Σύστημα παρακολούθησης επικίνδυνων αστεροειδών-κομητών σχεδιάζει η Ρωσία

0
140

asteroeidhsΈνα σύστημα παρακολούθησης ουράνιων σωμάτων τα οποία μπορεί να απειλήσουν με καταστροφή τη Γη ετοιμάζει η ρωσική υπηρεσία διαστήματος Roscosmos και το Ινστιτούτο TsNIIMASH.

Στόχος του συστήματος θα είναι ο εντοπισμός ενός επικίνδυνου ουράνιου σώματος, είτε κομήτη, είτε αστεροειδή, όχι μόνο τρεις ώρες πριν την πρόσκρουσή στη Γη αλλά πολύ ενωρίτερα προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για καταστροφή του.

«Είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν λογισμικά συστήματα για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των πληροφοριών σχετικά με δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα που προέρχονται από το σύμπαν` δήλωσε η εκπρόσωπος της TsNIIMASH Όλγα Ζχάροβα στην εφημερίδα Izvestia. Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για την ανάπτυξη του συστήματος προβλέπουν και διεθνή συνεργασία, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή δεδομένων για ουράνια σώματα που βρίσκονται κοντά στη Γη τα οποία θα προσφέρονται στους κορυφαίους διαστημικούς οργανισμούς στον κόσμο. Οι συνέπειες από μια σύγκρουση μεγάλου αστεροειδούς με τη Γη θα ήταν καταστροφικές.

Πιστεύεται ότι η καταστροφή που προκλήθηκε το 1908, σε μια έρημη περιοχή της Σιβηρίας προήλθε από έκρηξη αστεροειδούς ίση με 180 βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα. Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι μεγάλοι αστεροειδείς έχουν πέσει στη Γη πολλές φορές στο παρελθόν σκορπίζοντας την καταστροφή, αφανίζοντας τους δεινόσαυρους ή αλλάζοντας το κλίμα.

Αν και μέχρι σήμερα ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αστεροειδείς, θεωρείται ότι οι πλείστοι δεν συνιστούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα. Ωστόσο, εκτός από τους Ρώσους και άλλες μεγάλες διαστημικές υπηρεσίες με εντολές από τις Κυβερνήσεις τους ήδη καταρτίζουν σχέδια βάσει των οποίων θα μπορεί η ανθρωπότητα να προλάβει μια καταστροφική σύγκρουση.

Πηγή: Σύστημα παρακολούθησης επικίνδυνων αστεροειδών-κομητών σχεδιάζει η Ρωσία http://wp.me/p3kVLZ-ytJ

Facebook Comments