Νίκος Βούτσης:οι εκλογές σε δέκα ημέρες, πολιτικά είναι εντελώς διαφορετικές

0
30

45565599_1900992169989771_1804090507194793984_oΡαδιοφωνική συνέντευξη του Προέδρου της Βουλης κ. Νίκου Βούτση στον «Real fm» και στον Νίκο Χατζηνικολάου

Την αισιοδοξία αλλά και την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα που έβγαλε η κάλπη των ευρωεκλογών μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό στις επικείμενες εθνικές εκλογές και να «γυρίσει» υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Οι εκλογές σε δέκα ημέρες, πολιτικά είναι πράγματι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με αυτές που έγιναν πριν τρεις εβδομάδες» τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης προσθέτοντας «εξακόσιες χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι 17 έως 23 ετών κατά πλειοψηφία ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτούς δεν πήγαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Αυτό είναι ένα ανοικτό πεδίο προσέγγισης από τα κόμματα διότι είναι νέα παιδιά τα οποία δεν έχουν ξαναψηφίσει. Δεύτερον 670.000 συμμετείχαν στις εκλογές και ψήφισαν τα 23 κόμματα που δεν κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές. Γνωρίζετε δηλαδή ότι τώρα συμμετέχουν τα 23 από τα 45 κόμματα, άρα είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού που συμμετείχε στις εκλογές και που ενδεχομένως κατά πλειοψηφία θα ξανά συμμετάσχει και θα κάνει την επιλογή του τώρα στο σε ποια κάλπη θα ρίξει την ψήφο».

Παράλληλα ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για την οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα, υπογραμμίζοντας την αύξηση κατά 2,5% στον τομέα των επενδύσεων.

H  απομαγνητοφωνημένη τη συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου: 

Νίκος Χατζηνικολάου: Τι έφταιξε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών ένα καθαρό μήνυμα προς τους πολίτες για τις αιτίες της εκλογικής του ήττας; Κατάλαβε τι έχει συμβεί; Μπορεί να διορθώσει κάτι από αυτά που έφταιξαν και τι:

Νίκος Βούτσης: Κ. Χατζηνικολάου οι εκλογές σε δέκα ημέρες, πολιτικά είναι πράγματι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με αυτές που έγιναν πριν τρεις εβδομάδες. Πλην όμως το πρόκριμα του αποτελέσματος, βεβαίως και βαρύνει το κλίμα και τους υπολογισμούς των κομμάτων. Νομίζω πως αυτή είναι κοινή διαπίστωση και άρα σωστά θέτετε και αυτά τα ερωτήματα. Πιστεύω ότι πέραν του ότι στις ευρωεκλογές πάντοτε προς τις κυβερνήσεις στέλνονται τα ενδιάμεσα συνήθως μηνύματα μηνύματα δυσαρέσκειας, που σε αυτήν την περίπτωση δεν ήταν ενδιάμεσα, καθώς θα είχαμε ούτως ή άλλως εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, έχουν ένα ιδιαίτερο βάρος ενώ στο παρελθόν είχαν μικρότερο.

Είναι σαφές πως μία σειρά από θετικά μέτρα που εφαρμόστηκαν από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και καινούργια μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν πλήρως κοστολογημένα και με βάση τις αντοχές της οικονομίας, διότι ευτυχώς  αυτό είναι το καινούργιο της νέας εποχής μετά την κρίση, δεν έγινε δυνατό να εντυπωθούν και  δεν είναι μόνο θέμα επικοινωνιακό αυτό. Κι αυτό αφορά κι άλλα ζητήματα μείζονα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, και εκεί έχω επισημάνει από καιρό ένα λάθος επικοινωνιακό, που δεν ήταν μόνο επικοινωνιακό ήταν και πολιτικό, αφέθηκε για μήνες σε μια επαμφοτερίζουσα επικοινωνιακή προσπάθεια από την πλευρά μας, ενώ θα μπορούσε εύκολα να έχει ενημερωθεί ο κόσμος και να έχει κερδηθεί η συναίνεση, δηλαδή να έχει γίνει αντιληπτό  ότι ήταν αναγκαίο αυτό το βήμα.

Τώρα με το πρόγραμμα το οποίο έχει εξαγγελθεί για τις ελπίδες, τις προσδοκίες και για το μετά από εδώ, διότι  ο κόσμος στις βουλευτικές εκλογές ψηφίζει 100% , και στη χώρα μας και διεθνώς, για την ελπίδα, την προσδοκία και για το πρόγραμμα που αφορά το μετά. Δεν ψηφίζει ούτε για να σε αποθεώσει για το παρελθόν. Πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα κοστολογημένο και ρεαλιστικό δίνει ανάσες, και ιδιαίτερα δίνει ανάσες σε αυτούς που επλήγησαν πάρα πολύ μέσα στην κρίση. Παράλληλα, δίνει ανάσες γενικότερα στον κόσμο με τις οριζόντιες φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως για την εστίαση και το ΦΠΑ, ελαφρύνσεις που υπάρχουν και για το μέλλον σε σχέση με το 2020-2021 για τα εισοδήματα και τα λοιπά

Είναι ρεαλιστική η στροφή του αποτελέσματος; Ίσως να είναι το επόμενο σας ερώτημα αν μου το κάνετε. Ακόμα κι αν  δεν μου το κάνετε θα ήθελα να σας το απαντήσω.

Νίκος Χατζηνικολάου:  Θα το κάνω, αλλά πριν πάμε σε αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω αν κατά τη γνώμη σας υπάρχει και μία δυσαρέσκεια στη μεσαία τάξη, η οποία στοχοποιήθηκε φορολογικά τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Οικονομικών και θεώρησε ότι από κάποια στιγμή και μετά υπερφορολογείται.

Νίκος Βούτσης: Κύριε Χατζηνικολάου γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, και έχετε ήδη αναδείξει σε πολλά debate μέχρι τώρα, ότι ουσιαστικά η μεσαία τάξη δεν είναι κάτι το ενιαίο, είναι μεσοστρώματα τα οποία σε συνθήκες κρίσης προφανώς δεν συγκροτούν μία ενιαία τάξη, εξαιτίας του ασανσέρ που η κρίση φέρνει κοινωνικό-ταξικά και οικονομικά. Προς άλλα λοιπόν στρώματα, μεσοστρώματα τα οποία κατέβηκαν κατηγορία υπήρξε μία πολύ σημαντική προσπάθεια για να σταθούν στα πόδια τους. Σε άλλους, τώρα,  οι οποίοι ήταν δυνατόν να μείνουν όρθιοι στα πολύ δύσκολα χρόνια, πραγματικά υπήρξε μία μεγαλύτερη επιβάρυνση, η οποία όμως ήρθε ως συνέχεια και σε πολύ μικρότερο ποσοστό από τη μεγάλη επιβάρυνση που είχε επιβληθεί στο πρώτο και δεύτερο μνημόνιο.

Νίκος Χατζηνικολάου: Ήταν ήδη ταλαιπωρημένη όμως.

Νίκος Βούτσης: Ήταν κατά 83% ταλαιπωρημένη και προσετέθη όμως το 17%, σε συγκεκριμένα επαναλαμβάνω, μεσοστρώματα των επιβαρύνσεων από πλευράς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει εξαγγελθεί αλλά και τα προηγούμενα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν και αφορούν οριζόντια την ελάφρυνση του κόσμου, είναι τα πρώτα δείγματα μιας συνεπούς και ειλικρινούς στάσης ότι πράγματι μπορούμε να προχωρήσουμε. Υπάρχουν στοχευμένα μέτρα, εγώ θα σας αναφέρω την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει την τελευταία διετία με το 1,1% για την έρευνα, που είναι πρωτοφανές ποσοστό και προ της κρίσεως, κάτι που έχει ανασχέσει σε ένα βαθμό το brain drain. Μεσόστρωμα είναι και αυτό, δηλαδή πτυχιούχοι ερευνητές επιστήμονες οι οποίοι πλέον παίρνουν υποτροφίες, εντάσσονται σε συνεργεία και με τον ιδιωτικό τομέα σε προγράμματα για καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις. Έχουν γίνει ήδη προσπάθειες που τρέχουν σε αυτόν τον τομέα και για την ελάφρυνση βεβαίως των συναδέλφων μηχανικών και άλλων οι οποίοι είχαν φτάσει να έχουν μία επιπλέον σοβαρή επιβάρυνση, όπως σωστά επισημάνατε.

Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα εσείς ορθά από την πλευρά σας επισημαίνετε τα θετικά της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θα ρωτήσω για άλλη μία πιθανή αιτία δυσαρέσκειας όπως αυτή εκδηλώθηκε στις ευρωεκλογές. Μήπως δηλαδή υπήρξαν και κάποιες συμπεριφορές στελεχών, αλαζονικές, υπερβολικές, έντονες που ενόχλησαν την ελληνική κοινωνία;

Νίκος Βούτσης: Κύριε Χατζηνικολάου το ερώτημά σας είναι πάρα πολύ καίριο όταν σας είπα ότι ειδικά στις ευρωεκλογές, ιστορικά να το πάρει κανείς, πάντοτε υπάρχει μία πρώτη κριτική απόσταση και μηνύματα προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Διότι  στοιχείο της διακυβέρνησης είναι και το ύφος της εξουσίας το οποίο προφανώς σε ορισμένες πλευρές, και δεν τις ονοματίζω, ούτε είναι για να ονοματιστούν, μπορεί να αφορούν εμένα, μπορεί  να αφορούν συνολικά κάτι που εκπέμψαμε και το οποίο μπορεί να δημιούργησε μία απόσταση από την κοινωνία, αλλά και από λαϊκά στρώματα.

Νίκος Χατζηνικολάου: Την αίσθηση μιας έπαρσης ή μιας αλαζονείας

Νίκος Βούτσης: Την αίσθηση του αυτονόητου ίσως που θεωρήσαμε ότι θα γινόταν αντιληπτό αυτό που είχε ονομαστεί, και σωστά, μία μεροληπτική σταθερή πολιτική μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Ή την αίσθηση ότι θα ήταν αυτονόητο ότι βγήκαμε δύο φορές στις αγορές και έχουν πέσει τόσο πολύ και τα σπρεντ και άρα ο κόσμος ήταν υποχρεωμένος να το αναγνωρίσει, και εκλογικά να το επισημάνει και να το τιμήσει. Αυτά όλα προφανώς είναι συνακόλουθα της διακυβέρνησης για 4,5 χρόνια που θα πρέπει να τα δούμε κριτικά και αυτοκριτικά.

Νίκος Χατζηνικολάου: Ένας φίλος μου στέλνει το εξής μήνυμα, μου λέει πες στον κύριο Πρόεδρο της Βουλής ότι μία από τις αιτίες που ένα τμήμα της μεσαίας τάξης εκφράζει δυσαρέσκεια για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι δεν αγαπά την επιχειρηματικότητα, ότι έχει απέναντί της μία αρνητική στάση.

Νίκος Βούτσης: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι είναι πραγματικά η καρικατούρα η οποία έχει σχηματιστεί από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την πολύ κρίσιμη εκδοχή της παραγωγικής ανασυγκρότησης και το πώς η χώρα θα βγει στην επιφάνεια. Όλα τα στοιχεία θα ήθελα και προς τον φίλο αν θέλετε να τα στείλουμε κιόλας, όλα τα στοιχεία …

Νίκος Χατζηνικολάου:  Εκείνος επισημαίνει το ζήτημα των 120 δόσεων. Μας άφησαν έξω λέει από τις 120 δόσεις…

Νίκος Βούτσης: Άλλο αυτό για τις 120 δόσεις, για αυτό το ζήτημα μίλησε ο Πρωθυπουργός και προχθές και επεσήμανε και κάποια μείον. Εγώ θα μιλήσω ευθέως για τις επενδύσεις: 2,5% ετησίως καθαρές ξένες επενδύσεις, 167 σε λίστα των επίσημων φορέων επενδύσεις και εσωτερικές αλλαγές κεφαλαίων οι οποίες γίνανε από επώνυμες εταιρείες οι οποίες έχουν καταγραφεί για το ‘17, το ’18, το ‘19 με ετήσιο ρυθμό 2%,  ο οποίος είναι εξαιρετικά ικανοποιητικός. Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία, δεν λέω ότι ήταν ένας θρίαμβος της επενδυτικής αντίληψης της Αριστεράς προς θεού, αλλά όχι και το αντίθετο ότι δηλαδή ήμασταν εμμονικοί εναντίον του ιδιωτικού τομέα, των επενδύσεων. Δεν ισχύει από τα πράγματα, από τα γεγονότα και από τα στοιχεία.

Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα ένα τελευταίο σημείο κριτικής που θέλω να σχολιάσετε και να απαντήσετε είναι αυτό που αφορά τα όσα συνέβησαν στη Βουλή τις τελευταίες μέρες πριν κλείσει. Δόθηκε η εικόνα, η αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρει σε τίποτα από τα παλαιά κόμματα εξουσίας, από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και ότι με τον ίδιο τρόπο διαχειρίζεται τα πράγματα σε ό,τι αφορά προσλήψεις και μετατάξεις.

Νίκος Βούτσης:  Κύριε Χατζηνικολάου ήμασταν υποχρεωμένοι με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής προ μηνών, με την οποία διακομματικά η Βουλή εντάσσονταν δύο χρόνια μετά στον νέο νόμο περί κινητικότητας, και χωρίς καμία επιλεκτική αντιμετώπιση για όσους ήταν ήδη αποσπασμένοι στη Βουλή, να τους δοθεί αυτή η δυνατότητα της μετάταξης και με οργανικές θέσεις από το δημόσιο και χωρίς προφανώς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Αυτό αφορά κυρίως συναδέλφους εδώ μέσα, διότι γιατί εγώ ως συναδέλφους τους αντιμετώπισα από την πρώτη στιγμή. Ξέρετε ότι δεν έφυγε άνθρωπος, παρότι εισέπραξα ένα απολύτως πελατειακό σώμα μερικών εκατοντάδων υπαλλήλων, έτσι όπως λειτουργούσε παλαιότερα η Βουλή. Εδόθη λοιπόν αυτή η δυνατότητα προς όλους, 64 εξ αυτών έκαναν αυτήν την επιλογή και ξεκίνησε η μακρόχρονη, πάντοτε έτσι είναι και σωστά είναι έτσι γιατί χρειάζεται και η έγκριση της υπηρεσίας καθενός πού είναι, στοιχειοθέτηση της δυνατότητας για τη μετάταξη.

Περί αυτού πρόκειται δεν αφορά συριζαίους, θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής. Και είναι γνωστό και ήταν λάθος και έχει αναγνωριστεί δημοσίως και από μένα, το ότι ενώ τελεσιδικούσε αυτή η διαδικασία, λόγω των αιφνίδιων εκλογών που γίνανε θα μπορούσαμε πράγματι να παγώσουμε τη διαδικασία για να εξελιχθεί αργότερα. Αυτή η διαδικασία θα εξελισσόταν είτε έτσι είτε αλλιώς, κατά νόμο, μετά τις εκλογές. Ήταν λάθος που δημιούργησε τις εντυπώσεις τις οποίες προαναφέρατε πριν. Πλην όμως, δεν έχει καμία σχέση με ρουσφετολογική αντίληψη.

Στη Βουλή υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό εργασιακό καθεστώς, όλες οι μόνιμες θέσεις, 17 στον αριθμό,  έχουν πάει με τον ΑΣΕΠ. Όλες οι άλλες θέσεις  έχουν πραγματοποιηθεί με κρίσεις και αξιολογήσεις. Για αυτό έκανα και την αμφιλεγόμενη  κατά ορισμένους δήλωση, ότι ως προς αυτό, ότι  δηλαδή για το εργασιακό καθεστώς εν συνόλω, όχι για τις μετατάξεις, δεν είχα κάτι να θεωρήσω ότι έχουμε κάνει λάθος ή ότι είμαστε ίδιοι με τους άλλους. Επαναλαμβάνω όμως, ότι θα μπορούσαμε να προλάβουμε λόγω των αιφνίδιων εκλογών να μην τελειώσουν, να μην κλείσουν οι διαδικασίες μετατάξεων οι οποίες είχαν ξεκινήσει και οι οποίες θα ολοκληρωθούν είτε έτσι είτε αλλιώς. Δεν έχουν σχέση ούτε με ρουσφέτια του Βούτση, ούτε με συριζαίους

Νίκος Χατζηνικολάου: Λοιπόν η τελευταία ερώτηση είναι κατά παραγγελία, τη ζητήσατε την ερώτηση

Νίκος Βούτσης: Είμαι σίγουρος ότι σας απασχολεί και εσάς όμως…

Νίκος Χατζηνικολάου: Ποιο το αν μπορεί να γυρίσει;

Νίκος Βούτσης:  Ναι ναι…

Νίκος Χατζηνικολάου:  Ε το βρίσκω πάρα πολύ δύσκολο, στη ζωή δεν αποκλείεται τίποτα αλλά το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο…

Νίκος Βούτσης: Κύριε Χατζηνικολάου είναι δύσκολο, θέλω να σας πω όμως ότι πέραν της πολιτικής, δηλαδή το ότι προφανώς καθένας θεωρεί ότι με βάση την πολιτική μπορεί να γυρίσει ένα αποτέλεσμα…

Νίκος Χατζηνικολάου: Καλά στην πολιτική όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος…

Νίκος Βούτσης:  Βεβαίως, για αυτό σας λέω. Αλλά πέραν αυτού που δεν είναι επιχείρημα αυτή τη στιγμή. Είναι η προσπάθεια που κάνει κάθε κόμμα. Πέραν αυτού θα ήθελα να σημειώσετε και εσείς και οι ακροατές σας το εξής: εξακόσιες χιλιάδες νέοι ψηφοφόροι 17 έως 23 ετών κατά πλειοψηφία ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτούς δεν πήγαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Αυτό είναι ένα ανοικτό πεδίο προσέγγισης από τα κόμματα διότι είναι νέα παιδιά τα οποία δεν έχουν ξαναψηφίσει. Δεύτερον 670.000 συμμετείχαν στις εκλογές και ψήφισαν τα 23 κόμματα που δεν κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές. Γνωρίζετε δηλαδή ότι τώρα συμμετέχουν τα 23 από τα 45, άρα είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού που συμμετείχε στις εκλογές και που ενδεχομένως κατά πλειοψηφία θα ξανά συμμετάσχει και θα κάνει την επιλογή του τώρα σε ποια κάλπη θα ρίξει την ψήφο.

Νίκος Χατζηνικολάου: Έχω την αίσθηση ότι κάνετε μαθηματικά τώρα και η πολιτική δεν είναι μαθηματικά

Νίκος Βούτσης Είναι και τα δύο…

Νίκος Χατζηνικολάου: Το θέμα είναι το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ελκυστικότητα του…

Νίκος Βούτσης: Κύριε Χατζηνικολάου δεν μπορούν να γίνουν θαύματα προφανώς μέσα σε ένα μήνα πάνω στο υπάρχον αποτέλεσμα, αν δεν μπούνε στις κάλπες επιπλέον ψήφοι και για αυτό εγώ σας ανέφερα και μαθηματικά. Δηλαδή ο ρεαλισμός του ότι γυρνάει έχει να κάνει με πάρα πολύ κόσμο, ήδη σας έχω αναφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο.

Νίκος Χατζηνικολάου: Από τις δημοσκοπήσεις δεν προκύπτει βεβαίως…

Νίκος Βούτσης: Βεβαίως, εδώ είμαστε για να προκύψει τις επόμενες ημέρες και από τις δημοσκοπήσεις και από την επαφή με τον κόσμο. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος κύριε Χατζηνικολάου

Leave a reply