Ο Michelotti, η Maserati Sebring και η καφετιέρα

Απο τον στις Οκτώβριος 11, 2018

Ο Michelotti, η Maserati Sebring και η καφετιέρα

1200px-Maserati-3500gti

Ο Giovanni Michelotti που γεννήθηκε στο Τορίνο στις 6 Οκτωβρίου 1921 (θ. 23 Ιανουαρίου 1980) ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς σχεδιαστές σπορ αυτοκινήτων του 20ου αιώνα. Συνείσφερε σημαντικά στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αφού πριν ανοίξει το δικό του στούντιο το 1959, συνεργάστηκε με τις Stabilmenti Farina, Vignale, Carrozzeria Allemano σχεδιάζοντας οχήματα για τις εταιρίες Ferrari, Lancia, Maserati και Triumph, αλλά και φορτηγά για τη Leyland Motors.
Σε συνέντευξη λίγο πριν το τέλος της ζωής του, σε ερώτηση αν είχε σχεδιάσει ποτέ κάτι διαφορετικό από οχήματα, αναγνώρισε ότι όλο το έργο της ζωής του αφορούσε σε τετράτροχα, εκτός από μια…καφετιέρα που είχε σχεδιάσει λίγο μετά τον ΒΠΠ.
Αν από το όνομα δεν είναι προφανές, στις φλέβες της Maserati Sebring τρέχει αγωνιστικό λάδι αφού «νονά» ήταν η νίκη που είχε η εταιρία το 1957 στον 12ωρο αγώνα του Sebring στις ΗΠΑ. Η πρώτη σειρά της Sebring βασίστηκε στο υπέροχο Maserati 3500GT και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Salon International de l’auto στο Παρίσι το 1962 και στο Salon dell’Automobile του Τορίνο την επόμενη χρονιά. Το ατσάλινο 2+2 coupe αμάξωμα σχεδιασμένο από τον Giovanni Michelotti, ήταν τοποθετημένο σε ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο. Εκτός από τη σύνδεση με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό με το φημισμένο Sebring Raceway της Φλόριντα, η σειρά I (Tipo AM 101/S) του 1962-65 αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας να επωφεληθεί εμπορικά από την αγωνιστική επιτυχία της, βάζοντας ως στόχο και την Αμερικανικη αγορά. Η σειρά II (Tipo AM 101/10) παρουσιάστηκε το 1965 με ελαφρώς ανασχεδιασμένους προβολείς, πιο μοντέρνους προφυλακτήρες, οριζόντια πίσω φώτα και μικρότερο πορτπαγκάζ.
Πρόσφατα η συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου – Ιδρυμα Θ. & Γ. Χαραγκιώνη, εμπλουτίστηκε με μια Maserati Sebring 3500 Series II η οποία περιμένει τους φίλους της φημισμένης αυτοκινητοβιομηχανίας να την θαυμάσουν, στον τρίτο όροφο του μουσείου. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο Michelotti, παράλληλα με την Sebring σχεδίασε ένα διθέσιο αλουμινένιο coupe, με ίδιους κινητήρες και παρεμφερές σασί, τη Mistral, που εκτίθεται δίπλα της στο Μουσείο.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply