Χωρίς βίζα στην Τουρκία οι Ελληνοκύπριοι

Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα για να επισκεφτούν την Τουρκία, όπως αποφάσισε σήμερα το τουρκικό κοινοβούλιο.

«Αυτό δεν σημαίνει πως η Τουρκία αναγνωρίζει την Κύπρο», ξεκαθάρισε, παράλληλα, κυβερνητικός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που ελήφθη σήμερα, η βίζα για τους Ευρωπαίους που επισκέπτονται την Τουρκία, θα καταργηθεί όταν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τουρκίας για την απελευθέρωση της βίζας των Τούρκων πολιτών, που επισκέπτονται χώρες – μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για ένα από τα 72 κριτήρια που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, για να «κερδίσει» την απελευθέρωση της βίζας των υπηκόων της, στα πλαίσια της συμφωνίας που σύνηψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το προσφυγικό.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχει να ξεπεράσει η Τουρκία, είναι η αναγνώριση των Ελληνοκυπρίων ως πολίτες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, οι αλλαγές που υιοθέτησε σήμερα η Τουρκία, σχετικά με τη βίζα των Ευρωπαίων, ισχύουν και για τους Κυπρίους. «Αυτό δεν σημαίνει αναγνώριση της Κύπρου. Αν η ΕΕ καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους, τότε κι εμείς θα καταργήσουμε τη βίζα για τους πολίτες της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, «προς το παρόν, οι Ελληνοκύπριοι ήδη μπορούν να ταξιδέψουν προς την Τουρκία, αλλά είναι απαραίτητη η βίζα. Με αυτήν τη συμφωνία δεν θα χρειάζεται η βίζα».

Ακολούθως, Τούρκοι πολίτες θα μπορούν ελεύθερα να εισέλθουν στην ελεύθερη Κύπρο, χωρίς δηλαδή να είναι απαραίτητο να φτάσουν εκεί μέσω των Κατεχόμενων.Η κατάργηση της βίζας των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία, αποτελεί πάγιο αίτημα της Κύπρου για την έγκρισή της στην απελευθέρωση της βίζας των Τούρκων πολιτών προς την ΕΕ. Το αίτημα της Τουρκίας, πρόκειται να εξεταστεί αύριο, Τετάρτη, από την Κομισιόν.

Λευκωσία: Περιμένουμε να δούμε την απόφαση Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει να δει τη συγκεκριμένη απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα για να επισκεφθούν την Τουρκία , δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει ανεπίσημη ενημέρωση, όμως θα τοποθετηθεί μετά την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του Οδικού Χάρτη φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους.

Η Κομισιόν , εξήγησε, θα εισηγηθεί φιλελευθεροποίηση, εφόσον εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια έναντι όλων των κρατών μελών.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι σε σχέση με την Κύπρο, υπάρχει αριθμός κριτηρίων, όπως το θέμα της κατάργησης της βίζας για κατόχους διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της υποχρέωσης για πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής έναντι και της Κύπρου και της αποτελεσματικής συνεργασίας σε θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας με όλα τα κράτη μέλη. Υπενθύμισε ότι μετά την αξιολόγηση της Κομισιόν θα ακολουθήσει συζήτηση για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν είναι κάτι, κατέληξε, το οποίο θα γίνει αύριο ή στο αμέσως επόμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ:www.turkishgreeknews.org

Facebook Comments