Διχασμένοι οι ευρωβουλευτές για τα αποτελέσματα του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ

 

Ένα χρόνο μετά την έναρξή του, οι ευρωβουλευτές εμφανίστηκαν διχασμένοι σχετικά με την πρόοδο του  επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, γνωστού και ως σχεδίου “Γιούνκερ”, στη διάρκεια συζήτησης την Τετάρτη 8 Ιουνίου το πρωί στην ολομέλεια με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες χαιρέτισαν, κατά βάση, το έως τώρα έργο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) και την ανακοίνωση της Επιτροπής ότι προτίθεται να παρατείνει τη διάρκεια του σχεδίου. Οι ευρωβουλευτές, ωστόσο, των μικρότερων πολιτικών ομάδων εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για τα έως σήμερα επιτεύγματά του σχεδίου.

 

Ο Επίτροπος Κατάινεν υποστήριξε ότι το σχέδιο Γιούνκερ έχει βοηθήσει στην άρση των εμποδίων στις επενδύσεις και υπογράμμισε τα οφέλη που έχει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περισσότερες από 185 συμφωνίες μεταξύ του EFSI και των τραπεζών θα παράσχουν χρηματοδότηση σε πάνω από 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επεσήμανε ο κ. Κατάινεν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή σχεδιάζει να υποβάλει προτάσεις εντός του τρέχοντος έτους για την επέκταση της τριετούς θητείας του EFSI και την επέκταση των επενδύσεων σε τρίτες χώρες.

Δήλωση του Jyrki KATAINEN, αντιπροέδρου της Επιτροπής αρμόδιο για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα.

Εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων (κάντε κλικ στο όνομα για να παρακολουθήσετε τις πλήρεις δηλώσεις τους)

 

Ο Othmar KARAS (ΕΛΚ, Αυστρία) καλωσόρισε την πρόταση για επέκταση της διάρκειας του σχεδίου λέγοντας ότι αποτελεί μία σημαντική λύση για τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρώπης.

 

Ο Gianni PITTELLA (Σοσιαλιστές, Ιταλία) υπογράμμισε ότι παρότι η Ευρώπη χρειαζόταν ένα επενδυτικό σχέδιο δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο το σχέδιο Γιούνκερ έχει πετύχει το στόχο του για την παροχή επιπλέον κονδυλίων.

 

Ο Sander LOONES (ΕΣΜ, Βέλγιο) δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει μία πλήρης αξιολόγηση της επιτυχίας του EFSI και προειδοποίησε για τυχόν βεβιασμένες κινήσεις που αφορούν την επέκταση των επενδύσεων σε τρίτες χώρες.

 

Ο Pavel TELIČKA (Φιλελεύθεροι, Τσεχία) σημείωσε ότι παραμένει υποστηρικτής του σχεδίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι το είδος των έργων που χρηματοδοτούνται και η ποιότητά τους θα πρέπει να επαναξιολογηθεί.

 

Ο Miguel VIEGAS (Ευρ. Ενωτ. Αρ., Πορτογαλία) δήλωσε ότι το σχέδιο έχει επιτρέψει στις μεγάλες εταιρίες να κυριαρχήσουν στην αγορά, ενώ εστιάζει στις πλούσιες και πιο ανεπτυγμένες περιοχές.

 

Ο Philippe LAMBERTS (Πράσινοι, Βέλγιο) ζήτησε αύξηση των κονδυλίων και υποστήριξε ότι το σχέδιο χρειάζεται να εστιαστεί σε χώρες όπου υπολείπονται οι επενδύσεις και οι οποίες έχουν μεγάλο δυναμικό για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Ο Nigel FARAGE (ΕΕΑΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) είπε ότι προσβλέποντας στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την “Ημέρα της Ανεξαρτησίας” του Ηνωμένου Βασιλείου, ελπίζει ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα μιλήσει σε αυτό το Κοινοβούλιο .

 

Ο Steeve BRIOIS (ΕΕΕ, Γαλλία) χαρακτήρισε το EFSI ως πλήρως αποτυχημένο καθότι εστιάζει στην χρηματοδότηση μεγάλων, αστικών περιοχών, αυξάνοντας κατά συνέπεια το χάσμα ανάπτυξης μεταξύ των διαφόρων περιφερειών.

Σ
Facebook Comments