Απόφαση ιδιοκτητών φορτηγών για κάθοδο στην Αθήνα

Απο τον στις Σεπτέμβριος 20, 2010

Σύμφωνα με την απόφαση, οι αυτοκινητιστές θα πραγματοποιήσουν πορεία την Τρίτη προς τη Βουλή ενώ δεν αποκλείουν ολονύκτια διαμαρτυρία στο Σύνταγμα.

Την Τρίτη ανακοίνωσαν ότι θα κατευθυνθούν με τα οχήματά τους στην Αθήνα οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του κλάδου.

Στη συνεχεία οι οδηγοί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή, ενώ δεν αποκλείεται να κάνουν ολονυκτία διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου την Τετάρτη.

Στο μεταξυ, με ζημίες της τάξης των 5 εκατ. ευρώ ημερησίως, μόνο στη Β. Ελλάδα, υπολογίζεται ότι επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις των τομέων μεταφοράς, διαμεταφοράς και logistics, λόγω της αποχής των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης από την εργασία τους, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις εκτιμάται ότι μπορεί να στοιχίσουν στις επιχειρήσεις του κλάδου ακόμη και 50 θέσεις εργασίας την ημέρα, αν συνυπολογιστεί το συνολικό ημερήσιο κόστος, με το οποίο τις επιβαρύνουν οι απεργίες και οι αποχές, εξαναγκάζοντάς τες σε περικοπές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημητρης Λακασάς είπε ότι αν προστεθούν στο πόσο αυτό οι ζημίες των εξαγωγικών επιχειρήσεων, λόγω αδυναμίας εκτέλεσης των υποχρεώσεων τους, το νούμερο γίνεται πολύ μεγαλύτερο.

Ο ΣΕΒΕ καλεί τους ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων και βυτιοφόρων να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους, επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, μετά το πέρας των κινητοποιήσεων, δε θα υπάρχει πλέον μεταφορικό έργο προς διεκπεραίωση, επειδή τα ελληνικά προϊόντα δε θα γίνονται πλέον δεκτά στο εξωτερικό (λόγω αθέτησης προθεσμιών, δυσφήμιησης κτλ).

Καλεί, επίσης, το αρμόδιο υπουργείο να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της ομαλότητας στις μεταφορές

«Το εμπόριο βρίσκεται στον κλοιό των φορτηγών» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των Εμπόρων Βασίλης Κορκίδης. Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, ωστόσο εάν οι αυτοκινητιστές επιμείνουν στις κινητοποιήσεις, είναι βέβαιο ότι σε 2-3 ημέρες θα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις».

Για καθεστώς ομηρίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων από τις κάθε μορφής κινητοποιήσεις κάνει λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής- Πειραιώς κ. Δ. Μαθιός και, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των μεταφορέων καλεί την κυβέρνηση να προσμετρήσει και τις τεράστιες ζημιές που υφίστανται οι επιχειρήσεις.

«Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου της Αττικής ήταν και θα είναι πάντοτε υπέρ των μεταρρυθμίσεων που ανοίγουν τους δρόμους για παραπέρα απελευθέρωση της οικονομίας», αναφέρει συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ,

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών Γιώργος Τζωρτζάτος, επεσήμανε ότι το δρόμο δεν τον κλείνουν τα φορτηγά αλλά τα ΜΑΤ, κάτι που βλέπει και ο ελληνικός λαός.

Τόνισε ότι έχουν δίκιο οι έμποροι, αλλά έχουν δίκιο και οι επαγγελματίες μεταφορείς, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχουν την πρόθεση να πάνε στο κέντρο της Αθήνας.

Στο μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών διαμηνύουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο χορήγησης νέων αδειών σε φορτηγά ιδιωτικής χρήσης, προκειμένου να εκτελούν δρομολόγια δημοσίων μεταφορών σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και παρουσιαστούν προβλήματα στην αγορά. Προσθέτουν ότι σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται – με κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή – να καταργηθεί η τριετής μεταβατική περίοδος και να απελευθερωθεί άμεσα το επάγγελμα του μεταφορέα δημόσιας χρήσης.

Ένταση νωρίτερα στη λεωφόρο Αθηνών

Με εντολή της αστυνομίας επετράπη το κομβόι των ιδιοκτητών φορτηγών να ξεκινήσουν την πορεία τους. H διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα φορτηγά ξεκινώντας απο τη λεωφόρο Αθηνών, θα στρίψουν στη λεωφόρου Κηφισού και απο Πέτρου Ράλλη θα επιστρέψουν πίσω στη Μαγούλα απ’ όπου ξεκίνησαν τα περισσότερα. Παράλληλα, η Τροχαία ρίχνει πριονίδι σε κάποια σημεία του δρόμου, όπου έχουν χυθεί λάδια προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η κυκλοφορία των οχημάτων.

Το κομβόι των φορτηγών κατευθύνεται αυτή τη στιγμή προς τη λεωφόρο Κηφισού.

Την ίδια στιγμή ποκαθίσταται το κυκλοφοριακό χάος που είχε δημιουργηθεί στο ρεύμα καθόδου στη λεωφόρο Αθηνών. Νωρίτερα, δεν έλειψαν μικροεντάσεις μεταξύ ιδιοκτητών φορρτηγών, της αστυνομίας και της Τροχαίας.

Ένα βυτιοφόρο κατευθύνθηκε προς την κλούβα, προκειμένου να την εμβολίσει, ενώ οι ιδιοκτήτες απειλούσαν ότι θα της βάλουν φωτιά με το πετρέλαιο του βυτιοφόρου.

Εξάλλου, ένταση δημιουργήθηκε και στο αντίθετο ρεύμα, όταν ιδιοκτήτες ανάγκασαν με έντονο τρόπο συνάδελφό τους, ο οποίος δεν συμμετείχε στις κινητοποιήσεις να σταθμεύσει στην άκρη του δρόμου. Η κατάσταση παραμένει ως έχει, ενώ οι ιδιοκτήτες φορτηγών συνεχίζουν να απαιτούν την ελεύθερη κίνηση των οχημάτων τους.

Ιδιοκτήτες φορτηγών είχαν κλείσει νωρίτερα πεζή την κάθοδο της λεωφόρου Αθηνών, διαμαρτυρόμενοι για το ότι η Τροχαία δεν τους επιτρέπει να μετακινήσουν τα φορτηγά που είναι παραταγμένα από το πρωί στην άνοδο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Φορτηγών Πάνος Τζωρτζάτος δήλωσε ότι «εμείς διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά και συνεχίζουμε τον αγώνα μας, η Τροχαία ωστόσο, έχει κλείσει το δρόμο και δεν μας αφήνει να μετακινήσουμε τα φορτηγά».

Τρίπολη

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αυτοκινητιστές, οι οποίοι αυτή την ώρα πραγματοποιούν «αυτοκινητοπορεία» στην Τρίπολη και έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό έμφραγμα σε όλη την πόλη.

Είκοσι μεγάλα φορτηγά έχουν μπει στο κέντρο της πόλης και πραγματοποιούν πορεία στην Τάσου Σεχιώτη και στην Εθνικής Αντιστάσεως. Επίσης, παραμένουν τα μπλόκα των αυτοκινηστών στην Κόρινθο, τη Μεστάνη, στο ύψος του Ξυλοκάστρου και στην Τσακώνα.

«Χειρόφρενο» στο Ηράκλειο

Χειρόφρενο τράβηξαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης και στο Ηράκλειο. Τη σχετική απόφαση πήραν σε συνέλευσή τους ενώ ανάλογη απόφαση είχαν πάρει την προηγούμενη εβδομάδα οι επαγγελματίες του κλάδου στη δυτική Κρήτη.

Οι αυτοκινητιστές έχουν ακινητοποιήσει τα αυτοκίνητά τους στην άκρη της Λεωφόρου Παναγιωτάκη απέναντι από το Παγκρήτιο στάδιο. Προηγουμένως έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης κατευθυνθήκαν προς τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, από εκεί στη Νομαρχία και στη συνέχεια κατέληξαν στη λεωφόρο Παναγιωτάκη.

Περίπου 300 φορτηγά στα δυτικά της Θεσσαλονίκης

Η συγκέντρωση φορτηγών συνεχίζεται περιφερειακά της Θεσσαλονίκης και κυρίως στα δυτικά της πόλης, καθώς σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300 φορτηγά στα ακόλουθα σημεία:

-Στο 7ο χλμ. παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βεροίας.

-Στα φανάρια της Λαχανογοράς στην περιφερειακή οδό της πόλης.

-Στο 30ο χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Κατερίνης, στο ύψος του Ρομπόπουλου.

-Στα φανάρια του δημοτικού διαμερίσματος Γέφυρας επί της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Βεροίας.

-Στους σηματοδότες του Αγίου Αθανασίου, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βεροίας.

-Στις πύλες 16 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τα φορτηγά παραμένουν δεξιά και αριστερά των δρόμων και οδικών κόμβων, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

ΣΒΑΠ «Καθεστώς ομηρίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων»

Για καθεστώς ομηρίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων από τις κάθε μορφής κινητοποιήσεις κάνει λόγο σε σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς κ. Δ. Μαθιός και, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των μεταφορέων καλεί την κυβέρνηση να προσμετρήσει και τις τεράστιες ζημιές που υφίστανται οι επιχειρήσεις.

«Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του λεκανοπεδίου της Αττικής ήταν και θα είναι πάντοτε υπέρ των μεταρρυθμίσεων που ανοίγουν τους δρόμους για παραπέρα απελευθέρωση της οικονομίας», αναφέρει συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ, και προσθέτει:

«Παρόλα αυτά αισθάνονται εδώ και δυο χρόνια τουλάχιστον σε καθεστώς ομηρίας που προκύπτει από τις κάθε μορφής κινητοποιήσεις. Από τα λιμάνια τον περασμένο χρόνο οδηγούμαστε τώρα στα προβλήματα που προκύπτουν από τις μεταφορές. Οι επιχειρηματίες ασφαλώς και δεν μπορούν να αντιδράσουν σε μία τέτοια κατάσταση που προκαλεί τεράστιες ζημιές δεδομένης και της οικονομικής συγκυρίας. Η κυβέρνηση πρέπει μέσα σε όλα να προσμετρήσει και τις επιπτώσεις στην επιχειρηματική αγορά από τις κινητοποιήσεις των μεταφορέων και να συνυπολογίσει στα προβλήματα που θα προκύψουν και τις μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων».

Στην Αθήνα μεταβαίνουν ιδιοκτήτες φορτηγών των Χανίων

Στην Αθήνα θα βρεθεί αύριο, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των μεταφορών, αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης από τα Χανιά, όπως αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο των αυτοκινητιστών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου ιδιοκτητών Γιάννη Κουκουράκη, «θα διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, με τον τρόπο που αυτή προωθείται». Επιπλέον, τονίζει: «Αν το υπουργείο δεχθεί να προβεί σε ειδική τροπολογία που θα ευνοεί τον κλάδο αποζημιώνοντας μέρος της αξίας των αδειών που κατέχουν οι μεταφορείς, τότε ο αγώνας θα λήξει. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων» .

Η ζημιά είναι μεγαλύτερη για τους ιδιοκτήτες φορτηγών, υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές του κλάδου, αφού εκτός από τις συνέπειες της απελευθέρωσης του επαγγέλματος τους έχουν να αντιμετωπίσουν τη σημαντική απώλεια του τζίρου τους που σημειώνει κάμψη κατά 70% .

Στα Χανιά υπάρχουν σήμερα 460 φορτηγά δημόσιας χρήσης. Οι άδειες είναι μοιρασμένες σε περίπου 200 οικογένειες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply