Κλειδί για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου τουρισμού το ευρωπαϊκό πρόγραμμα #IdEATE

Απο τον στις Ιούνιος 9, 2017

2014-program-searchΗ βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων του κλάδου του τουρισμού αναδεικνύεται σε κορυφαίο παράγοντα αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, όπως τονίστηκε στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος #IdEATE, Βελτιωμένη Απασχολησιμότητα και μαθητεία στο τομέα του τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα από την Ακαδημία Επιχειρηματικότητας, στα γραφεία του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στην παρουσίαση του προγράμματος, που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου, European Tourism Careers, το «Παρών» έδωσαν: Η Σίλβια Μπαρόνε εκπρόσωπος της Federturismo Confidustria, ο Αλεσάντρο Καρμπόνε Διευθυντής Τουρισμού της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας, ο Ανδρέας Στεφανίδης Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας και ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου “Aldemar Resorts” και μέλος του ΣΕΤΕ και ΞΕΕ.

Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές αναφέρθηκαν στους κύριους στόχους του έργου IDEATE: την προώθηση δηλαδή των δυνατοτήτων καριέρας στον Ευρωπαϊκό τουρισμό αλλά και την δυνατότητα επιμόρφωσης των εργαζομένων και των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την από κοινού βελτίωση των δεξιοτήτων τους.

Η Σιλβια Μπαρόνε εκπρόσωπος της Federturismo Confidustria επεσήμανε ότι ο τουρισμός μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Μέσω του προγράμματος, όπως επεσήμανε η κα Μπαρόνε, θα δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους, να αντιληφθούν με το πλέον ξεκάθαρο τρόπο σε πιο τομέα του τουριστικού κλάδου μπορούν να δραστηριοποιηθούν στην ΕΕ.

Ο Αλεσάντρο Καρμπόνε Διευθυντής Τουρισμού της Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας, στάθηκε μεταξύ άλλων, στις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος υπογραμμίζοντας, ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που υλοποιείται του θα ολοκληρωθεί περι τα τέλη του 2017. Μάλιστα επισημάνθηκε ότι αναπτύσσεται σε συνεργασία με την ελληνική καινοτόμο και πολυβραβευμένη startup εκπαιδευτικής τεχνολογίας LearnWorlds (http://www.learnworlds.com).

Ο Ανδρεάς Στεφανίδης μεταξύ άλλων ανάφερε ότι πρόκειται για ένα έργο 18 μηνών με 10 εταίρους από 6 Ευρωπαϊκές Χώρες (ITA Συντονίστρια χώρα της κοινοπραξίας, GR, ES, FI, FR, BE), όπου αναπτύσσει ένα βιώσιμο μοντέλο διασύνδεσης των κύριων παραγόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (άτομα που αναζητούν εργασία, υποψήφιους εργοδότες και ΜμΕ, εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσιες αρχές) με σκοπό την διευκόλυνση τους στην εύρεση υψηλών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, μαθητείας και πρακτικής άσκησης στον τομέα του τουρισμού σε ολόκληρη την ΕΕ. O συνδυασμός του προγράμματος #IdEATE με το πρόγραμμα Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες μπορεί να έχει άμεσα και πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό

Τέλος στην παρέμβαση του ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος υπογράμμισε, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εκπαίδευσης του προσωπικού των ξενοδοχείων, ενώ οι ανάγκες για ικανά και εκπαιδευμένα στελέχη είναι μεγάλες. Μάλιστα επεσήμανε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εξειδικευμένες πανεπιστημιακές σπουδές με επίκεντρο τον τουρισμό και όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την οικονομία της φιλοξενίας κατευθύνονται σε άλλα πανεπιστημιακά τμήματα. Την ίδια στιγμή στάθηκε και στα κενά στην ξενοδοχειακή αγορά με κορυφαίο παράδειγμα αυτό της Ρόδου, όπου στην αρχή της περιόδου υπάρχουν πάνω από 1.200 θέσεις κενές.

Το πρόγραμμα Ideate συγχρηματοδοτείτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βασικό αντικείμενο του είναι η δημιουργία καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας e-learning, με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα απευθύνεται αφενός σε  άτομα που αναζητούν εργασία στον κλάδο του τουρισμού και αφετέρου στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου). Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και των μαθημάτων, οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορούν να αποκτήσουν εξειδικευμένες δεξιότητες  με υψηλή ζήτηση από τους εργοδότες, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες τους για απασχόληση σε θέσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Λεπτομέρειες που αφορούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα

Απευθύνεται σε άτομα που αναζητούν εργασία, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και εκπαιδευτές στον τομέα του τουρισμού. Αυτή περιλαμβάνει μαθήματα ηλεκτρονικής μάθησης με προσέγγιση και γνώμονα τον χρήστη που θα βελτιώσουν τα προσόντα του ανθρώπινου κεφαλαίου στον τουριστικό τομέα αλλά και βίντεο με ποικίλες δραστηριότητες διαδραστικής μάθησης, όπως μικρο-προσομοιώσεις, ερωτηματολόγια, συζητήσεις κλπ. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο www.tourismcareers.eu

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply