ΠΡΗΣΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ – ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ : ΕΝΑ ΣΥΧΝΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΚΑΤΆ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Απο τον στις Αύγουστος 2, 2010
Το οίδημα βλεφάρων ή το οίδημα της περικογχικής περιοχής είναι ένα σύμπτωμα, αρκετά συχνό κατά τον Αύγουστο. Ορισμένες φορές, εμφανίζονται μαύροι κύκλοι που απασχολούν αρκετούς ταξιδιώτες ή «κόκκινα μάτια». Η αυπνία, η χρήση ακατάλληλων αντιηλιακών προιόντων, η αφυδάτωση του δέρματος λόγω κατάχρησης καθαριστικών και
πολύωρης παραμονής στον ήλιο, η μεταφορά αλλεργιογόνων με τα αυγουστιάτικα μελτέμια, η παρατεταμένη παραμονή στο νερό της θάλασσας ή της πισίνας, είναι ορισμένοι μόνο από τους συνήθεις παράγοντες της καθημερινότητας των διακοπών, που εμπλέκονται στην εμφάνιση του συμπτώματος αυτού κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Τα άτομα με ξηροδερμία, οι καπνιστές, τα άτομα με ορισμένα υποκείμενα παθολογικά νοσήματα, οι αλκοολικοί, τα άτομα με ταχείες μεταβολές βάρους, οι ηλικιωμένοι, ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του συμπτώματος. Ο ρόλος της κληρονομικότητας είναι σημαντικός σε ορισμένες περιπτώσεις.
Εάν το σύμπτωμα εμμένει, παρατείνεται, συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα ή υποτροπιάζει, η παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένη.Ορισμένα παθολογικά νοσήματα, προκαλούν οιδήματα στα μάτια και στην περικογχική περιοχή. Τα οργανικά αυτά νοσήματα διακρίνονται σε αμιγώς τοπικά (π.χ. τοπικές αλλεργίες, επιπεφυκίτιδες, τοπικές λοιμώξεις, δερματολογικά νοσήματα) και σε συστηματικά νοσήματα (π.χ. διαβήτης, αναιμία, ηπατική ανεπάρκεια, νεφρικά νοσήματα, καρδιακή ανεπάρκεια, θυρεοειδοπάθεια, συστηματικές αλλεργίες,αυτοάνοσα). Οι διατροφικές ελλείψεις, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ευθραυστότητας του δέρματος και εμφάνιση μαύρων κύκλων. Η επάρκεια σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμινών Α, C είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, που αποτρέπουν την εμφάνιση του συχνού και δυσάρεστου αυτού συμπτώματος, κατά το καλοκαίρι:
1. Να χρησιμοποιείτε υψηλής ποιότητας αντιηλιακά γυαλιά για την προστασία των οφθαλμών.
2. Να χρησιμοποιείτε υψηλής ποιότητας καλλυντικά και αντιηλιακά προιόντα.
3. Να αποφεύγετε τις βουτιές, την κατάχρηση καθαριστικών και την πολύωρη παραμονή στο θαλασσινό νερό ή το νερό της πισίνας.
4. Να αποφεύγετε τον ήλιο κατά τις ώρες ύψιστης ηλιοφάνειας.
5. Να μην σκουπίζετε τα μάτια σας με κοινόχρηστες πετσέτες, πετσέτες αμφιβόλου προελεύσεως, ή πετσέτες που δεν έχουν στεγνώσει επαρκώς. Η μετάδοση λοιμώξεων μέσω αυτών των πρακτικών είναι συνήθης.
6. Να αποφεύγετε τις ακραίες, στερητικές δίαιτες, τα τυποποιημένα προιόντα. Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και τροφίμων από όλες τις διατροφικές ομάδες είναι σημαντικά.
7. Να αποφεύγετε το αλκοόλ, την παραμονή σε χώρους με καπνό, το ενεργητικό κάπνισμα, τα ξενύχτια.
8. Να αποφεύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες στο μπάνιο ( καυτό – κρύο).
9. Η επαρκής πρόσληψη νερού και η καλή λειτουργία των νεφρών είναι σημαντικά για την αποφυγή κατακράτησης υγρών και οιδημάτων. Εάν παρατηρείτε μείωση της συνήθους ποσότητας των ούρων σας, χρειάζεστε άμεσα ιατρική εξέταση πριν τις διακοπές σας. Επίσης εάν έχετε αμελήσει την περιοδική ιατρική προληπτική σας εξέταση καλό είναι να σπεύσετε να εξεταστείτε προληπτικά πριν το ταξίδι.
10. Ο εξοπλισμός του φαρμακείου του ταξιδιώτη με ορισμένα σκευάσματα και φάρμακα πρώτων βοηθειών (π.χ.ορισμένα κολλύρια, αντιαλλεργικά φάρμακα) είναι σημαντικός.
  

Δ
Κινητό : 6945575287
E mail: amoschovaki@yahoo.gr.

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου

http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ: : 2106252770 για θέματα υγείαςhttp://frequentmedicaldisorders.blogspot.com FREQUENT MEDICAL DISORDERS

http://infectiousdiseaseissues.blogspot.com

http://highglucose.blogspot.com

http://systemichypertension.blogspot.com

http://alternativemedicinehellenicblog.blogspot.com

http://cholesterolandtriglycerides.blogspot.com

http://internationaltravelmedicine.blogspot.com

ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ – ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΨΗΛΗ ΠΙΕΣΗ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

http

://novelswineinfluenza.blogspot.com NEA ΓΡΙΠΗ ΠΥΡΕΤΟΣ – ΛΟΙΜΩΞΕΙΣρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία

 
 
 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply