Η τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο 28/2 στο Μέγαρο

0
15

Stoa_tou_Attalou«ΑΘΗΝΑΙ: Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της αρχαίας πόλης»

Πάνος Βαλαβάνης

Ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

«Η υπεραξία της Αθήνας. Μια μεσογειακή πρωτεύουσα»

Νίκος Βατόπουλος

Δημοσιογράφος, συγγραφέας και μέλος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

 

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, 19:00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

 

Στην εκδήλωση συμμετέχει το Θεατρικό Εργαστήρι του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου

που παρουσιάζει απόσπασμα από το έργο «Μήδειες»

Διασκευή και σύνθεση κειμένου, σκηνοθεσία, σκηνογραφία

Μαρία Χιώτη, Αλεξάνδρα Ξανθοπούλου

 

Σε συνεργασία

με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ

ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ και ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ

Σταύρος Μπένος

Πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Συνεχίζεται, τον Φεβρουάριο, ο νέος κύκλος ομιλιών «Η Τριλογία της Αθήνας: ΕλευσίναΑθήναΛαύριο» (Ιανουάριος-Ιούνιος 2019) του Μegaron Plus σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ. Στη δεύτερη διάλεξη, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στις 7 το βράδυ, ο Πάνος Βαλαβάνης, ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος θα αναδείξουν με τον δικό τους τρόπο τον τεράστιο πλούτο των αρχαίων αλλά και νεότερων μνημείων της πόλης της Αθήνας, αποτυπώνοντας τη διαχρονική πολιτιστική σημασία μιας μικρής σε έκταση αλλά ταυτόχρονα σπουδαίας πόλης. Συγκεκριμένα, ο Πάνος Βαλαβάνης θα μιλήσει για «Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της αρχαίας πόλης», ενώ ο Νίκος Βατόπουλος θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στην «Υπεραξία της Αθήνας» ως «μεσογειακής πρωτεύουσας.»

Προλογίζει  ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 5:30 μ.μ.).

Οι δύο  ομιλίες πλαισιώνονται από την παρουσίαση σύντομου αποσπάσματος από το έργο «Μήδειες», που θα παρουσιάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Θεατρικού Εργαστηρίου του 5ου Γυμνασίου Γαλατσίου. Το έργο ανέβηκε κατά το σχολικό έτος 2017-2018 και αποτελεί διασκευή και σύνθεση της ευριπίδειας τραγωδίας «Μήδεια» και του έργου «Μήδεια: Φωνές» της γερμανίδας συγγραφέως Κρίστα Βολφ. Τη διασκευή και σύνθεση του κειμένου, τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία έκαναν οι καθηγήτριες φιλόλογοι Μαρία Χιώτη και Αλεξάνδρα Ξανθοπούλου.

Apopsi_tis_Athinas

«ΑΘΗΝΑΙ: Το πολιτιστικό αποτύπωμα των μνημείων της αρχαίας πόλης»

«Η ενασχόληση με την ιστορία και την αρχαιολογία της αρχαίας Αθήνας οφείλεται στο γεγονός ότι ο ρόλος της στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού και εν γένει του δυτικού πολιτισμού υπήρξε ηγετικός. Γυρνώντας πίσω στο χρόνο για να αναζητήσουμε την αφετηρία πολλών καταξιωμένων και ευρύτατα διαδεδομένων θεσμών αλλά και δραστηριοτήτων τού σήμερα, οδηγούμαστε στην αρχαία Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Αθήνα των κλασικών χρόνων. Μια εποχή κατά την οποία τα μυαλά των ανθρώπων συνέλαβαν, και τα χέρια τους υλοποίησαν ιδέες και πράγματα που ακόμα και σήμερα, ύστερα από 25 αιώνες, παραμένουν τα σπουδαιότερα παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονότα ολόκληρης της ελληνικής ιστορίας.» Π.Β.

 

Πάνος Βαλαβάνης

Ο Πάνος Βαλαβάνης είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εργάστηκε από το 1980. Σπούδασε κλασική αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας καθώς και σε πολλές ανασκαφές κοντά σε σπουδαίους δασκάλους. Το συγγραφικό του έργο, αποτελούμενο από 14 βιβλία και πάνω από 60 άρθρα, αναφέρεται στην αρχαία ελληνική κεραμική και εικονογραφία, στην αρχιτεκτονική και την τοπογραφία της Αθήνας, στην αρχαία τεχνολογία, στα πανελλήνια ιερά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και στις σχέσεις του αθλητισμού και της λατρείας με την πολιτική. Τελευταία ασχολείται με τους αρχαίους ελληνικούς ιπποδρόμους και τους ιππικούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα.

 

«Η υπεραξία της Αθήνας. Μια μεσογειακή πρωτεύουσα»

«Η Αθήνα είναι μια πόλη με τεράστιες αλλά αναξιοποίητες δυνατότητες. Ως πόλη με πολλές στρώσεις ιστορίας, η νεότερη Αθήνα έχει ανάγκη νέου αυτοπροσδιορισμού. Τα πολλά ίχνη του 19ου και 20ού αιώνα και οι προκλήσεις του 21ου συνηγορούν σε μια εξαρχής ανάγνωση της πόλης που θα δίνει έμφαση τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και στις συνοικίες της πρωτεύουσας.» Ν.Β. 

 

Νίκος Βατόπουλος

Ο Νίκος Βατόπουλος είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και συγγραφέας. Αρθρογραφεί από το 1988 και ασχολείται με θέματα πολιτισμού. Έχει ειδίκευση σε θέματα νεώτερης αθηναϊκής ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Το βιβλίο του «Περπατώντας στην Αθήνα» (2018) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Από τις ίδιες εκδόσεις αναμένεται το νέο βιβλίο του με τίτλο «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» (2019). Είναι μέλος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr)

 

Πληροφορίες

210 72.82.333

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr   

Leave a reply

Η τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο

0
15

xartis_r zdtwjS wjS wtlnrGldS wjS dTjpdS hnhxSlpd dTjpd ndxtlr

«Ελευσίς – Αθήναι – Λαυρεωτική: Τριλογία και κατά την αρχαιότητα»

Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης

Ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και

γενικός γραμματέας του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

«Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο. Μια νέα ματιά»

Χρήστος Λάζος

Νομικός, συγγραφέας και μέλος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, 19:00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

Στην εκδήλωση συμμετέχει η Χορωδία του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής

Μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Λώρα Πετροπούλου

Πιάνο: Διονύσης Καλογερόπουλος

Σε συνεργασία

με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ

ΠΡΟΛΟΓΙΖΕΙ και ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ

Σταύρος Μπένος

Πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Τη διαχρονική πολιτισμική ταυτότητα της Αττικής επιχειρεί να αναδείξει ο νέος κύκλος διαλέξεων με τίτλο «Η Τριλογία της Αθήνας: ΕλευσίναΑθήναΛαύριο», ο οποίος παρουσιάζεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μegaron Plus με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και περιλαμβάνει τέσσερις διαλέξεις (Ιανουάριος-Ιούνιος 2019), στις οποίες συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι.

Στην πρώτη εκδήλωση, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 στις 7 το βράδυ, θα μιλήσουν ο Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Χρήστος Λάζος, νομικός και συγγραφέας, που θα παρουσιάσουν αντίστοιχα τις εισηγήσεις «Ελευσίς – Αθήναι – Λαυρεωτική: Τριλογία και κατά την αρχαιότητα» και «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα –Λαύριο. Μια νέα ματιά.» Προλογίζει ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 5:30 μ.μ.).

Στην εκδήλωση λαμβάνει μέρος επίσης η Χορωδία του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής, η οποία θα ερμηνεύσει υπό τη μουσική διεύθυνση της Λώρας Πετροπούλου σύντομο πρόγραμμα με τραγούδια αγαπημένων συνθετών εμπνευσμένα από τις τρεις σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας αλλά και της σύγχρονης εποχής. Στο πιάνο, ο Διονύσης Καλογερόπουλος.

Οι επόμενες τρεις διαλέξεις του κύκλου είναι προγραμματισμένες για τις 28 Φεβρουαρίου, 12 Μαρτίου και 13 Ιουνίου.

«Ελευσίς – Αθήναι – Λαυρεωτική: Τριλογία και κατά την αρχαιότητα»

«Η αρχαία εποχή προσφέρεται ιδιαίτερα για την ανάδειξη της δυναμικής του αττικού τοπίου, των κατοίκων του και του πολιτισμού τους, γιατί τότε η Αττική αποτελούσε ένα αυτόνομο κράτος με μεγαλύτερη συνοχή από αυτή που έχει μέσα στις σημερινές πολιτειακές δομές.

Οι κομβικές για την ιστορία της αρχαίας Αθήνας σχέσεις της πόλης με τους ιδιαίτερα σημαντικούς τότε δήμους της Ελευσίνας και της Λαυρεωτικής στα δύο άκρα της Αττικής μπορούν να αποτελέσουν τον καμβά για την ανάδειξη της διαχρονικής πολιτισμικής ταυτότητας της σύγχρονης Αθήνας και της Αττικής.» Β.Κ.Λ.

Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης

Ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντεπιστέλλον μέλος των Ακαδημιών Παρισίων και Βιέννης. Μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ. Διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων στη Νάξο και την Επίδαυρο. Έχει δημοσιεύσει 13 βιβλία καθώς και 179 επιστημονικά άρθρα με θέμα την αρχαία ελληνική τέχνη, την αρχαία αρχιτεκτονική, την τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας, την επιγραφική, την αρχαία θρησκεία και λατρεία, τη θεωρία της αρχαιολογίας, τη διαχείριση μνημείων. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προβολή της ελληνικής ιστορίας και

αρχαιολογίας διεθνώς.

«Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα –Λαύριο. Μια νέα ματιά»

«“Η Τριλογία των Αθηνών” είναι μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση και ένα επώνυμο τουριστικό προϊόν που έχει στόχο να ανανεώσει το πολιτιστικό–τουριστικό ενδιαφέρον για την Αθήνα και να τη μετατρέψει σε αυτόνομο προορισμό. Τα αρχαιολογικά πάρκα της Ελευσίνας και του Θορικού (Λαυρίου) σε συνδυασμό με τα κύρια μνημεία και μουσεία της Αθήνας (Ακρόπολη, Μουσείο Ακρόπολης, Αγορά, Πνύκα, Διονυσιακό θέατρο, στοά Ευμένους, Ηρώδειο, Αρχαιολογικό Μουσείο) αποτελούν μια ενότητα που αναδεικνύει τις βασικές πτυχές της αρχαίας Αθήνας: η Ελευσίνα (Τελεστήριο) και η Ιερά Οδός αναδεικνύουν τη μυθική, θεολογική, μυητική διάσταση, τα μνημεία της Αθήνας την πολιτική, δημοκρατική, πολιτιστική διάσταση, και το Λαύριο, με τα ορυχεία αργύρου, την τεχνολογική και οικονομική διάσταση που χρηματοδότησε τα μεγάλα μνημεία, την πολιτική και στρατιωτική ισχύ της αθηναϊκής δημοκρατίας. Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί τον κεντρικό αφηγηματικό ιστό ο οποίος στηρίζει την πρόταση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ με αντικείμενο την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση.» Χ.Λ.

Χρήστος Λάζος

Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 1 (Σορβόννη).

Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (1982-1986), στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1986-1988) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (1991-1999).

Ήταν διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (2000-2004) και προϊστάμενος γραμματείας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (2004-2007).

Ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, υπεύθυνος της σειράς «Αρχαία θέατρα» (2008-2016).

Έχει γράψει τα βιβλία «Μεταξύ» (Άγρα, 1988), «Τόποι και νόστος. Η ζωγραφική του Χρόνη Μπότσογλου» (Εστία, 2018) και «Το χέρι της Κλεοπάτρας» (Γαβριηλίδης, υπό έκδοση). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα («Πλάτωνος φαρμακεία» του Ζακ Ντεριντά, Εκδ. Άγρα, 1990, «Του κανενός το ρόδο» του Πάουλ Τσέλαν, Εκδ. Άγρα, 1995). Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σύμμεικτους τόμους.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr)

Πληροφορίες

210 72.82.333

http://www.megaron.gr

Leave a reply