Πέφτουν οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου, λόγω COVID-19, στην Ινδία

0
299

Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου σε μολυσμένες περιοχές στην Ινδία έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% μεταξύ Απριλίου 2019 και Απριλίου 2020. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-5P, από το πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει νέους χάρτες που δείχνουν την πτώση των συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα λόγω COVID-19.

Σε μια έκθεση της Greenpeace πέρυσι, η Ινδία ανακηρύχθηκε ο μεγαλύτερος εκπομπός ανθρωπογενούς διοξειδίου του θείου στον κόσμο – ένας σημαντικός παράγοντας στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Το διοξείδιο του θείου προκαλεί πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία, μπορεί να βλάψει ευαίσθητα οικοσυστήματα και είναι επίσης πρόδρομος της όξινης βροχής.

Ενώ κάποιο ατμοσφαιρικό διοξείδιο του θείου παράγεται από φυσικές διεργασίες, όπως ηφαίστεια, μια σημαντική ποσότητα παράγεται από ανθρώπινες δραστηριότητες – κυρίως από σταθμούς παραγωγής ενέργειας που καίνε ορυκτά καύσιμα.

Στην Ινδία, οι εκπομπές διοξειδίου του θείου έχουν αυξηθεί έντονα τα τελευταία δέκα χρόνια, επιδεινώνοντας τα προβλήματα της ομίχλης σε μεγάλα μέρη της χώρας. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας COVID-19, η ανθρώπινη και βιομηχανική δραστηριότητα μειώθηκε σημαντικά από την αρχή του κλειδώματος στις 25 Μαρτίου 2020.

Συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου στην Ινδία
Συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου στην Ινδία

Οι παραπάνω χάρτες δείχνουν τις μέσες συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου τον Απρίλιο του 2019, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020. Οι πιο σκοτεινές αποχρώσεις του κόκκινου και του μοβ απεικονίζουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα, ενώ οι μαύρες κουκκίδες δείχνουν τις θέσεις της μεγάλης ισχύος με άνθρακα φυτά.

Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ιδίως στο Νέο Δελχί, σε πολλές μεγάλες μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, καθώς και σε άλλες βιομηχανικές περιοχές. Ορισμένα μεγάλα φυτά στις βορειοανατολικές πολιτείες της Οντίσα, του Τζαρκάντ και του Τσατσγκάρχ έχουν διατηρήσει ένα σημαντικό επίπεδο δραστηριότητας, ενώ άλλα φαίνεται να έχουν σταματήσει εντελώς.

Αυτή η ανάλυση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από το όργανο Tropomi στον δορυφόρο Copernicus Sentinel-5P . Μια πρόσφατη βελτίωση αλγορίθμων, που ολοκληρώθηκε από το Βασιλικό Ινστιτούτο Διαστημικής Αεροπορίας (BIRA-IASB), επιτρέπει στην ομάδα να απεικονίσει καλύτερα την εξέλιξη των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του θείου στη χώρα.

Συγκεντρώσεις SO2 και θέση σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ινδία
Συγκεντρώσεις SO2 και θέση σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ινδία

Ο Nicolas Theys, από το BIRA-IASB, σχολιάζει: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την ανάπτυξη του νέου αλγορίθμου, καθώς είναι πολύ ευαίσθητο σε χαμηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου που προκαλούνται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Σε σύγκριση με τον λειτουργικό επεξεργαστή, η ευαισθησία και η ακρίβεια για την ανίχνευση ανθρωπογενών εκπομπών έχει αυξηθεί κατά τάξη μεγέθους. ”

Ο διευθυντής αποστολής Copernicus Sentinel-5P της ESA, Claus Zehner, προσθέτει: «Με το λειτουργικό μας προϊόν, μπορούμε να μετρήσουμε αξιόπιστα τις ισχυρές συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου που εκπέμπονται από τα ηφαίστεια, αλλά έχουμε προβλήματα στην ανίχνευση των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του θείου. Αυτός ο νέος αλγόριθμος θα επιτρέψει νέες εφαρμογές, για παράδειγμα στην επαλήθευση των υπαρχόντων αποθεμάτων εκπομπών διοξειδίου του θείου, αφού εφαρμοστεί στην επιχειρησιακή αλυσίδα επεξεργασίας Sentinel-5P στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής.

Σχετικά με το Copernicus Sentinels

Το Copernicus Sentinels είναι ένας στόλος αποκλειστικών δορυφόρων που ανήκουν στην ΕΕ και έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν τον πλούτο των δεδομένων και των εικόνων που είναι κεντρικές για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθοδηγεί και συντονίζει αυτό το πρόγραμμα, για τη βελτίωση της διαχείρισης του περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη ζωών καθημερινά. Η ESA είναι υπεύθυνη για το διαστημικό στοιχείο, υπεύθυνο για την ανάπτυξη της οικογένειας των δορυφόρων Copernicus Sentinel για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τη διασφάλιση της ροής δεδομένων για τις υπηρεσίες Copernicus, ενώ οι λειτουργίες των Copernicus Sentinels έχουν ανατεθεί στην ESA και την EUMETSAT.

Facebook Comments