«Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» στο «Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αθηνών»

Απο τον στις Φεβρουάριος 1, 2014

Η προτεινόμενη από το Υπουργείο Παιδείας περιοδεύουσα έκθεση

«Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» 

του κ. Κώστα Κοτσανά

φιλοξενείται στο «Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αθηνών»

            Η περιοδεύουσα έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας που τιτλοφορείται ως «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» θα φιλοξενείται από την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014 στις εγκαταστάσεις του «Πρότυπου Εκπαιδευτηρίου Αθηνών».

Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν τεχνολογικές εφευρέσεις που συνδέθηκαν με την αρχαιοελληνική σκέψη, όπως ο παντογράφος του Ήρωνα, το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη και ο «αναλογικός υπολογιστής» των Αντικυθήρων. Τα θαυμαστά αυτά επιτεύγματα του ελληνικού πνεύματος αναφέρονται σε μια ευρεία χρονική περίοδο, από το 2000 π.Χ. μέχρι και το τέλος του ελληνικού κόσμου.

  • Ποιες ήταν οι βασικές αρχές λειτουργίας των ρολογιών – ξυπνητηριών του Πλάτωνα;
  • Τι σχέση έχει το σημερινό GPS με τον αστρολάβο του Πτολεμαίου ;
  • Πώς λειτουργούσε το σταθερό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος, ο «κινηματογράφος των αρχαίων Ελλήνων» ;

Ο στόχος της έκθεσης του ερευνητή Κώστα Κοτσανά είναι μέσω των λειτουργικών ομοιωμάτων – επιτευγμάτων της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας να αναδειχθεί μια άγνωστη – προς το ευρύ κοινό – πτυχή του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων, αυτή του τεχνολογικού πολιτισμού. Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη γενικότερα και στους μαθητές των σχολείων ειδικότερα ν’ αποκτήσουν μια πληρέστερη εικόνα των τεχνολογικών θαυμάτων του αρχαίου ελληνικού κόσμου και ν’ αντιληφθούν τον τρόπο με τον οποίο αυτά αφομοιώθηκαν από το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, αποτελώντας ταυτόχρονα τα θεμέλια του τεχνοκρατικού τρόπου σκέψης.

Η έκθεση του κ. Κοτσανά με τίτλο «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» θα φιλοξενείται στο «Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Αθηνών» από τη Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014 έως και το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 στις 18:00, με ομιλητή το δημιουργό της έκθεσης, κ. Κώστα Κοτσανά.

 

Με την παράκληση της δημοσιοποίησης

Πληροφορίες:           Κώστας Ανδρακάκος, Διευθυντής Γυμνασίου

Τηλέφωνα:                210 – 96 54 867 / 210 – 96 54 918

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

 

  • Καθημερινές: από 09:00 έως 13:30
  • Τετάρτη, 12 και 19 Φεβρουαρίου: από 18:00 έως 20:00
  • Σάββατο, 8 και 15 Φεβρουαρίου: από 18:00 έως 20:00
  • Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου: από 09:30 έως 20:00

 

Για τις παραπάνω ημερομηνίες θα υπάρχει και ξενάγηση, που θα λειτουργεί παράλληλα με την περιήγηση των επισκεπτών στο χώρο της έκθεσης.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply