Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την επανάσταση για την ανεξαρτησία της Ελλάδας στον Πύργο Νεμπόισα

Το γεγονός ότι η Ελλάδα και ο κόσμος εορτάζουν τα 200 χρόνια από την επανάσταση των Ελλήνων καθόρισε και το θέμα στο οποίο θα είναι αφιερωμένο το φετινό φεστιβάλ Dunav Fest, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ. στον Πύργο Νεμπόισα. Τα ονόματα του Ρήγα Φεραίου, του Έλληνα επαναστάτη και των επτά συντρόφων του που φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν στον εν λόγω Πύργο από τους Τούρκους, αναγράφονται στον Πύργο Nebojsa, ενώ στους τοίχους προβάλλεται η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου.
Το πρόγραμμα του Dunav Fest σχεδιάστηκε από τον Νεμπόισα Μπράντιτς, σκηνοθέτη και συγγραφέα, πρώην υπουργό Πολιτισμού της Σερβίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το δράμα «Το τελευταίο ταξίδι του Ρήγα Φεραίου», θα αποτεθεί φόρος τιμής στον πρόσφατα εκλιπόντα Έλληνα μεγάλο μαέστρο Μίκη Θεοδωράκη και θα λάβει χώρα η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αθήνα, κου Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, με τίτλο: «Ελλάδα: Πόλεμος για ανεξαρτησία, συγκρότηση του κράτους και παλιγγενεσία του έθνους».
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα λάβουν μέρος οι ηθοποιοί: Τίχομιρ Στάνιτς, Πάβλε Πέκιτς και Μάρκο Γκράμπεζ, η παραδοσιακή τραγουδίστρια Σβέτλανα Σπάγιτς, η οποία θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ο αρθρογράφος Πέτσα Πόποβιτς που θα μιλήσει για τον Μίκη Θεοδωράκη, το Εθνικό Ίδρυμα Χορών και οι Σέρβοι ιστορικοί Μίλαν Ρίστοβιτς και Μίλε Μπιελάγιατς, καθώς και ο δημοσιογράφος Μπόσκο Γιάκσιτς.
Το φεστιβάλ Dunav Fest διοργανώνει την πρώτη εκδήλωση στη Σερβία αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την επανάσταση για την ανεξαρτησία της Ελλάδας (1821-1830) και στην οποία θα αποτίσει φόρο τιμής στον πρόσφατα αποθανόντα μεγάλο Έλληνα και συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
Facebook Comments