Βιώσιμη πολυτέλεια: Πιστοποίηση ISO επιβεβαιώνει την κορυφαία αξιολόγηση κύκλου ζωής της νέας BMW Σειράς 7 με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης

0
195

Τα plug-in υβριδικά μοντέλα της νέας BMW Σειράς 7 συνδυάζουν οδηγική απόλαυση και πολυτέλεια με μελλοντική βιωσιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι ο προηγμένος χαρακτήρας τους δεν αποδεικνύεται μόνον από τις καινοτομίες ελέγχου, συνδεσιμότητας και συστημάτων υποβοήθησης, αλλά και από την αξιολόγηση του κύκλου ζωής τους. Η αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας eDrive της BMW στα πολυτελή sedan επαληθεύεται από τη μελέτη περιβαλλοντικής ισορροπίας και την πιστοποίηση σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 14040 και 14044 για τη νέα BMW 745Le (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο 2,3 – 2,2 l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο 15,7 – 15,6 kWh/100 km, εκπομπές COστο μικτό κύκλο 53 – 50 g/km*). Σύμφωνα με την ανάλυση που επιβεβαίωσαν ανεξάρτητοι ελεγκτές της TÜV Rheinland, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις – το λεγόμενο global warming potential (gwp)** – του plug-in υβριδικού sedan είναι 33% χαμηλότερο από την αντίστοιχη τιμή ενός συμβατικού μοντέλου BMW Σειράς 7 εφάμιλλης ισχύος. Όταν μάλιστα γίνεται αποκλειστική χρήση ηλεκτρισμού που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα σε όλο τον κύκλο ζωής του οχήματος είναι μέχρι και 58% χαμηλότερες.

Η πιστοποίηση ISO για την αξιολόγηση του κύκλου ζωής της BMW 745Le επιβεβαιώνει περίτρανα την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας BMW eDrive στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων, που υιοθετούν τα νέα μοντέλα BMW 745Le και BMW 745e (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο 2,2 – 2,1 l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο 15,5 – 15,1 kWh/100 km, εκπομπές COστο μικτό κύκλο 51 – 48 g/km*) και BMW 745Le xDrive (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο 2,5 – 2,3 l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο 16,2 – 15,8 kWh/100 km εκπομπές COστο μικτό κύκλο 57 – 52 g/km*) από την ευφυώς ελεγχόμενη συνεργασία μεταξύ του πολύ αποδοτικού, εξακύλινδρου εν σειρά κινητήρα με τεχνολογία BMW TwinPower Turbo και ενός ηλεκτροκινητήρα ενσωματωμένου στο προηγμένο οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic. Ο εξηλεκτρισμός του συστήματος μετάδοσης επιτρέπει επίσης στα πολυτελή sedan να πραγματοποιούν τις κλασικές καθημερινές διαδρομές, κυρίως στη πόλη, με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Η αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία είναι από 55 έως 58 χλμ.* για τη νέα BMW 745e, από 52 έως 55 χλμ.* για τη νέα BMW 745Le και από 51 έως 54 χλμ.* για τη νέα BMW 745Le xDrive.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να κινείται αμιγώς με ηλεκτροκίνηση με ένα πολυτελές sedan και εκτός των ορίων της πόλης. Στο στάνταρ HYBRID driving mode, η νέα BMW 745e, η νέα BMW 745Le και η νέα BMW 745Le xDrive μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες έως 110 km/h μόνο με την ισχύ του ηλεκτροκινητήρα. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης ενεργοποιείται μόνο σε υψηλότερες ταχύτητες ή φορτία. Πιέζοντας το μπουτόν eDrive στην κεντρική κονσόλα, ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιεί το ELECTRIC mode, που αυξάνει τη μέγιστη εφικτή ταχύτητα στα 140 km/h, χωρίς εκπομπές ρύπων. Σε SPORT mode, ο ηλεκτροκινητήρας χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει τον κινητήρα καύσης. Μαζί, ο κινητήρας καύσης και ο ηλεκτροκινητήρας παράγουν συνολική ισχύ 290 kW/394 hp. Η συνδυασμένη ισχύς και η μέγιστη ροπή του συστήματος (600 Nm) παραμένουν διαθέσιμες για μεγαλύτερο νεύρο στην επιτάχυνση. Η νέα BMW 745e μπορεί να επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 5,2 δεύτερα, ενώ η νέα BMW 745Le πετυχαίνει το ίδιο σε 5,3 δλ. Η νέα BMW 745Le xDrive επιταχύνει στα 100 km/h από στάση σε 5,1 δλ. Η ρύθμιση BATTERY CONTROL εξυπηρετεί για να αυξάνει την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας υψηλής τάσης σε ένα επίπεδο που ορίζει ο οδηγός ή για να διατηρεί το συγκεκριμένο επίπεδο. Σε πιο μακρινά ταξίδια, η αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να αξιοποιείται σε διαδρομές στην πόλη με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Το σχέδιο είναι η δυνατότητα αυτόματης επιλογής ηλεκτροκίνησης με βάση τις περιβαλλοντικές ζώνες (e-zones) που θα έχει ορίσει η BMW, μέχρι την άνοιξη του 2020.

Εκτός από τον ευφυή ελεγκτή του συστήματος, το νέο σύστημα μπαταριών υψηλής τάσης που υιοθετεί την τελευταία τεχνολογία κυψελών διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ποσοστού οδήγησης μόνο με ηλεκτροκίνηση, μειώνοντας τις τιμές κατανάλωσης και CO2 και πετυχαίνοντας μία ευνοϊκή αξιολόγηση κύκλου ζωής για τη νέα BMW 745Le συγκριτικά με τα μοντέλα με συμβατικό σύστημα κίνησης. Στη μελέτη περιβαλλοντικής ισορροπίας χρησιμοποιήθηκε η BMW 740Li (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο 7,4 – 7,2 l/100 km, εκπομπές COστο μικτό κύκλο 170 – 164 g/km*) με έναν εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα 250 kW/340 hp για λόγους άμεσης σύγκρισης με το plug-in υβριδικό μοντέλο. Οι τιμές που καταγράφηκαν για τα δύο μοντέλα και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε σύγκριση αναφέρονται σε μία προσομοίωση χρήσης της τάξης των 250.000 χλμ. Εκτός από την κατανάλωση καυσίμου και ηλεκτρικής ενέργειας, ελήφθησαν επίσης υπόψη εκπομπές ρύπων που βλάπτουν το κλίμα και σχετίζονται με την παραγωγή και παροχή της αντίστοιχης πηγής ενέργειας. Το plug-in υβριδικό μοντέλο ήδη πετυχαίνει μία μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο κλίμα GWP (global warming potential) ύψους 33% συγκριτικά με την BMW 740Li όταν χρησιμοποιεί ενέργεια από το ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα, το οποίο υπολογίζει όλη την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν η ηλεκτρική ενέργεια που τροφοδοτείται στη μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης της BMW 745Le προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές όπως συστήματα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, οι εκπομπές ρύπων που είναι επιβλαβείς για το κλίμα μειώνονται κατά περίπου 58% συγκριτικά με ένα μοντέλο με συμβατικό σύστημα κίνησης.

Οι διαδικασίες πιστοποίησης της TÜV Rheinland υπέβαλλαν σε λεπτομερή έλεγχο τόσο τις μεθόδους όσο και τα ευρήματα της μελέτης περιβαλλοντικής ισορροπίας. Ειδικοί όχι μόνον ανέλυσαν τα δεδομένα και τις περιβαλλοντικές πληροφορίες, αλλά έλαβαν υπόψη και τη διαδικασία κατάρτισης της μελέτης. Η πιστοποίηση επιβεβαιώνει ότι η αξιολόγηση του κύκλου ζωής της νέας BMW 745Le εκτελέστηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων ISO 14040 και 14044 και ότι οι μέθοδοι που εφαρμόστηκαν αντιστοιχούν σε κορυφαία επιστημονικά πρότυπα.

Λόγω μεγάλης ηλεκτρικής αυτονομίας, η νέα BMW 745e, η νέα BMW 745Le και η νέα BMW 745Le xDrive πληρούν τα κριτήρια που έχουν οριστεί για την κατάταξή τους ως ηλεκτρικά οχήματα και τη σχετική προνομιακή μεταχείριση στο δημόσιο οδικό δίκτυο. Επιπλέον, δικαιούνται μειωμένη φορολογία εταιρικού αυτοκινήτου στη Γερμανία. Μόνο το ήμισυ της αξίας βάσει τιμοκαταλόγου χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του τεκμηρίου χρήσης εταιρικού οχήματος ως ΙΧ. Ο ειδικός εξοπλισμός των τριών plug-in υβριδικών μοντέλων της BMW Σειράς 7 περιλαμβάνει επίσης σύστημα ακουστικής προστασίας πεζών. Όταν το όχημα κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό και με ταχύτητες έως 30 km/h, παράγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος ειδικά για ηλεκτρικά μοντέλα BMW από ένα μεγάφωνο. Ο ήχος είναι σχεδιασμένος για να κάνει αισθητή την παρουσία του οχήματος, χωρίς να επηρεάζει το επίπεδο άνεσης των επιβατών.

Ο εξοπλισμός των plug-in υβριδικών μοντέλων περιλαμβάνει επίσης ένα στάνταρ σύστημα κλιματισμού (A/C) που μπορεί να ελέγχεται απομακρυσμένα από ένα smartphone μέσω BMW Connected App. Νέες υπηρεσίες eDrive κάνουν πιο ελκυστική και εύκολη τη φόρτιση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ψηφιακές υπηρεσίες υποστηρίζουν τον οδηγό στην αναζήτηση και την επιλογή δημόσιων σταθμών φόρτισης. Επίσης επιτρέπουν τον έλεγχο της διαδικασίας φόρτισης από απόσταση και τη μεταφορά δεδομένων σχετικών με την κατάσταση φόρτισης, την ηλεκτρική και τη συνδυασμένη αυτονομία, και την ατομική κατανάλωση ενέργειας στο smartphone του οδηγού ή άλλων προσωπικών συσκευών. Το στάνταρ BMW Live Cockpit Professional όχι μόνο περιλαμβάνει μία ψηφιακή οθόνη ενδείξεων και συνδεδεμένο σύστημα πλοήγησης, αλλά και την υπηρεσία BMW Intelligent Personal Assistant που υποστηρίζει και την αναζήτηση εγκαταστάσεων στάθμευσης και φόρτισης, καθώς και την κράτηση σταθμών φόρτισης.

Η εξωτερική σχεδίαση Pure Excellence και το πακέτο M Σπορ διατίθενται προαιρετικά για τις νέες BMW 745e, BMW 745Le και BMW 745Le xDrive. Διατίθενται όλα τα συστήματα υποστήριξης οδήγησης καθώς και πλήρης η λίστα προαιρετικού εξοπλισμού αναβάθμισης της άνεσης και, με εξαίρεση το Executive Drive Pro, όλα τα συστήματα ανάρτησης της νέας BMW Σειράς 7.

 

Facebook Comments