Η Χαμάς αποδέχεται για πρώτη φορά ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967

epa05901629 A Palestinian woman walks past a graffiti for Ezz al-Din al-Qassam brigades, the armed wing of the Palestinian Hamas movement, in the streets of southern Gaza, 10 April 2017.  EPA/MOHAMMED SABER

Το ισλαμιστικό, παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ότι τροποποιεί το πολιτικό του πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι αποδέχεται ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 και επιμένοντας στον πολιτικό και όχι θρησκευτικό χαρακτήρα της σύγκρουσης με το Ισραήλ.
Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ, ενώ έχουν επιβληθεί κυρώσεις εναντίον πολλών ηγετικών της προσωπικοτήτων.
Τροποποιώντας για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 30 χρόνια τα ιδρυτικά της κείμενα –τα οποία έχουν καταγγείλει πολλοί, με πρώτο το Ισραήλ?ως «αντισημιτικά», προσπαθεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων, εκτιμούν οι ειδικοί.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται 48 ώρες πριν από την πρώτη συνάντηση του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, που βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τη Χαμάς. Αναφορικά με το θέμα αυτό ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ δήλωσε ότι ελπίζει πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση «θα ενεργήσει σοβαρά υπέρ του παλαιστινιακού σκοπού και θα αλλάξει τις λανθασμένες απόψεις της για τον παλαιστινιακό λαό».
«Η Χαμάς είναι ένα ζωντανό κίνημα που ανανεώνεται», τόνισε ο Μεσάαλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Ντόχα. Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Ισμαήλ Χανίγε, το κίνημα «παραμένει προσηλωμένο στις παραδοσιακές του αξίες, τις στρατηγικές και τις σταθερές του».
Η Χαμάς επιμένει ότι δεν αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος και σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε κάνει λόγο για «την Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη ποταμό ως τη Μεσόγειο θάλασσα».
Όμως στο έγγραφο το παλαιστινιακό κίνημα εκτιμά ότι «ένα παλαιστινιακό κράτους εντελώς κυρίαρχο και ανεξάρτητο, στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα (?) είναι ένα σχήμα που χαίρει εθνικής ομοφωνίας».
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία» αυτού του κράτους, εξήγησε ο Μεσάαλ.
Επισημαίνοντας ότι αποδέχεται ένα κράτος στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η Χαμάς αποδέχεται να σύνορα που ήδη αναγνωρίζει η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), στην οποία δεν ανήκει.
Επιπλέον στο κείμενο αυτό που προστίθεται στην αρχική χάρτα του 1988, αναφέρεται ότι η Χαμάς «είναι σε σύγκρουση με το σιωνιστικό σχέδιο και όχι με τους Εβραίους εξαιτίας της θρησκείας τους».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Facebook Comments