Εγκαινιάστηκε πολυχώρος πολιτισμού στο Αιγάλεω

Απο τον στις Μάιος 19, 2010
1

Ένας σημαντικός πολυχώρος πολιτισμού,  το κτίριο «Ελληνικό Μολύβι-Γ. Βρανά, Κωνσταντίνος Καραμανλής», κοσμεί από σήμερα το δήμο Αιγάλεω.

Τα εγκαίνια του πολυχώρου πολιτισμού, που βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού και Νάξου, στο παλιό εργοστάσιο μολυβιών Βρανά, έγιναν απόψε  από το δήμαρχο Αιγάλεω και πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρη Καλογερόπουλο, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη καθώς και πολλών δημάρχων της Β΄Περιφέρειας Αθηνών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κάρολος Παπούλιας που επρόκειτο να εγκαινιάσει το κτίριο, δεν κατάφερε να παρευρεθεί, καθώς προέκυψε συνάντηση με τη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, η οποία βρίσκεται στη χώρα μας για να παρευρεθεί στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο δήμος της Αθήνας στο πρόσωπο του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, καθώς με παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, παραιτήθηκε της αξίωσης να καταβάλλει ο δήμος Αιγάλεω εισφορά σε χρήμα όταν ο χώρος της καθαριότητας του δήμου Αθηναίων (14 στρεμμάτων ) που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον πολυχώρο, γίνει χώρος πρασίνου και αποδοθεί στο δήμο Αιγάλεω.

Επίσης παρουσιάστηκε το βιβλίο : « Ιερά Οδός – αναζητώντας το ίχνος» της Αναστασίας Λερίου

Το Ελληνικό Μολύβι αποτελεί ευγενική δωρεά στο Δήμο Αιγάλεω, της Δέσποινας Βρανά, στη μνήμη του συζύγου της Γεωργίου Βρανά, ιδρυτή του εργοστασίου.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του δημάρχου Αιγάλεω και προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Εγκαίνια Πολυχώρου Πολιτισμού Δήμου Αιγάλεω

Ελληνικό Μολύβι – Γ. Βρανά

Κωνσταντίνος Καραμανλής

Χαιρετισμός Δημάρχου Αιγάλεω Δημήτρη Καλογερόπουλου

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στα εγκαίνια ενός πολυχώρου πολιτισμού και ανάσας, στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με την ιστορία αιώνων αλλά και τα προβλήματα δεκαετιών.

Και είναι περιττό να σημειώσω την ξεχωριστή τιμή που αισθανόμαστε να παρευρίσκονται τόσοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης σήμερα εδώ, τα εγκαίνια μας κοσμεί με την παρουσία του ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν Ράχμαν Μουσταφαγιεφ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δεν κατάφερε να είναι μαζί μας, παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση του να τιμήσει με την παρουσία του τα εγκαίνια αυτού του Πολυχώρου Πολιτισμού και αυτό διότι προέκυψε συνάντηση του με την Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, η οποία ήρθε στην χώρα μας για τα αυριανά εγκαίνια του νέου κτιρίου του Ινστιτούτου Θερβάντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ένας αυθεντικός Έλληνας.

Από τους τελευταίους ευπατρίδες της πολιτικής.

Έχει κάνει αποστολή ζωής την επιδίωξη μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης.

Μιας δίκαιης κοινωνίας.

Και μιας Ελλάδας περήφανης στην εξωτερική πολιτική.

Που θα την σέβονταν εχθροί και φίλοι.

Μιας Ελλάδας πρωταγωνίστριας και όχι ουραγού.

Η Ελλάδα του Κάρολου Παπούλια είναι η Ελλάδα στην οποία δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης οι Έλληνες πολίτες.

Ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων.

Κυρίες και κύριοι,

Ο χώρος που εγκαινιάζουμε σήμερα αποδεικνύει στην πράξη ότι και μέσα από ερείπια μπορεί να χτιστούν μικρά θαύματα.

Αρκεί να το πιστεύουμε.

Αρκεί να είμαστε ενωμένοι.

Αρκεί όλοι να βάζουμε το λιθαράκι που μας αναλογεί.

Το έκανε η οικογένεια του αείμνηστου Γεώργιου Βρανά, που ίδρυσε το 1938 το παλαιό εργοστάσιο για την κατασκευή μολυβιών, και η σύζυγός του Δέσποινα αποφάσισε μετά τον θάνατο του συζύγου της, να το δωρίσει στον Δήμο Αιγάλεω.

Το έκανε ο Δήμος Αθηναίων, με απόφαση του Δ.Σ. επί δημαρχίας της κας Ντόρας Μπακογιάννη, που παραιτήθηκε της αξίωσης να καταβάλλει ο Δήμος Αιγάλεω εισφορά σε χρήμα όταν ο χώρος της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων 14 στρέμματα, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι μας, γίνει χώρος πρασίνου και αποδοθεί στο Δήμο Αιγάλεω. Τον  πρώτο Δήμο της Ελλάδας ευχαριστούμε και τιμούμε σήμερα, στο πρόσωπο του φίλου και ακούραστου εργάτη της Αυτοδιοίκησης, Δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη.

Το κάνατε όλοι εσείς, που συμβάλλατε από την πλευρά της στη δημιουργία αυτής της πανέμορφης γωνιάς πρασίνου και πολιτισμού.

Πάνω στην Ιερά Οδό.

Τον αρχαιότερο δρόμο της Ευρώπης, την ιστορία του οποίου περιέχει το βιβλίο που θα σας δώσουμε, για να θυμίσουμε στους φίλους και εταίρους μας στις Βρυξέλλες, ότι η Ελλάδα προϋπήρξε της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και άνοιξε δρόμους προόδου για τον πολιτισμό όλου του κόσμου.

Μια ανάσα πρασίνου και πολιτισμού, που βρίσκεται στον Ελαιώνα, μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές της Αττικής, και ίσως τη μοναδική που μπορεί να προσφέρει ανάσες ζωής στην Αθήνα.

Αρκεί φυσικά να διατηρηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, όπως δεν θα κουραστούν να ζητούν ο Δήμος Αιγάλεω και η ΤΕΔΚΝΑ, και να μην τσιμεντοποιηθούν, προσθέτοντας μιζέρια και γκρίζα χρώματα στη ζωή μας.

Κυρίες και κύριοι,

Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο πως στη θέση αυτού του πολυχώρου, υπήρχε στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν μας, ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε μολύβια.

Δηλαδή, την πρώτη ύλη για να γράψει κανείς.

Να καταγράψει.

Να αφήσει πίσω του παρακαταθήκη.

Να γίνει το μολύβι της ιστορίας, στο οποίο θα απευθυνθούν οι μελλοντικές γενιές.

Για να μάθουν και να συγκρίνουν.

Για να προετοιμαστούν καλύτερα για το μέλλον.

Σε δύσκολες εποχές σαν τη σημερινή, νομίζω ότι έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι στον πολυχώρο υπάρχει το όνομα του Γεωργίου Βρανά για να μην ξεχνά ποτέ κανείς την προσφορά της οικογένειας του στην πόλη μας και το όνομα του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, που διέγραψε τη δική του σημαντική διαδρομή στην Ιστορία αυτού του τόπου.

Και θα σταθώ μόνο σε μια  παράμετρο:

Η παράμετρος αυτή αφορά  την επιμονή του να καταστήσει την Ελλάδα μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας, έβαλε τις βάσεις για ένα καλύτερο, ένα ασφαλές μέλλον για την πατρίδα μας.

Ακόμη και σήμερα, που η κοινοτική αλληλεγγύη δοκιμάζεται, φανταστείτε που θα βρισκόταν η Ελλάδα μας, αν δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είχε την τύχη της Γιουγκοσλαβίας.

Με τα λόγια αυτά κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την σημερινή σας παρουσία.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply