Αποχώρηση του Προέδρου της Συρίας Assad και προστασία των Λιβύων ζητά το ΕΚ

Απο τον στις Σεπτέμβριος 15, 2011

Οι ευρωβουλευτές ζητούν, μέσω του ψηφίσματος που υιοθέτησαν σήμερα Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2011, τον τερματισμό της χρήσης βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στη Συρία, και την άμεση παραίτηση του Πρόεδρου Bashar al Assad. Με δεύτερο ψήφισμα τους, καλούν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης να διαχειρισθεί τους εθνικούς πόρους της χώρας προς όφελος όλων των Λίβυων.

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν απερίφραστα την κλιμακούμενη χρήση βίας μέσω μαζικών συλλήψεων, εκτελέσεων χωρίς δίκη, αυθαίρετων κρατήσεων, εξαφανίσεων και βασανιστηρίων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, ακτιβιστών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων.
Άμεσος τερματισμός της βίας και παραίτηση του Assad
Οι ευρωβουλευτές ζητούν να τεθεί άμεσο τέλος στη βίαιη καταστολή κατά των ειρηνικών διαδηλωτών και εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη τους στο συριακό λαό που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του με θάρρος και αποφασιστικότητά.
Μέσω του ψηφίσματός τους, καλούν τον Πρόεδρο Bashar al Assad και το καθεστώς του να εγκαταλείψουν αμέσως την εξουσία και επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για ανεξάρτητη, διαφανή και ουσιαστική διερεύνηση των δολοφονιών, των συλλήψεων και των περιπτώσεων βασανιστηρίων από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, ούτως ώστε οι δράστες αυτών των πράξεων να κληθούν να λογοδοτήσουν.
Στοχευμένες κυρώσεις
Το ΕΚ χαιρετίζει τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων από την ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών αργού πετρελαίου από τη Συρία. Ζητεί, ωστόσο, να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις που θα στοχεύουν το καθεστώς αλλά θα ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού.
Οι ευρωβουλευτές καλούν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ειδικότερα τη Ρωσία και την Κίνα, να καταδικάσουν τη χρήση θανατηφόρου βίας στη Συρία και να θεσπίσουν κυρώσεις για την περίπτωση που το συριακό καθεστώς δεν προχωρήσει στον άμεσο τερματισμό της.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται προς τους πρόσφυγες της Συρίας από τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.
Όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία, ο Πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek, δήλωσε τα εξής: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο συριακό καθεστώς να συνεχίσει να σκοτώνει τους Σύριους πολίτες. Οι αρχές στη Δαμασκό έχουν χάσει κάθε νομιμότητα και πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα. Ελπίζω ότι η συριακή αντιπολίτευση θα ενωθεί και θα προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για μια πολιτική μετάβαση. Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για την προστασία των αμάχων και την προστασία της δημοκρατίας»
Ενωμένη και δημοκρατική Λιβύη
Στο δεύτερο ψήφισμα που υιοθέτησαν σήμερα οι ευρωβουλευτές συγχαίρουν τον λαό της Λιβύης για το θάρρος και την αποφασιστικότητά του και εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την πτώση, μετά από 42 χρόνια, του αυταρχικού καθεστώτος του Muammar Gaddafi.
Το ΕΚ εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του προς το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης και καλεί την ΕΕ να βοηθήσει τις νέες αρχές της Λιβύης για την οικοδόμηση μιας ενιαίας, δημοκρατικής και πλουραλιστικής χώρας που θα εγγυάται τα δικαιώματα του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.
Καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να ζητήσουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων, ώστε να μπορέσει το Μεταβατικό Συμβούλιο να κυβερνήσει με τον απαιτούμενο τρόπο σε αυτή τη μεταβατική περίοδο.
Το ΕΚ ζητεί, ακόμη, την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής και αξιόπιστης κοινής στρατηγικής για τη Λιβύη, καλώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν τη στρατηγική αυτή, αποφεύγοντας τις μονομερείς ενέργειες ή πρωτοβουλίες, που θα μπορούσαν να τη βλάψουν.
Ο Gaddafi πρέπει να λογοδοτήσει
Οι ευρωβουλευτές καλούν όλες τις χώρες, και ειδικά τους γείτονες της Λιβύης, να συνεργαστούν με τις νέες λιβυκές αρχές και με τις διεθνείς δικαστικές αρχές, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ώστε να εξασφαλισθεί η προσαγωγή του Gaddafi και των στενότερων συνεργατών του ενώπιον της δικαιοσύνης.
Αποστράτευση πρώην πολεμιστών και προστασία μεταναστών
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να προσφέρουν βοήθεια για τη μεταρρύθμιση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης, καθώς και για τον αφοπλισμό, την αποστράτευση και την επανένταξη πρώην πολεμιστών.
Το ΕΚ καλεί το Μεταβατικό Συμβούλιο να προστατεύσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των πλέον ευάλωτων ομάδων, περιλαμβανομένων των χιλιάδων μεταναστών από την υποσαχάρεια Αφρική, που αντιμετωπίζουν διακρίσεις και παρενοχλήσεις μόνο και μόνο «λόγω του χρώματος του δέρματός τους», όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό ψήφισμα.
Διαχείριση των φυσικών πόρων προς όφελος όλων
Τέλος, οι ευρωβουλευτές καλούν το Μεταβατικό Συμβούλιο να τηρήσει υψηλές προδιαγραφές διαφάνειας όσον αφορά τους στρατηγικούς οικονομικούς τομείς της χώρας, ώστε «οι φυσικοί πόροι της Λιβύης να αποβούν προς όφελος όλου του πληθυσμού».

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply