Ο τυφώνας Dorian κινείται προς τις ΗΠΑ

0
1305

Ο τυφώνας Dorian, ο οποίος τις μεσημβρινές ώρες (ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου 31 Αυγούστου βρίσκεται στο Βόρειο Ατλαντικό, περίπου 450 km ανατολικά από τις Μπαχάμες και περίπου 700 km ανατολικά της Φλόριντα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κινηθεί δυτικά και βόρεια επηρεάζοντας σημαντικά τις νοτιοανατολικές  ΗΠΑ.

Πηγή δορυφορικής εικόνας: http://rammb.cira.colostate.edu/

Ο Dorian έχει αναβαθμιστεί σε τυφώνα κατηγορίας 4 της κλίμακας Saffir-Simpson και συνοδεύεται από ανέμους μέσης ταχύτητας 230 km/h, με ακόμα ισχυρότερες ριπές, ενώ η βαρομετρική πίεση στο κέντρο του μετρήθηκε νωρίτερα στα 944 hPa (οι κανονικές συνθήκες πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 1013 hPa).

Την Κυριακή 01/09 και τη Δευτέρα 02/09 ο Dorian θα πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τιςΜπαχάμες, ενώ στη συνέχεια θα στραφεί βορειότερα και θα κινηθεί προς τις Νοτιοανατολικές ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, υπάρχει ακόμα αρκετή αβεβαιότητα ως προς την τροχιά που θα ακολουθήσει και κατά πόσο θα εισέλθει στη στεριά στη Φλόριντα ή θα κινηθεί παράλληλα με τις ακτές της. Η δεύτερη περίπτωση πάντως δε σημαίνει και λιγότερες επιπτώσεις, καθώς θα μπορέσει να διατηρήσει την ισχύ του για πολύ περισσότερες ώρες.

Τα φαινόμενα που αναμένονται τις επόμενες ημέρες στις περιοχές που θα επηρεαστούν είναι ραγδαίες βροχοπτώσειςσφοδρότατοι άνεμοικαταστροφικά κύματα και σημαντική ανύψωση της στάθμης της θάλασσας.

Σύνταξη/επιμέλεια: Στρατής Βουγιούκας, Σταύρος Ντάφης
Ε.Α.Α. – Πεντέλη

www.meteo.gr

ΦΩΤΟ:edition.cnn.com

Facebook Comments