Εγκαίνια Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού

Απο τον στις Μάιος 25, 2018

 

_DSC3559    Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 στην Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Ψυχικό, τα εγκαίνια της Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού γλυπτοθήκης του Δήμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο.

Η γλυπτοθήκη δημιουργήθηκε το 2010 όταν ο Δήμος Φιλοθέης Ψυχικού και το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου που εδρεύει στο Ψυχικό, θέλησαν να τιμήσουν τον διεθνούς φήμης ‘Έλληνα γλύπτη Γιώργο Ζογγολόπουλο δίνοντας το όνομά του σε μια από τις κεντρικές πλατείες του δήμου δημιουργώντας έναν ελεύθερα προσβάσιμο χώρο αφιερωμένο στο έργο του καλλιτέχνη που υπήρξε από τους πρώτους οικιστές της περιοχής.

Την έναρξη της εκδήλωσης σήμανε η τ. Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ Φιλοθέης– Ψυχικού Νέλλη Λάβδα, η οποία καλωσόρισε τους παριστάμενους και αναφέρθηκε στο ιστορικό της Πλατείας Γ. Ζογγολόπουλου και τη δημιουργία της Υπαίθριας Γλυπτοθήκης Ψυχικού. Ευχαρίστησε όλους όσοι συμμερίστηκαν το όραμα και δούλεψαν για την ποιοτική και πνευματική αναβάθμιση της πόλης.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Δήμαρχος – Φιλοθέης – Ψυχικού -, αντελής Ξυριδάκης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό αναφέροντας “Απόψε έχουμε τη μεγάλη χαρά να εγκαινιάζουμε την Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού, στην πλατεία που φέρει το όνομα, αλλά και την εικαστική σφραγίδα του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Του πρωτοπόρου μοντερνιστή γλύπτη, που άφησε έντονο το στίγμα του στην τέχνη του 20ου αιώνα. Αλλά και ενός από τους πρώτους κατοίκους του Ψυχικού, ο οποίος έζησε, εμπνεύστηκε και δημιούργησε εδώ. Η βραδιά αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς. Είναι κατ’ αρχήν, η κορύφωση του «διαλόγου» μας με το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Ενός διαλόγου που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, όταν τοποθετήθηκε το εμβληματικό έργο «Ομπρέλες» στην είσοδο του Ψυχικού, στη Λεωφόρο Κηφισίας.”

“Για όλους εμάς, στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, ο πολιτισμός είναι και θα παραμείνει κομμάτι της ιδιαίτερης ταυτότητας του τόπου μας. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι παρά τα μικρά του μεγέθη σε έκταση και πληθυσμό, ο Δήμος μας αναπτύσσει μια σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα. Η οποία επιβεβαιώνεται από την ισχυρή παρουσία της τέχνης, ως μέρος του δημοσίου χώρου. Πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη του εικαστικού διαλόγου στο δημόσιο χώρο, αποτελεί ένα ισχυρό μέσο για την αναβάθμιση της σχέσης πολίτη και πόλης.. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να επενδύουμε στον πολιτισμό, ως στοιχείο που προσθέτει ποιότητα στην καθημερινότητα και στη ζωή μας”._DSC3476

Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου,  Νίκος Θεοδωρίδης ο οποίος τόνισε: “Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού είναι ένα ανοιχτό μουσείο που επαναφέρει την έννοια της τέχνης και της λειτουργικής της σημασίας σε μια κατοικημένη περιοχή και ο δημόσιος αυτός χώρος αποτελεί ένα πρότυπο πολιτιστικό αστικό πάρκο. Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, συνεχώς άνοιγε καινούργιους ορίζοντες, εξερευνώντας, μελετώντας και χρησιμοποιώντας άγνωστα γι’ αυτόν, καινούργια υλικά, τεχνικές και μεθόδους.

Τα υλικά μεταμορφώνονταν κάθε φορά στα χέρια του Ζογγολόπουλου και τα έργα του μετατρέπονταν άλλοτε σε μέσα επικοινωνίας με το παρελθόν και την ιστορική μνήμη, άλλοτε σε μέσα παρατήρησης του παρόντος και άλλοτε σε μέσα οραματισμού του μέλλοντος”. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανακοίνωσε ότι ότι «Οι εμβληματικές Ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου σε μέγεθος ίδιο με το γλυπτό της Θεσσαλονίκης πρόκειται να τοποθετηθούν σε παραλία της Αλεξάνδρειας τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για τις ίδιες Ομπρέλες που αγάπησε και όρισε σαν τοπόσημό του ο Δήμος Ψυχικού εδώ και 20 χρόνια.»

Από την μεριά του ο ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος, επιμελητής και καλλιτεχνικός σύμβουλος της Πινακοθήκης, των Μουσείων και Συλλόγων του Δήμου Αθηναίων ανέφερε την Ελλάδα ως χώρα των γλυπτών με βαθιά ιστορία που ξεκινάει από τον κούρο και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Κατόπιν, ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος προς τον Δήμαρχο τόνισε τα εξής: Κύριε Δήμαρχε, πριν απ΄ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς, γιατί είμαι σήμερα μαζί σας. Και να σας συγχαρώ γιατί, βλέποντας τους προηγούμενους Δημάρχους, δίνετε ένα παράδειγμα, για το ποιά είναι η υπεροχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην Κεντρική Πολιτική: Η συνέχεια και η συνεργασία. Εύχομαι να πάρουν όλοι μηνύματα από αυτά που κάνετε εσείς.

Ύστερα, χαίρομαι γιατί είμαι εδώ, σ΄ αυτόν τον πρωτοποριακό χώρο. Δεν ξέρω πόσοι το γνωρίζουν, αλλά αυτή η υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού είναι η πρώτη στο είδος της στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλο προηγούμενο. Και νομίζω ότι αντιλαμβάνεσθε την σημασία της, ιδίως όταν αφορά έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους γλύπτες μας τον Γιώργο Ζογγολόπουλο. Γι΄ αυτό σας είπα, χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει παγκόσμια λάμψη, πανελλήνια λάμψη αλλά ο καλλιτεχνικός «ομφαλός» του είναι εδώ. Αν παρομοιάσουμε το έργο του Ζογγολόπουλου με κύκλους, ο βασικός κύκλος, ο πρώτος κύκλος ξεκινάει από εδώ. Κι αυτό οι Ψυχικιώτες πρέπει να το τιμήσουν. Και να θυμόμαστε -όπως είπα πριν- ο Γιώργος Ζογγολόπουλος εκτός από μεγάλος καλλιτέχνης, ήταν ένας σημαντικός άνθρωπος, πραγματικά όπως ταιριάζει σ΄ ένα μεγάλο καλλιτέχνη.

Συγχαρητήρια και εύχομαι να εμπλουτισθεί αυτή η υπαίθρια Γλυπτοθήκη με περισσότερα έργα του Ζογγολόπουλου. Αισθάνομαι, επίσης, μεγάλη τιμή, γιατί ορισμένα από το έργα του, και κυρίως το Ζάλογγο, βρίσκεται μέσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας και είναι το πρώτο το οποίο βλέπουν και οι καλεσμένοι μας -και ιδίως οι Αρχηγοί Κρατών- όταν μπαίνουν, σε επίσημη επίσκεψη, μέσα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Χαίρομαι, πραγματικά, γιατί αυτό το έργο που συμβολίζει πολλά, το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου, είναι εκείνο το οποίο διδάσκει σε κάθε έναν που μπαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο την Ελλάδα μας.”

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στα εκθέματα της Υπαίθριας Γλυπτοθήκης Ψυχικού από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου κύριο Άγγελο Μωρέτη.

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Εγκαίνια Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού 23/5

Απο τον στις Μάιος 16, 2018

unnamedΟ Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος θα εγκαινιάσει την «Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού» στην Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου με αφορμή την πρόσφατη εγκατάσταση του γλυπτού «Ζάλογγο» και τον φωτισμό των γλυπτών σε αυτή.

Η «Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού» περιλαμβάνει από τον Οκτώβριο του 2010 έξι γλυπτά του Γιώργου Ζογγολοπούλου. Ο «Ποσειδώνας», το «Γλυπτό της ΔΕΘ», οι «Ολυμπιακοί κύκλοι», η «Στήλη», η «Ειράνα» και ο «Αλέξανδρος» είναι αντιπροσωπευτικά γλυπτά του Ζογγολόπουλου από διαφορετικές περιόδους δημιουργίας που βρίσκονται εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τον Ιανουάριο του 2018 προστέθηκε το έβδομο γλυπτό με τίτλο «Ζάλογγο», του οποίου τα τρία όμοια έργα που παρήγαγε ο γλύπτης βρίσκονται στο Μέγαρο της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην Εθνική Γλυπτοθήκη και στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη.

Τρία επιπλέον έργα του Ζογγολόπουλου υπάρχουν διάσπαρτα στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. Οι εμβληματικές «Ομπρέλες» υποδέχονται τους κατοίκους στον Φάρο Ψυχικού, λίγα μέτρα πιο μακριά στην οδό Ολυμπιονικών βρίσκεται η «Ελιά» στην ALPHA BANK της Λ. Κηφισίας, ενώ το υδροκινητικό γλυπτό «Τρεις κύκλοι» είναι τοποθετημένο στον αύλειο χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους επί της οδού Δάφνης.

Ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος (1903-2004) και η σύζυγός του ζωγράφος Ελένη Πασχαλίδου – Ζογγολοπούλου (1909-1991) υπήρξαν από τους πρώτους κατοίκους του Ψυχικού ζώντας και δημιουργώντας στην περιοχή.
Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου δραστηριοποιείται στο Ψυχικό από το 2004, έτος κατά το οποίο δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Ζογγολόπουλο με έδρα την κατοικία του. Σήμερα, το Ίδρυμα διαφυλάσσει το έργο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γλυπτικής της Ελλάδας και αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτιστική στέγη στο Ψυχικό.
Το 1998, επί δημαρχίας Κρίτου Νεόφυτου, ο Δήμος Ψυχικού σε συνεργασία με τον γλύπτη Γιώργο Ζογγολόπουλο εγκατέστησε στην είσοδό του επί της Λεωφόρου Κηφισίας τις «Ομπρέλες», ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα γλυπτά της Ελλάδας, δημιουργώντας ένα ισχυρό εικαστικό τοπόσημο στην περιοχή.
Το 2010, επί δημαρχίας Ειρήνης Κατσαρού, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου θέλοντας να τιμήσουν τον γλύπτη ονοματοδότησαν την κεντρική πλατεία δυτικά του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ψυχικού που βρίσκεται πλησίον της κατοικίας του καλλιτέχνη ως «Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου», ενώ για το δημόσιο αυτό χώρο οραματίστηκαν μια υπαίθρια θεματική γλυπτοθήκη, ένα πάρκο γλυπτικής το οποίο λειτουργεί ως ένα ελεύθερα προσβάσιμο μουσείο.
Για τη δημιουργία και την υλοποίηση της «Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού» στην Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου, όλα αυτά τα χρόνια, εργάστηκαν άοκνα και συστηματικά η τ. αντιδήμαρχος, Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΚΑΠΑ) Νέλλη Λάβδα και ο αρχιτέκτονας και Γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου Άγγελος Μωρέτης.
Τα τελευταία έξι χρόνια κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα ο ΟΚΑΠΑ και το Ίδρυμα προσκαλούν τους πολίτες να γνωρίσουν από κοντά το έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου όπως αυτό φιλοξενείται στη μοναδική υπαίθρια δημοτική γλυπτοθήκη στην Ελλάδα η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν ισχυρό πολιτιστικό πόλο έλξης της Αττικής.
Κάθε χρόνο τις ξεναγήσεις αυτές τις παρακολουθούν εκατοντάδες επισκέπτες, γενικού αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος, ενώ η ικανοποίηση και η θερμή αποδοχή του κόσμου δημιουργεί προσδοκίες και αισιοδοξία για την περαιτέρω αξιοποίηση της μοναδικής στο είδος της «Υπαίθριας Δημοτικής Γλυπτοθήκης Ψυχικού» και των δυνατοτήτων που αυτή μπορεί να προσφέρει βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών μέσα από την ανάπτυξη ενός εικαστικού διαλόγου στο δημόσιο χώρο και μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε.

Εφέτος, η Υπαίθρια Δημοτική Γλυπτοθήκη Ψυχικού εμπλουτίστηκε με το γλυπτό «Ζάλογγο» από τη συλλογή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και τα έργα της γλυπτοθήκης φωταγωγήθηκαν.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply