Κύπρος: Oκτακομματική Βουλή

 Το τελικό αποτέλεσμα και η εκτίμηση για τις έδρες

Τελικό αποτέλεσμα έχουμε στις κυπριακές βουλευτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, τα συγκεντρωτικά Παγκύπρια αποτελέσματα με καταμετρημένο το 100% των ψήφων έχουν ως εξής:

Εγγεγραμμένοι:543.186Ψήφισαν: 66.7%
Αποχή: 33.3%

Έγκυρα: 96.9%
Άκυρα: 2.1%
Λευκά: 1%

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΔΗ.ΣΥ) 30.7% (-3.7%)

ΑΚΕΛ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 25.7% (-7.1%)

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΔΗ.ΚΟ) 14.5% (-1.3%)

ΕΔΕΚ ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ 6.2% (-2.8%)

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 6% (+6%)

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 5,2% (+5,2%)

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ 4.8% (+2.6%)

ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΛΑ.Μ) 3.7% (+2.6%)

Η εκτίμηση για τις έδρες

Με βάση το ανωτέρω αποτέλεσμα, εκτιμάται από το ΡΙΚ μεε βάση το 80% της ενσωμότι στη νέα Βουλή θα έχει 18 έδρες ο ΔΗΣΥ, 15-16 έδρες το ΑΚΕΛ, 8-9 έδρες το ΔΗΚΟ, από 3 έδρες η ΕΔΕΚ, η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και το ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ, ενώ το ΕΛ.ΑΜ 2 έδρες.

Προβληματισμός Αναστασιάδη για την αποχή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή του δήλωση χαιρετίζει το υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού το οποίο επέδειξε ο κυπριακός λαός, τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας όσο και κατά την προσέλευση στις κάλπες.

Ταυτόχρονα εκφράζει την ευαρέσκεια μου για τον άψογο τρόπο οργάνωσης και διεξαγωγής των εκλογών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και όλους όσοι συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.
«Μέσα από τη σημερινή απόφαση του λαού», προσθέτει, «ανεδείχθη το νέο Νομοθετικό Σώμα και θέλω θερμά να συγχαρώ όσους ο λαός τίμησε με την ψήφο του, η ετυμηγορία του οποίου είναι απόλυτα σεβαστή».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ακόμα: «Η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων θα κληθεί να λάβει κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της πατρίδας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, θα τιμήσω τον θεσμικό μου ρόλο στη δημιουργία κλίματος ενότητας και συναίνεσης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας, είτε αυτές αφορούν το εθνικό μας θέμα είτε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ομάδες πολιτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση μεγάλου μέρους του εκλογικού Σώματος να απέχει από τις εκλογές, θα προβληματίσει όλους.

Τι έδειχναν τα exit poll

Όλα τα exit poll για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο συγκλίνουν στα αποτελέσματα τους. Αυτό του ΡΙΚ έδειξε οκτακομματική Βουλή με πρώτο κόμμα το ΔΗΣΥ, που στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά με μειωμένη δύναμη από το 34,72% του 2011. Το ΑΚΕΛ είναι δεύτερο, αλλά επίσης έχει απώλειες από το 31,31% . Το ίδιο και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ , που το 2011 είχαν λάβει 15,77% και 8,4% αντίστοιχα.

Θυμηθείτε το exit poll του ΡΙΚ:

Παρακολουθήστε τη συνεχή ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου.

Χαμηλή συμμετοχή

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπολογίζεται ότι ψήφισε περίπου το 67,37% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κωνσταντίνος Νικολαΐδης.

Η παγκύπρια προσέλευση σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι:

Βουλευτικές 2016: 67,37%

Βουλευτικές 2011: 78,70%

Προεδρικές 2013: 83,14%

Ευρωεκλογές 2014: 43,97

Η εκλογική διαδικασία πραγματοποιήθηκε ομαλά σε όλη τη χώρα, σχεδόν 1,5 μήνα μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

H ψήφος των εγκλωβισμένων

Εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, προσήλθαν το πρωί στις ελεύθερες περιοχές, και άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α`.

Λίγο πριν τις 11:00 έφθασε στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α`, λεωφορείο με 25 περίπου εγκλωβισμένους, ενώ άλλοι εγκλωβισμένοι μετέβησαν μόνοι τους ή συνοδευόμενοι από τα παιδιά τους στο εκλογικό κέντρο για να ψηφίσουν.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιωσήφ Σκορτί είπε ότι ήρθαν για να ψηφίσουν εκπροσώπους του Κορμακίτη και για Βουλευτές της περιφέρειας Κερύνειας.

«Προσδοκούμε για ένα καλύτερο μέλλον, να ψηφίσουμε ανθρώπους που θα βοηθήσουν τον κόσμο».

ΠΗΓΗ:gr.euronews.com
Facebook Comments