«Βομβαρδισμένες» καλλιέργειες από το χαλάζι – Ανυπολόγιστες ζημιές (video)

Απο τον στις Ιούνιος 18, 2017

xalazi00-1021x576Μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας. Στα Τρίκαλα οι καλλιέργειες χτυπήθηκαν από το χαλάζι, την ισχυρή βροχόπτωση και τους ανέμους. Χωρίς ρεύμα παραμένουν από χθες το βράδυ τέσσερα χωριά στα Τρίκαλα και το νότιο τμήμα της Σαμοθράκης, όπου καταβάλλεται προσπάθεια για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Σοβαρά τα προβλήματα επίσης στη Λιβαδειά και τον αργολικό κάμπο, όπου εκτός από τις μεγάλες καταστροφές στα χωράφια και μέσα στις πόλεις οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικοί χείμαρροι. Για τα αίτια του φαινομένου αυτών των έντονων βροχοπτώσεων μέσα στον Ιούνιο μιλά στην ΕΡΤ η μετεωρολόγος Αναστασία Τυράσκη.

Το χαλάζι που έπεσε στα Τρίκαλα είχε μέγεθος καρυδιού. Οι κάτοικοι στα χωριά Γοργογύρι, Πρίνος, Ξυλοπάροικο, Δίλοφος και Κόρη δεν είχαν ζήσει ξανά τέτοια εποχή τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα. Η σφοδρή χαλαζόπτωση άφησε πίσω της «βομβαρδισμένα» χωράφια: καλαμπόκια, καρπούζια, πεπόνια και αμπέλια καταστράφηκαν. 24 ώρες μετά το φαινόμενο υπάρχουν σοροί χαλαζιού στους δρόμους. Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες. Ούτε τα παράθυρα των σπιτιών άλλα ούτε και τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων γλύτωσαν από το χαλάζι ενώ από την ισχυρή βροχόπτωση πλημμύρισαν σπίτια δρόμοι και κτηνοτροφικές μονάδες.

Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν όχι μόνο δέντρα μεταξύ των οποίων και έναν πλάτανο 200 ετών στον Άγιο Βησσαρίωνα Πύλης, αλλά και κολώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα τέσσερα χωριά να βυθιστούν στο σκοτάδι. Τα συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Στη Λειβαδιά τα χωριά Αγιος Βλάσσιος, Μαυρονέρι και Δαύλια βρέθηκαν στο έλεος των έντονων καιρικών φαινομένων, όπου 10.000 στρέμματα καλλιέργειες με βαμβάκι, τριφύλλι, ελιές και ακτινίδια καταστράφηκαν. Τα ορμητικά νερά γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, δέντρα ξεριζώθηκαν, κολώνες της ΔΕΗ έπεσαν.

Η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε βράδυ του Σαββάτου στο νησί της Σαμοθράκης είχε σαν αποτέλεσμα να αποκοπεί η ηλεκτροδότηση στο νότιο τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα στους οικισμούς Λάκκωμα, Προφήτη Ηλία και Ξεροπόταμο.

Χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στην πόλη της Ξάνθης.

Τέλος να σημειώσουμε ότι με τους εκπροσώπους των Ενώσεων των παραγωγών της Αργολίδας, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από το χαλάζι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, θα συναντηθεί στις 10.00 το πρωί της Δευτέρας 19 Ιουνίου στο Ναύπλιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου.

Πηγή: ΕΡΤ

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply