5 τοπία για τις 5 αισθήσεις μας

0
428

Grevena_s1385942957_560Το απάνθισμα της ελληνικής φύσης

Παρθένα δάση, επιβλητικά βουνά, βαθύσκιωτα φαράγγια, λιμνοθάλασσες, περιβαλλοντικά πάρκα είναι οι όψεις της ελληνικής φύσης. Δείτε εδώ τι μπορεί να σας κόψει την ανάσα.

Δαμάζοντας τον Βουραϊκό με τον οδοντωτό

Το φαράγγι του Βουραϊκού αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της ελληνικής φύσης, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε την άνοιξη. Ανεβείτε στον οδοντωτό σιδηρόδρομο που ξεκινά από το Διακοφτό και μέσα από μια εντυπωσιακή διαδρομή 22 χλμ. (χαρακτηρισμένη ως η θεαματικότερη διαδρομή με τρένο σε ολόκληρη την Ευρώπη) θα οδηγηθείτε στα Καλάβρυτα, σε υψόμετρο 750 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

Απόκρημνοι βράχοι και διαδοχικές χαράδρες καθηλώνουν το βλέμμα με την άγρια ομορφιά τους∙ καταρράκτες και ορμητικοί χείμαρροι κυλούν τα αφρισμένα νερά τους∙ υγρά σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, οργιώδης βλάστηση και σπάνια είδη φυτών συνθέτουν τη μοναδικότητα αυτού του τόπου.

Προσέξτε: Μην αφήσετε να σας παραπλανήσουν οι μεγάλες εκτάσεις γεμάτες λεμονιές και ελιές στη αρχή της διαδρομής.

Σύντομα το σκηνικό αυτό αλλάζει και η πορεία σας αποκτά άγριο ενδιαφέρον. Αλλεπάλληλα τούνελ και ψηλές κόκκινες ορθοπλαγιές, διαβρωμένες εμφανώς από την αδιάκοπη ροή του νερού, ορθώνονται μπροστά στα μάτια σας. Το υψόμετρο ανεβαίνει αισθητά και το πρώτο «δόντι» του συρμού εμπλέκεται υποχρεωτικά για να του προσφέρει την απαραίτητη υποβοήθηση.

Το ανοιξιάτικο τοπίο στο σταθμό της Ζαχλωρούς, με τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού και τα τεράστια πλατάνια να στεφανώνουν τις όχθες του, συνθέτουν μια αξέχαστη εικόνα απαράμιλλου φυσικού κάλλους.


Δρόμοι κρασιού Χαλκιδικής

Επισκεφτείτε τη Χαλκιδική για να απολαύσετε τη μοναδική διαδρομή των δρόμων του κρασιού της, τα φημισμένα της οινοποιεία, τους απέραντους αμπελώνες της! Γευτείτε τα αγαπημένα σας κρασιά στο χώρο παραγωγής τους, συνοδεύοντας τις οινικές περιπλανήσεις σας με γευσιγνωσία παραδοσιακών συνταγών και υψηλής ποιότητας ντόπια προϊόντα. Οι δρόμοι του κρασιού Χαλκιδικής –μια από τις πολλές διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας– περιλαμβάνει αμπελοτόπια και οινοποιεία στα δυτικά του νομού, με επίκεντρο την περιοχή της Καλλικράτειας,τη Σιθωνία,το Άγιο Όρος (στις βόρειες πλαγιές του όρους Χολομώντα), την Αρναία και τη Μαραθούσα, καθώς και τις περιοχές της Τρίγλιας και της Παναγίας.

 

Ξεκινήστε τη διαδρομή σας από τον οικισμό του Αγίου Παύλου, μια περιοχή κατάφυτη από αμπελώνες. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το σπήλαιο των Πετραλώνων, όπου ανακαλύφθηκε ο «Αρχάνθρωπος», ο σκελετός του αρχαιότερου ανθρώπου στην Ευρώπη. Συνεχίστε στη δυτική πλευρά της Σιθωνίας, όπου οι κατάφυτες πλαγιές του Μελίτωνα κατηφορίζουν για να σμίξουν με τα κρυστάλλινα νερά του Τορωναίου κόλπου.

Σημειώστε ότι: Ο αμπελώνας των «Πλαγιών του Μελίτωνα» είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και αποτελεί μοντέλο βιολογικής αμπελουργίας. Ανηφορίστε στην ορεινή Χαλκιδική, σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Χαλκιδικής, την Αρναία, για να φτάσετε μέχρι το Άγιο Όρος, στη Χρωμίτσα.

Ο αμπελώνας της Χαλκιδικής παράγει τους οίνους ΠΓΕ Χαλκιδική (Τοπικός Οίνος Χαλκιδικής), ενώ ειδικότερα ο αμπελώνας της Σιθωνίας, παράγει τους οίνους ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πλαγιές Μελίτωνα και ΠΓΕ Σιθωνία (Τοπικός Οίνος Σιθωνίας) και ο αμπελώνας του Αγίου Όρους τους οίνους ΠΓΕ Άγιο Όρος (Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος). Οι εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες επιτρέπουν σε εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι, η Μαλαγουζιά και ο Ροδίτης, να χαρίζουν λευκούς οίνους υψηλής ποιότητας. Ανάμεσα στους ερυθρά κρασιά, το περίφημο Λημνιό που αναφέρεται ήδη στα συγγράμματα του Αριστοτέλη, αναμφισβήτητα ξεχωρίζει.

Απόδραση στη λίμνη Κερκίνη

Γευτείτε την πλούσια ιχθυοπανίδα της λίμνης (χέλια, σαρδέλες, κοκκινοφτέρα, τσιρόνια, γριβάδια) στις ταβέρνες της γύρω περιοχής.

Συναντήσετε στη περιοχή της Βυρώνειας τους μοναδικούς στην Ευρώπη νεροβούβαλους. Θαυμάστε το υπέροχο πέταγμα των αργυροπελεκάνων, του σπανιότερου είδους πελεκάνων, να παραδίδουν μαθήματα αεροδυναμικής κάθε φορά που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το νερό ή το έδαφος.

Μείνετε για λίγο να χαζέψετε: Το τρυφερό θέαμα που προσφέρουν οι φωλιές των πελαργών, με τα κεφαλάκια των νεοσσών να ξεπροβάλλουν μέσα από τα κλαδιά.

 


Μουσείο Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία

Εκλεκτή του μύθου και της ιστορίας, η περιοχή της Στυμφαλίας, στη Κορινθία, σας καλεί να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία μέσα από την περιήγησή σας στο Μουσείο Περιβάλλοντος.

Χτισμένο στην πλαγιά ενός κατάφυτου λόφου –από τους πολλούς που περιβάλλουν την περιοχή– σας προσκαλεί να παρατηρήσετε την αλληλένδετη σχέση του ανθρώπου με τη φύση μέσα από την προσβάσιμη «τομή» της λίμνης στον εσωτερικό χώρο. Η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως μακέτες, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις, ταινίες κ.ά. κάνουν την περιήγηση σας στο μουσείο μια ξεχωριστή εμπειρία.

Ανακαλύψτε τα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τη χλωρίδα και την πανίδα των βιότοπων της λίμνης και του βουνού, καθώς και την αξιοποίησή τους από τον άνθρωπο, στην πορεία των χρόνων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θεματική, η οποία σχετίζεται με τις επιρροές που δέχεται ο πολιτισμός από τη σύγχρονη τεχνολογία. Μπορείτε, εκτός των άλλων, να γνωρίσετε τις συνήθειες, τις παραδόσεις και τα έθιμα της περιοχής, παρατηρώντας από κοντά την ενδιαφέρουσα συλλογή από καθημερινά παραδοσιακά αντικείμενα, χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής των κατοίκων αλλά και των επαγγελμάτων τους, όπως η αλιεία, το κυνήγι, η γεωργία, η αμπελουργία, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία.


Εθνικός Δρυμός Πίνδου – Βάλια Κάλντα

Περιπλανηθείτε στην πανέμορφη Βάλια Κάλντα του νομού Γρεβενών, την κατ’ ευφημισμό ζεστήκοιλάδα, που αποτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας.

Οι δασωμένες πλαγιές, καταπράσινες τώρα την άνοιξη, αιχμαλωτίζουν το βλέμμα σας.Οι απρόσιτες κορυφές σάς προσκαλούν να τις κατακτήσετε. Τα αιωνόβια σκοτεινόχρωμα δάση κωνοφόρων και τα λιβάδια σε όλους τους τόνους του πράσινου δημιουργούν ένα μοναδικό άγριο περιβάλλον μέσα στο αλπικό τοπίο. Ο αρμονικός ήχος του νερού αντηχεί σε ολόκληρη την κοιλάδα, καθώς κρυστάλλινες πηγές σχηματίζουν ρέματα, τα οποία στη συνέχεια συναντούν το Αρκουδόρεμα, το μεγαλύτερο ποτάμι του Δρυμού που χύνεται στον Αώο ποταμό. Στα πεντακάθαρα νερά βρίσκει καταφύγιο η βίδρα, ένα σπάνιο είδος θηλαστικού, καθώς και δύο είδη πέστροφας. Κατηφορίζοντας προς το Αρκουδόρεμα, ακολουθώντας το Ε6 μονοπάτι, φτάνετε στους Καταρράκτες. Το μοναδικής ομορφιάς τοπίο με τη μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας και την ιδιαίτερη γεωμορφολογική σύνθεση θεωρείται από τα εντυπωσιακότερα σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα.

 

Η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του δάσους είναι η καφέ αρκούδα. Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, αν κατά την ανοιξιάτικη περιήγησή σας στην κοιλάδα της Βάλια Κάλντα, τη δείτε να αναζητεί την τροφή της στο δάσος ή να ξεδιψάει στο Αρκουδόρεμα.

Όλη η περιοχή ενδείκνυται για διαδρομές ορεινής πεζοπορίας. Ακολουθήστε λοιπόν τις μοναδικές διαδρομές της και αφήστε το μεγαλείο του ορεινού παρθένου τοπίου να σας συναρπάσει.

Facebook Comments