«Αχ αυτές οι εκλογές»

0
108

Άρθρο της Λία Ρογγανάκηrsz_pxl_0014 MIKRI

«Καμάρωναν σαν γύφτικα σκεπάρνια οι “ξέρεις ποιος είμαι εγώ”, και ‘μεις που ξέραμε ποιοι πραγματικά ήταν, δεν τους το μαρτυρήσαμε. Χάρισμα τους ο κόσμος τους. Φτιάξαμε τον δικό μας.»

Κάθε μέρα,κάθε ώρα,κάθε λεπτό μας,είναι γεμάτο από επιλογές.Μπορεί να είναι από κάτι πολύ μικρό όπως τι ώρα θα ξυπνήσουμε το πρωί, τι φαγητό θα μαγειρέψουμε, τι θα ψωνίσουμε στο σουπερ μάρκετ,τι ρούχα θα φορέσουμε μέχρι για κάτι πολύ σημαντικό όπως ποιον θα επιλέξουμε να ψηφίσουμε για να μας εκπροσωπήσει σε ένα σύλλογο, στον δήμο, στην βουλή.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την σπουδαιότητα που έχουν οι επιλογές μας και συχνά αποφασίζουμε χωρίς να σκεφτούμε.Άλλοτε πάλι δεν δίνουμε την απαιτούμενη σημασία στις αποφάσεις μας και έχουμε μια περίεργη πεποίθηση ότι δεν είναι και τόσο σημαντικό αυτό που θα αποφασίσουμε και ότι δεν θα μας επηρεάσει.Απεναντίας η κύρια αιτία της πολιτικής και κοινωνικής μας κακοδαιμονίας είναι ότι εμείς επιλέγουμε τα διάφορα επιμέρους συμφέροντα να υπερισχύουν πάνω στο κοινό καλό.

Το συμφέρον της κοινωνίας δεν είναι κάτι φιλοσοφικό και ακαθόριστο, απλά περιμένει από εμάς να το υποστηρίξουμε.’Οταν συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη μας και καταλάβουμε την αξία που έχουν οι επιλογές μας τότε μπορούμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την ζωή μας.Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε μέχρι τώρα και δεν μας βγήκε σε καλό και είναι στο χέρι μας να τολμήσουμε να το κάνουμε διαφορετικά και να το αλλάξουμε.

Λυπάμαι για τα άτομα που μπαίνουν στην διαδικασία να ασχοληθούν με τα κοινά, όχι για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο,αλλά για να αποκομίσουν ατομικά προνόμια και εγώ δεν αντιδρώ.Ντρέπομαι για την εμφάνιση υποψηφίων που στο όνομα της πλεονεξίας και της ματαιοδοξίας, δηλητηριάζουν οποιαδήποτε πρόοδο. Άτομα που στηρίζουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις “θέσεων” σε κινήσεις εντυπωσιασμού και φωτογραφίες στο διαδίκτυο, αντί επιχειρημάτων και πραγματικού ενδιαφέροντος. Θυμώνω όταν μου ζητείται να ψηφίσω άτομα που συμμετέχουν σε εκλογικές αναμετρήσεις ενώ δεν έχουν τις ικανότητες και παρ’ όλα αυτά, θέλουν να αναλάβουν εξουσία και με θράσος διεκδικούν κάποιο“τίτλο”.Ελπίζω γιατί έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε και το θάρρος να διορθώνουμε τις λανθασμένες επιλογές.Οι λανθασμένες επιλογές μας όμως δεν πρέπει να διορθώνονται με άλλα λάθη,αλλά με μια νέα πιο αντικειμενική προσέγγιση των καταστάσεων.Οι σωστές εκτιμήσεις οδηγούν στις σωστές επιλογές.

Tην επόμενη φορά που θα βρεθούμε μπροστά σε μια κάλπη και θα πρέπει να επιλέξουμε , ας αναρωτηθούμε “τι θα προκαλέσει αυτή μου η επιλογή; Θέλω πραγματικά να το προκαλέσω αυτό σε μένα ,στα παιδιά μου;Είμαι έτοιμος να δεχτώ τις συνέπειες αυτής της επιλογής;”.Φανταστείτε τον εαυτό σας στο μέλλον που θα δημιουργήσετε με την επιλογή που κάνετε και μετά αποφασίστε.

Η επιλογή της μη επιλογής ισοδυναμεί με το να παραμείνουμε αμέτοχοι,βολεμένοι σε μια κατάσταση που δεν μας ευχαριστεί αλλά μας απογοητεύει,οδηγώντας μας στην αδράνεια.Έτσι εύκολα γινόμαστε ευνοϊκό πεδίο υλοποίησης των επιδιώξεών των κάθε λογής αριβιστών.Είναι αυτό που αργότερα θα μετανιώσουμε γιατί το κάναμε,δεν το δοκιμάσαμε ή δεν το προσπαθήσαμε καν.Όλοι επιθυμούν το καλύτερο και η επιθυμία αυτή γίνεται πολύ μεγαλύτερη όταν αυτό που βιώνουμε είναι κακό.Το καλύτερο όμως σημαίνει αλλαγή και αλλαγή χωρίς κινητοποίηση δεν υφίσταται.

Επιλογή, λοιπόν! Επιλογές σχετικά με το ποιοι θέλουμε να είμαστε και τι θέλουμε να πετύχουμε.Οι επιλογές μας μπορούν να καθορίσουν πολλά .Υπάρχει επιλογή από φόβο, επιλογή από συναίσθημα, επιλογή από ιδιοτέλεια, αλλά και επιλογή από σύνεση. Πάντα έχουμε την επιλογή να αλλάξουμε αυτά που δεν επιθυμούμε, ακόμα κι αν πολλές φορές υποστηρίζουμε:«Μα, δεν είχα άλλη επιλογή!».Πάντα έχουμε επιλογή!Εν αναμονή λοιπόν της επιλογής μας στις επόμενες εκλογές που θα κληθούμε να ψηφίσουμε.

Λία Ρογγανάκη

Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός

Επιμελήτρια ΚΥ Μουζακίου

Π.Ιατρείο Μητρόπολης

Leave a reply