Κατατέθηκε στη Βουλή, η τροπολογία για τη λήψη μέτρων στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής

0
73

DSCN0612-1Η τροπολογία για τη λήψη μέτρων στις πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Μαραθώνος και Ραφήνας – Πικερμίου, κατετέθη στη Βουλή, ενταγμένη στο σχέδιο νόμου για τις αερομεταφορές. Την παρουσίασε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, και υπογράφεται από οκτώ συναρμόδιους υπουργούς και αναπληρωτές.

Ο κύριος επιδιωκόμενος στόχος της κατατεθείσας ρύθμισης είναι η άμεση αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων χωρίς να θίγεται η διαδικασία μελέτης και κατάρτισης του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου της περιοχής.

Όπως, δε, σημειώνεται στο κείμενο της τροπολογίας, «η θεσμοθέτηση των διατάξεων είναι επιτακτική για την εξέλιξη της αδειοδότησης της αποκατάστασης των πληγέντων κτιρίων, είτε πρόκειται για επισκευές είτε για ανεγέρσεις των κριθέντων ως επικινδύνως ετοιμόρροπα, για τις εργασίες των οποίων, χορηγείται στεγαστική συνδρομή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ως δωρεάν κρατική αρωγή και άτοκο δάνειο».

Όπως κοινοποιείται, από το σύνολο των κτιρίων που έχουν πληγεί σε όλες τις περιοχές από την πυρκαγιά της 23ης και 24ης Ιουλίου και έχουν χαρακτηρισθεί από κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, 2.941 έχουν χαρακτηρισθεί κατοικήσιμα χωρίς βλάβες ή με ελαφρές βλάβες, 1.525 έχουν χαρακτηρισθεί ως μη κατοικήσιμα, ενώ για 545 έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμορρόπου Κτιρίου.

Ειδικά στον Δήμο Μαραθώνος το σύνολο των κτιρίων που έχουν πληγεί είναι 2.435, εκ των οποίων τα 1.285 έχουν χαρακτηρισθεί κατοικήσιμα χωρίς βλάβες ή με ελαφρές βλάβες, 811 έχουν χαρακτηρισθεί ως μη κατοικήσιμα και για 215 έχει εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμορρόπου Κτιρίου.

Αντιστοίχως, στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, το σύνολο των κτιρίων που έχουν πληγεί είναι 1.814, εκ των οποίων 1.102 έχουν χαρακτηρισθεί κατοικήσιμα χωρίς βλάβες ή με ελαφρές βλάβες, 490 έχουν χαρακτηρισθεί μη κατοικήσιμα και 168 κατεδαφιστέα.

Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, προβλέπεται η απομάκρυνση κτηρίων εντός περιοχών που διέπονται από τη δασική νομοθεσία, την εκτέλεση έργων συμπλήρωση του οδικού δικτύου και την απόδοση σε κοινή χρήση χώρων που θα αποτελέσουν τις διόδους του δικτύου κυκλοφορίας πεζών του παραλιακού μετώπου προς το θαλάσσιο μέτωπο. «Ειδικώς στη θέση Μάτι, επηρεάζεται άμεσα και προσεγγιστικά το 20% των 1.700 χαρακτηρισθέντων κτιρίων» τονίζεται στο κείμενο της ρύθμισης.

Κατά τα λοιπά, με την προτεινόμενη τροπολογία, επιταχύνονται οι διαδικασίες για τουλάχιστον 550 ανεγέρσεις και 3.000 άδειες επισκευής.

ΑΠΕ

Leave a reply

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ

0
71

DIM8535-4-3Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στους γιατρούς του ΕΣΥ, τους ιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, τους επίκουρους ιατρούς καθώς και ειδικευόμενους ιατρούς, τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων της χώρας , τα μέλη Ε.Π των ΤΕΙ , τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε εναρμόνιση με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επίσης προβλέπει την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στους συνταξιούχους των ανωτέρω κατηγοριών προσωπικού.

Η προκαλούμενη δαπάνη από την καταβολή των αναδρομικών ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ σε μεικτούς όρους και 820 εκατ. ευρώ καθαρά και θα καλυφθεί από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

 

H τροπολογία:

10874667

Leave a reply

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το γήπεδο της ΑΕΚ

0
71

5596231e63c5d983a8b3b189c682433e_513940Η τροπολογία που περίμεναν εδώ και καιρό οι φίλοι της ΑΕΚ κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων. Οι εκκρεμότητες που υπήρχαν σχετικά με την έκδοση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση της «Αγιά Σοφιάς»  θα περάσουν  πλέον στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
«Με την υπόψη τροπολογία συμπληρώνονται συγκεκριμένες διατάξεις του ν.4067/2012 (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός) και ορίζεται ότι η έγκριση των μνημονευόμενων μελετών (κυκλοφοριακών, τεχνικών, υποστηρικτικών, υψομετρικής μελέτης οδού) καθώς και η έκδοση σχετικών βεβαιώσεων που απαιτούνται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή και της κατασκευής και επίβλεψης των αντίστοιχων έργων, σε περίπτωση ανέγερσης αθλητικών εγκαταστάσεων χωρητικότητας άνω των 15.000 θεατών, αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Οι προτεινόμενες διατάξεις εφαρμόζονται και για τις εκκρεμείς αιτήσεις έγκρισης των απαιτούμενων μελετών των προαναφερομένων έργων» αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ρύθμιση δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η τροπολογία που εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Τροποποιήσεις διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» φέρει τις υπογραφές των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, Πολιτισμού και Αθλήτισμού, Λυδίας Κονιόρδου και του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη.

ΠΗΓΗ:www.praktoreio-sport.gr

 

Leave a reply