Στο Σινικό Τείχος ο Τσίπρας

13557664_10154420181533054_4294068616486548638_n

Το περίφημο Σινικό Τείχος επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε μάλιστα ως τον υψηλότερο πυργίσκο του νοτίου τμήματος του Τείχους. «Η ανάβαση και η προσπάθεια επιβραβεύονται. Όπως με την ωραιότερη θέα σε ένα από τα θαύματα της ανθρωπότητας» έγραψε στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μετά την ξενάγησή του ο κ.Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών εκφράζοντας τον βαθύ θαυμασμό του για ένα από τα μεγάλα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των επιτευγμάτων του ανθρώπου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Wang Jianlin, πρόεδρο του χρηματο-οικονομικού κολοσσού της Κίνας Wanda Group, που δραστηροποιείται στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων Πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων. Το 2015 το ενεργητικό του ομίλου ήταν 85,65 δισ. ευρώ και τα έσοδα του ανήλθαν σε 39 δισ. ευρώ. Ειδικά η Wanda Cultural Industry Group είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Κίνας, με τέσσερεις τομείς δραστηριοτήτων: παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, αθλητικές διοργανώσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, παιδική διασκέδαση.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Wanda Group, του οποίου ο πατέρας ήταν συνοδοιπόρος του Μάο στη θρυλική Μεγάλη Πορεία, εξέφρασε το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού για τη μαζική ανάπτυξη του κινεζικού τουρισμού στην Ελλάδα και για τη δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Μάλιστα, συμφωνήθηκε κλιμάκιο της Wanda Group να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά από δυο μήνες και αφού γίνει η σχετική προετοιμασία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής που συνοδεύουν την κυβερνητική αποστολή στο Πεκίνο, το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016. Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Πεκίνο, επικεφαλής πολυμελούς ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας και με τη συμμετοχή περίπου 40 Ελλήνων επιχειρηματιών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής που συνοδεύουν την κυβερνητική αποστολή στο Πεκίνο, το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016. Ο πρωθυπουργός έφτασε στο Πεκίνο, επικεφαλής πολυμελούς ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας και με τη συμμετοχή περίπου 40 Ελλήνων επιχειρηματιών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CCTV

Χθες το απόγευμα (ώρα Κίνας) ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CCTV, που αποτελεί τον κυρίαρχο, κρατικό τηλεοπτικό οργανισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός μίλησε για την «αμοιβαία, επωφελή συμφωνία με την COSCO» που «ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας». Αναφέρθηκε στα ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια που εκπονεί η Ελλάδα και στις δυνατότητες συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Τόνισε ότι κοινό χαρακτηριστικό των δυο λαών αποτελεί η μακραίωνη πολιτιστική τους παράδοση.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη κρίση, αλλά πλέον «τα δύσκολα είναι πίσω μας». Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός έδειξε αντοχή και υπομονή, αλλά πλέον έκλεισε η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση. «Για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του χρέους» είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν «προϋποθέσεις για επενδυτική εμπιστοσύνη» και «δυνατότητες για να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη». Πρόσθεσε ότι η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη κατά το β’ εξάμηνο 2016.

Για το προσφυγικό, είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερή δύναμη ειρήνης και συνεργασίας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Είμαστε περήφανοι που απέναντι στο προσφυγικό ρεύμα αναδείξαμε το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης την ώρα που άλλοι γύριζαν την πλάτη» είπε και επισήμανε ότι «η κρίση ασφάλειας δεν οφείλεται στην προσφυγική κρίση. Χρειάζεται πολιτική ασφάλειας με επιστροφή στις αξίες της αξιοπρέπειας».

Επισήμανε ότι η Ελλάδα συνιστά εξαιρετικό προορισμό για τους Κινέζους πολίτες, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας κατέχει καίρια γεωγραφική θέση, στο πλαίσιο της κινεζικής στρατηγικής «μια ζώνη, ένας δρόμος». «Η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγική θέση και αυτό συμπίπτει με την κινεζική στρατηγική «μια ζώνη, ένας δρόμος». Αυτό είναι σημαντικό, διότι η Ελλάδα γίνεται πύλη εισαγωγής εμπορευμάτων αλλά και πολιτιστική πύλη» είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι επιδίωξη αποτελεί η εισαγωγή τεχνογνωσίας και καινοτομίας, οι ελληνικές εξαγωγές και η συνεργασία στον τομέα της Ναυτιλίας. Ειδικά για τον ναυτιλιακό τομέα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει επισκευές κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία και συνέργειες ελληνικών και κινεζικών ναυτιλιακών εταιρειών. Συγχρόνως, καθώς η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην Ευρώπη, μπορούν να αναπτυχθούν επενδύσεις, όπως logistic center στο λιμάνι του Πειραιά, υποδομές για συναρμολόγηση προϊόντων και εν γένει ανοίγονται δυνατότητες για να αναβαθμισθεί το λιμάνι.

Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι φιλική προς τους επενδυτές που αποσκοπούν στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να αναπτυχθούν δυνατότητες χρηματοδότησης ελληνικών επενδύσεων σε ασιατικές χώρες και ασιατικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στην προοπτική συνεργασίας της Ελλάδας και με την τράπεζα των Brics και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι ένα δένδρο που έχει τις ρίζες του στη Δύση, αλλά απλώνει τα κλαδιά του σε Βορρά, Νότο και Ανατολή».

13607046_10154420181273054_6460190001644318240_n

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες

Αύριο ξεκινά το επίσημο μέρος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα που περιλαμβάνει τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας Λι Κεκιάνγκ, διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, υπογραφή διμερών συμφωνιών και συμμετοχή σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Την Τρίτη, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και συνάντηση με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba και τον πρόεδρο της COSCO. Θα επισκεφθεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΖΤΕ. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες. Το ίδιο βράδι (τοπική ώρα Κϊνας) η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει από την Κίνα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Facebook Comments