McKinsey για το 5ετές στρατηγικό σχέδιο της ΔEΗ ώστε να ενημερωθούν οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 1. Σκρέκας Κωνσταντίνος
 2. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος
 3. Αναστασιάδης Σάββας
 4. Ανδριανός Ιωάννης
 5. Αντωνιάδης Ιωάννης
 6. Αντωνίου Μαρία
 7. Αραμπατζή Φωτεινή
 8. Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ
 9. Αυγενάκης Ελευθέριος
 10. Βαγιωνάς Γεώργιος
 11. Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης
 12. Βλάσης Κωνσταντίνος
 13. Βλάχος Γεώργιος
 14. Βορίδης (Μάκης) Μαυρούδης
 15. Βούλτεψη Σοφία
 16. Βρούτσης Ιωάννης
 17. Γεωργαντάς Γεώργιος
 18. Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις
 19. Γιακουμάτος Γεράσιμος
 20. Γιαννάκης Στέργιος
 21. Γιόγιακας Βασίλειος
 22. Δαβάκης Αθανάσιος
 23. Δήμας Χρίστος
 24. Δημοσχάκης Αναστάσιος
 25. Καββαδάς Αθανάσιος
 26. Κακλαμάνης Νικήτας
 27. Καραγκούνης Κωνσταντίνος
 28. Καραμανλή Άννα
 29. Καράογλου Θεόδωρος
 30. Καρασμάνης Γεώργιος
 31. Κεδίκογλου (Σίμος) Συμεών
 32. Κέλλας Χρήστος
 33. Κεραμέως Νίκη
 34. Κεφαλογιάννη Όλγα
 35. Κεφαλογιάννης Ιωάννης
 36. Κόνσολας Εμμανουήλ
 37. Κουμουτσάκος Γεώργιος
 38. Κυριαζίδης Δημήτριος
 39. Μπακογιάννη (Ντόρα) Θεοδώρα
 40. Μπουκώρος Χρήστος
 41. Μπούρας Αθανάσιος
 42. Οικονόμου Βασίλειος
 43. Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
 44. Ράπτη Ελένη
 45. Σταμάτης Δημήτριος
 46. Στύλιος Γεώργιος
 47. Τασούλας Κωνσταντίνος
 48. Τραγάκης Ιωάννης
 49. Τσιάρας Κωνσταντίνος
 50. Φορτσάκης Θεόδωρος
 51. Φωτήλας Ιάσων
 52. Χατζηδάκης (Κωστής) Κωνσταντίνος 

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply