Γιατί ο «Αμφιάραος» υποψήφιος δήμαρχος Ωρωπού;

Απο τον στις Σεπτέμβριος 20, 2010

 

 

Ο «Καλλικράτης», για κάθε συνδυασμό, προβλέπει και την τυχόν ύπαρξη συμβόλου (άρθρο 19, παρ. 1). Ο συνδυασμός μας έχει επιλέξει ως σύμβολό του το Αμφιαράειο θεραπευτήριο Ωρωπού, το σημαντικότερο ίσως θεραπευτήριο της αρχαιότητας, με συνεχή λειτουργία πάνω από χίλια χρόνια (6ος αι. π.Χ. – 5ος αι. μ.Χ.). Η σπουδαιότητα του Αμφιαραείου δεν είναι το αντικείμενο του παρόντος κειμένου, αξίζει όμως να αναφερθεί ότι είναι σχεδόν άγνωστη η ύπαρξη του Αμφιαράειου σε πολλούς από τους κατοίκους της περιοχής, πολύ δε περισσότερο άγνωστη είναι στον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό, ενώ σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται ότι είναι άγνωστη και στο Υπουργείο Πολιτισμού!

 

Και όμως, επί χίλια χρόνια, ο Ωρωπός κάθε πέντε χρόνια (Μεγάλα Αμφιαράεια) ήταν το επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αφού εδώ διαδραματίζονταν δραστηριότητες και εκδηλώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ κάθε άλλη παρόμοια εκδήλωση της αρχαιότητας, ακόμη και αυτή των Ολυμπιακών αγώνων, διότι εδώ, εκτός από τους γυμνικούς αγώνες, έχουμε και μουσικούς, ποιητικούς, θεατρικούς κ.α. αγώνες, καθώς και αγώνες με άλογα (Είναι γνωστά επτά είδη αγωνισμάτων με άλογα!). Επιπλέον, οι αγώνες αυτοί δεν ήταν μόνον υπόθεση των Ελλήνων, αλλά σχεδόν όλου του τότε γνωστού κόσμου. Είναι γνωστή η φράση αυτών που εργάστηκαν ως εργάτες κατά τις ανασκαφές (κάτοικοι κυρίως του Καλάμου και του Μαρκόπουλου Ωρωπού): «Με τους γκαζοτενεκέδες μετέφεραν τα νομίσματα που βρέθηκαν», όταν ανακαλύφθηκε η πηγή όπου οι προσκηνυτές του Αμφιαράειου έριχναν κατ’ έθιμον νομίσματα. Η μελέτη προέλευσης αυτών των νομισμάτων θα ρίξει ιδιαίτερο φως στο ευρύ φάσμα χωρών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Αμφιαραείου.

 

Με τον «Καλλικράτη», εν τινι μέτρω, επανιδρύεται η «πόλις-κράτος» του αρχαίου Ωρωπού. Γι’ αυτό, ο συνδυασμός μας για λόγους ιστορικούς, συμβολικά, ως υποψήφιο δήμαρχο αναγράφει τον «Αμφιάραο», με την ρητή δήλωση ότι «Αμφιάραος» είναι ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος σύμβουλος του συνδυασμού. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ο παλιός «Αμφιάραος» που τελείωσε η θητεία του, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, θα παραδίδει την σκυτάλη στον νέο Αμφιάραο που θα καταλαμβάνει και τη θέση του δημάρχου, εφόσον ο συνδυασμός κερδίσει την πλειοψηφία. 

 

Ο Ωρωπός, που παλαιότερα ονομαζόταν Γραία και οι κάτοικοί του Γραείς, έδωσε στην Ελλάδα και τους Έλληνες τις ονομασίες Γραικός, Γραικία, Grecia, Graeci, Greek, Greece κλπ.

 

Με τον «Καλλικράτη», ο αρχαίος Ωρωπός αναβιώνει και το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα της αναβίωσης αυτής για όλη την Ελλάδα είναι ότι ο Καλλικράτης «καλά κρατεί», αφού αναγνωρίζει και τιμά την αξιοκρατία, το δικαίωμα σε όλους να διεκδικούν με ψήφο το αξίωμα του δημάρχου και μ’ αυτό τον τρόπο, επιτρέπει να βαθαίνει και να πλαταίνει η δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία στη χώρα μας, την Ελλάδα, την κοιτίδα του πολιτισμού και της Δημοκρατίας.

 

Με τιμή,

Για την Ελευθέρη Κοινωνική Πρωτοβουλία Ωρωπού

Γεώργιος Χ. Γιαμαρέλος

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply