Κυπριακό: Η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε ακύρωση της συνάντησης των διαπραγματευτών

epa05713130 A handout photo issued by European Commission showing a bench with a placard on wall and text 'Peace', near the separation line between the two communities, Nicosia, the capital of Cyprus, 11 January 2017. British, Turkish and Greek foreign ministers were 12 January 2017 continuing talks in Geneva, Switzerland, on Cyprus' reunification. The communities of Turkish and Greek cypriots have been separated since 1974, and are today divided by a UN controlled buffer zone.  EPA/IAKOVOS HATZISTAVROU / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ακυρώθηκε η αυριανή συνάντηση των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί ως αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην τροπολογία, που ενέκρινε η κυπριακή Βουλή να τιμάται στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης η επέτειος του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Για την ακύρωση της συνάντησης τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν απόψε την ελληνοκυπριακή πλευρά. Την Τετάρτη ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Έγκυρη πηγή ανέφερε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, μέχρι στιγμής, δεν έχει ακυρωθεί.

Παρέμβαση από τον Άιντε για το θέμα της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος του ’50 ζήτησε ο Ακιντζί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ζήτησε από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, να παρέμβει στον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, για να μην υπογράψει την απόφαση της – κατά την έκφραση του ? «ελληνοκυπριακής Βουλής» για τον εορτασμό στα σχολεία της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Σύμφωνα με το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο Ακιντζί ζήτησε την παρέμβαση από τον κ. ‘Αιντε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε στον κ. Άιντε, ότι η απόφαση για τον εορτασμό της επετείου στα σχολεία, είναι αντίθετη με την προσπάθεια συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε στην τηλεφωνική επικοινωνία, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι η «Ένωση», που «προκάλεσε πολύ πόνο στην Κύπρο», θα διδάσκεται στους Ελληνοκύπριους νέους.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Facebook Comments