Έμφραγμα στις συνομιλίες

Λευκωσία: Η σύμπλευση κύκλων των Ηνωμένων Εθνών με την τουρκική πλευρά για από κοινού ενέργειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι η εκτίμηση της Λευκωσίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Η ενέργεια να προσκληθεί ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο δείπνο που παρέθεσε ο Ερντογάν, προχθές βράδυ, με την ευκαιρία της Ανθρωπιστικής Συνόδου, που φιλοξενήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και η συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε την αυριανή συνάντηση που θα είχε με τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα στη Λευκωσία και αυτή της Παρασκευής με τον Ακιντζί, ενώ επίσπευσε την αναχώρησή του από την Τουρκία. Η ενόχληση της Κυπριακής Δημοκρατία έγκειται στο γεγονός ότι μέχρι και την υστάτη τα Ηνωμένα Έθνη διαβεβαίωναν ότι ούτε ο Ακιντζί θα προσκαλείτο, ούτε και θα πραγματοποιείτο συνάντηση του κατοχικού ηγέτη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Προσωπικές διαβεβαιώσεις έδωσε ο κ. Άιντα προς Κύπριους αξιωματούχους αλλά και ο προσωπάρχης του Γ.Γ. προς τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη. Η κυπριακή πλευρά θεωρεί υπεύθυνο για τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Πόλη  τον κ. Άιντα, τον οποίο αποφάσισε να «βάλει στον πάγο».

Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστος μεσολαβητής. Από την πλευρά του ο Ακιντζί παραδέχθηκε ότι όταν πήγαινε τη Δευτέρα στην Τουρκία, είχε διευθετηθεί η συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν.
ΠΗΓΗ:www.philenews.com

Facebook Comments